Zaterdag 10/04/2021

Ruimte voor kinderen die een beetje anders zijn

Ook ouders van mindervalide kinderen werken, en zien zich in de zomervakantie voor dezelfde vraag geplaatst als alle andere ouders: wat doe ik met mijn kind? De speelpleinwerking Ruimte voorziet al meer dan tien jaar in die behoefte, maar kampt zoals veel vakantieactiviteiten met een chronisch gebrek aan menskracht. Het plezier van de kinderen is er alvast niet minder om.

Tienen / Van onze medewerkster

Liesbeth Pulinckx

Iets na zeven uur in de ochtend zijn de monitoren Anneleen en Pieter al present. Ze vangen de kinderen op van ouders die al vroeg aan het werk zijn. De anderen komen rond tien uur, en een uur later start de activiteit van de dag: een reuzenganzenbordspel met tal van opdrachten, aangepast aan de doelgroep. De speelpleinwerking Ruimte kreeg dit jaar het Gouden Ei van de Tiense jeugdraad, een beloning voor hun jarenlange inzet. Ruimte werd in 1989 opgericht, speciaal voor andersvalide kinderen, rolstoelgebruikers en kinderen met leerproblemen. Het gaat goed met Ruimte. Het ledenaantal steeg met de jaren van zes tot vijfentwintig, maar het acute gebrek aan monitoren laat zich dit jaar wel gevoelen: grote uitstappen zijn niet meer mogelijk.

Deze week draait alles rond 'Wiebe kan niet slapen'. Hij beleeft een avontuur, en op het einde van de week is hij zo moe dat hij wel kan slapen. "Herhaling is heel belangrijk voor die kinderen. Het zorgt voor herkenning, waardoor de kinderen zich na een tijdje goed kunnen inleven", zegt Ruimte-voorzitster Nathalie Ansoms. Behalve de themaspelletjes wordt er aan sport, estafette, waterspelletjes, kringspelen, knutselen en dansen gedaan. "Vroeger dacht ik dat zoiets als basketbal of kleuren voor die kinderen niet kon; ze zouden toch buiten de lijnen kleuren en een bal in een ring gooien lukt hen nooit. Nu weet ik wel beter: twee kartonnen dozen en een mousse bal en je kunt met hen basket spelen. Kleuren of verven vinden ze het einde, ongeacht het resultaat. Je kunt met hen veel meer doen dan je denkt, al blijft afwisseling in het spel heel belangrijk", zegt Ansoms.

Als de kinderen even willen uitblazen kunnen ze terecht in de snoezelruimte. "Zo'n ruimte is heel belangrijk voor andersvaliden. De kamer is volledig ingericht met zachte kleuren en zachte materialen en straalt rust uit", vertelt oprichtster Gerda Verhulpen.

Ruimte heeft, net als andere speelpleinen en verenigingen (vooral die van vrijwilligerswerk afhangen) te weinig monitoren. De ideale situatie is één monitor per twee kinderen, omdat ze nu eenmaal veel aandacht vragen. Jongeren doen tegenwoordig echter liever (beter betaald) vakantiewerk. Bij Ruimte is er enkel een kleine vergoeding voorzien. De opkomst was dit jaar heel laag, ondanks een wervingscampagne op de Tiense scholen. "Jongeren hebben vaak een vermoeiend jaar achter de rug en willen tijdens hun vrije tijd echt relaxen en gaan liever op reis. Het leven is nu eenmaal ook voor hen druk en duur", meent Verhulpen.

Ansoms vindt dat geld eigenlijk niet de reden mag zijn om monitor te worden bij Ruimte. "Het moet uit je hart komen. Al zouden meer monitoren welkom zijn, zodat we met kleinere groepen kunnen werken en meer kunnen inspelen op specifieke noden. We werken met kinderen van zeer verschillende leeftijden en ook hun handicaps verschillen nogal. Er zijn zuiver lichamelijke gehandicapten, mentaal gehandicapten, autisten en gedragsgestoorden. "Elk kind dat niet op een gewone speelpleinwerking terechtkan, mag bij ons komen. Bovendien moeten ook de boodschappen, de afwas en de administratie gedaan worden. Omdat we met zo weinig zijn moet iedereen zich bijna met alles bezighouden", legt Ansoms uit.

Elf jaar geleden richtte Gerda Verhulpen de Tiense speelpleinwerking op. In Zoutleeuw waren ze toen net een jaar bezig met speelpleinwerking voor andersvaliden (gehandicapten vindt ze een raar woord). Vandaag kunnen de andersvaliden tijdens de vakantie twee weken in Tienen en twee weken in Zoutleeuw naar een aangepaste speelpleinwerking. "Tienen en Zoutleeuw zijn de twee enige speelpleinen voor die kinderen in onze streek, maar over heel Vlaanderen zullen er een tiental zijn. Het is voor hen heel belangrijk dat ze iets doen tijdens die twee maanden vakantie. Anders raken ze alle vaardigheden kwijt die ze hebben opgebouwd tijdens het schooljaar."

"Bovendien blijven ze vaak passief als je hen geen duwtje in de rug geeft. Maar ook voor de ouders is de speelpleinwerking een verademing. Het is voor hen vaak moeilijk om hun kind de hele dag bezig te houden. Wij bieden ook mogelijkheden aan hun kinderen die ze thuis niet hebben", vertelt Verhulpen. Het idee om met Ruimte te starten haalde ze bij haar eigen dochter Els. "Ze is matig mentaal achtergesteld en licht motorisch. Toen haar broers naar de scouts of een speelpleinwerking gingen, klonk het vaak 'ik ook'." Samen met een psychologe, een ergotherapeute en enkele goede krachten van het KVG (Katholieke Vereniging Gehandicapten) kwam Ruimte tot leven, ruimte voor andersvaliden om te spelen en zichzelf te zijn.

Het succes van Ruimte is ook te danken aan de lage bijdrage die aan de ouders wordt gevraagd. Voor een goede 400 frank mag hun kind zich een week naar hartelust uitleven in de lokalen en op de speelplaats van de kleuterschool op de Waaiberg. "Ondanks de materiaalkosten, drank, koeken en wat extraatjes willen we de prijs zo laag houden. Er zijn altijd kinderen bij die het thuis niet zo breed hebben en ook voor hen willen wij open staan. We krijgen ook genoeg subsidies van de stad om met het initiatief door te gaan. Alleen een goede monitorenvergoeding kan er eigenlijk niet af", zegt Ansoms.

Om zes uur 's avonds zijn de laatste kinderen vertrokken. Het einde van een vermoeiende dag, maar de moeite waard, zuchten de monitoren. "Je krijgt veel van die kinderen terug."

Informatie over Ruimte bij Nathalie Ansoms, tel. 016/81.55.23.

'Elk kind dat niet terechtkan bij een gewone speelpleinwerking mag bij ons komen. Je kunt echt heel veel met ze doen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234