Woensdag 08/07/2020

AbortusPolitiek

Ruime meerderheid beslist tot uitbreiding abortus, ondanks verzet

Beeld GI

De Kamercommissie Justitie keurt naar alle waarschijnlijkheid vandaag de veelbesproken hervorming van de abortusregeling een eerste keer goed. Een ruime meerderheid heeft een compromis bereikt om onder meer de termijn naar achttien weken op te trekken. CD&V zint wel nog op een tegenoffensief.  

Over de versoepeling van de abortuswetgeving wordt al langer gediscussieerd. De stemming vandaag is een belangrijke stap. Hoewel het verzet uit conservatieve en christelijke hoek de voorbije weken feller begon te klinken, blijft de meerderheid voor een hervorming ruim en stabiel. Socialisten, groenen, liberalen, PVDA-PTB en Défi hebben een compromis bereikt rond enkele belangrijke aanpassingen, die vandaag in de bevoegde commissie goedgekeurd worden.  

Wat gaat er veranderen?

Als een vrouw haar zwangerschap wil afbreken, dan moet dat nu in principe binnen de eerste twaalf weken van de zwangerschap gebeuren. Maar die termijn wordt opgetrokken naar achttien weken. Door de huidige termijn trekken jaarlijks nog zo’n 500 vrouwen naar Nederland om daar de vrucht te laten afdrijven.

De verplichte bedenktijd tussen de eerste afspraak en de ingreep wordt ook teruggebracht. Waar die nu op zes dagen staat, wordt dat 48 uur. Verder wordt abortus uit de strafwet gehaald, waardoor vrouwen niet meer vervolgd worden als ze buiten de toegestane termijn hun zwangerschap afbreken. “De circa 500 vrouwen per jaar die nu te laat zijn met hun vraag, kunnen met dit voorstel in ons land terecht”, zegt Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a). “Voor hen voorzien we gespecialiseerde zorg.”

Artsen zouden mogen weigeren, maar moeten een patiënt dan doorverwijzen. Zij kunnen wel nog vervolgd worden als ze tegen de wet ingaan. 

Wie een vrouw de toegang tot een abortuscentrum verhindert of haar foute informatie meegeeft, riskeert een jaar cel. 

De veranderingen die vandaag voorliggen, zijn vastgelegd in amendementen, die aan een wetsvoorstel worden toegevoegd. De stemming in de plenaire zitting van het parlement volgt pas later. In het parlement bezetten de partijen van deze meerderheid samen 90 van de 150 zetels.

“We zijn met deze partijen gaan samenzitten en hebben gekeken waar er precies overeenkomsten waren”, legt Jiroflée uit. “Het lijkt misschien of dit nu allemaal snel moet gebeuren, maar dat is niet zo. Vorig jaar zijn er al uitgebreide besprekingen en hoorzittingen geweest. We hebben toen iedereen, van artsen tot juristen, gehoord.”

‘Groot probleem’

De voorstanders van de hervorming zien dat een vrouw meer ruimte krijgt om zelf te beslissen. De andere partijen, waaronder N-VA en CD&V, vinden dat de nieuwe wijzigingen er worden doorgejaagd. Terwijl de abortusregeling nog maar een jaar geleden versoepeld is.

“De hoorzittingen van vorig jaar waren gefocust op het uit het strafrecht halen”, zegt Valerie Van Peel (N-VA). “Er is niet ingezoomd op het verlengen van de termijnen. Er is ook een reden waarom de bedenktijd nu op zes dagen staat. Sommige vrouwen, die onder druk staan, hebben zo de tijd om zelf tot een beslissing te komen.”

Bij CD&V waarschuwt de favoriet voor het voorzitterschap, Joachim Coens, de “huidige en toekomstige coalitiepartners” dat een verdere versoepeling van de abortusregelgeving een “groot probleem is” voor zijn partij. CD&V dringt daarom aan op extra hoorzittingen en een advies van de Raad van State. 

“Men is nu statistieken over de abortuspraktijk in België aan het voorbereiden”, zegt zijn partijgenote Els Van Hoof. “Maar zelfs daar wachten ze niet op. Als er een wetswijziging moet komen, vinden we dat die moet gebeuren op basis van een goede evaluatie van de abortuspraktijk. De laatste evaluaties dateren nu van 2012.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234