Zondag 17/01/2021

Ruimtekwallen wennen niet aan zwaartekracht

BIOLOGIE -

Kwallen die in de ruimte geboren zijn en na enkele dagen terugkeren naar de aarde, hebben het zeer moeilijk om zich aan te passen aan de zwaartekracht. Aardse kwallen weten wat boven en onder is dankzij calciumsulfaatkristallen in de onderste rand van hun 'hoed'. Wanneer de kwal beweegt, botsen die kristallen tegen haartjes en zo kan de kwal zich oriënteren. In de ruimte ontwikkelen de kristalzakjes zich normaal, maar toch zijn de ruimtekwallen bij hun terugkeer naar de aarde in de war en bewegen ze zich abnormaal voort. Het menselijke evenwichtsorgaan werkt ongeveer op dezelfde wijze als dat van kwallen, wat impliceert dat een ruimtebaby het zeer lastig zou hebben op aarde.

Bacteriën gelinkt aan incontinentie

UROLOGIE - Vrouwen die aan urine-incontinentie lijden, dragen verscheidene bacteriën in hun blaas. Dat zeggen onderzoekers van de Loyola University Chicago. Sommige van die bacteriën komen slechts voor naargelang het type incontinentie. "Dat kan ons helpen om vrouwen te behandelen die last blijven hebben van incontinentie", zegt hoofdonderzoekster Linda Brubaker van de Stritch School of Medicine. "Nakijken welke bacteriën zich in de blaas bevinden, kan nuttig zijn om het type incontinentie te bepalen en de behandeling daaraan aan te passen."

Cellen voelen hun omgeving

CELBIOLOGIE - Lichaamscellen passen hun vorm en hun bezigheden aan aan hun onmiddellijke omgeving. Met 'moleculaire spieren' tasten de cellen hun omgeving af, ontdekten onderzoekers van de Johns Hopkins University. In hun studie, die verschenen is inNature Materials, leggen de vorsers uit hoe externe krachten binnen de cel worden vertaald in interne signalen. Dat gaat via proteïnen onder de celwand. "Alle cellen gebruiken de informatie over de krachten in hun omgeving om beslissingen te nemen over migratie en celdeling. Dat heeft ook gevolgen voor onderzoek naar ziektes op celniveau, zoals de uitzaaiing van kanker of het afsterven van zenuwcellen", zegt professor celbiologie Douglas Robinson. De meeste cellen worden beschoten door watermoleculen die zich tegen 2.000 kilometer per uur voortbewegen. Rode bloedcellen buitelen door aders en moeten zich door smalle bloedvaten persen. Beendercellen voelen als geen ander het gewicht van het lichaam.

Vleermuizen gebruiken planten als megafoon

BIOLOGIE - De Centraal-Amerikaanse driekleurhechtschijfvleermuis(Thyroptera tricolor)gebruikt een natuurlijke versterker om te communiceren. Dat hebben onderzoekers van de North Dakota State University en de Universidad de Costa Rica ontdekt. Met de zuignappen bij zijn duimen en op zijn voetzolen kleeft de vleermuis zich vast aan gekrulde bladeren die zich beginnen te ontrollen en zo de vorm van een hoorn hebben. Door die vorm zijn de bladeren niet alleen geschikt als schuilplaats, maar ook als megafoon. Vanuit hun huisje roepen de dieren naar elkaar, zodat leden van een groep contact blijven houden met elkaar. De hoorns versterken ook het geluid bij de ontvanger, zodat het volume tot 10 decibel versterkt kan worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234