Donderdag 27/02/2020

Ruim kwart meer onbetaalde facturen door crisis

Het aantal onbetaalde facturen steeg het afgelopen jaar met meer dan een kwart. De incassobureaus moesten in 2011 liefst 653.000 keer tussenbeide komen bij laattijdige betalingen, goed voor 713 miljoen euro aan achterstallige schulden.

Deurwaarders en incassokantoren hebben meer dan hun handen vol door de economische crisis. In 2010 lag het aantal nieuwe schuldvorderingen nog op 515.000, met een totale waarde van 670 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Vereniging voor Incassobureaus (BVI). Het gaat zowel om bedrijven als particulieren die hun facturen niet betalen. "Bij de particulieren is er zelfs sprake van een stijging van 32 procent", zegt Etienne Van der Vaeren, voorzitter van de BVI.

"De toename heeft wellicht meerdere oorzaken. Het kan dat sommige bedrijven het ene jaar harder achter hun wanbetalers aangaan dan het andere jaar, maar natuurlijk speelt de economische crisis een rol. Na de Fortiscrisis zag je meteen betalingsproblemen opduiken bij bedrijven. Pas midden 2010 zag je ook steeds duidelijkere gevolgen voor de consument. We zien dat veel mensen en gezinnen hun schulden almaar moeilijker kunnen betalen."

De Nationale kamer voor Gerechtsdeurwaarders merkt vooral een toevloed van kleine dossiers: facturen van nog geen vijftig euro die men niet kan betalen. "Je voelt dat meer mensen tot op de spier moeten gaan en zelfs afbetalingsplannen voor enkele tientallen euro's moeilijker en moeilijker voor elkaar krijgen", vertelt voorzitter Ivo Goeyens. "Een fenomeen dat volgens mij recht evenredig is met de economische crisis. Voor een deurwaarder is dat allesbehalve plezierig: beslag leggen op een inboedel voor zo'n kleine schuldvordering. Maar vaak gaat het om schuldeisers, zoals gemeenten, die niet anders kunnen dan de achterstallige betaling op te eisen."

Verder gaat het vooral om de klassieke schuldeisers: energiebedrijven, telecom, ziekenhuizen. Van der Vaeren: "Maar ook veel tandartsen klagen over wanbetalers, klanten die na hun bezoek beloven dat ze de volgende keer betalen en dan nooit meer opdagen. Alleen zijn tandartsen een stuk minder georganiseerd dan grote bedrijven en hebben ze zelden iets op papier staan."

Al gaat het volgens Van der Vaeren niet louter om liquiditeitsproblemen. "Ik merk een duidelijke mentaliteitswijziging. Veel mensen die het met minder moeten doen omwille van de crisis weigeren in te krimpen. 'Ik zal die schulden wel betalen als ik van vakantie terug ben', krijgen de incassobureaus vaak te horen. Terwijl men vroeger sneller voorrang zou geven aan het aflossen van schulden, lijken de eigen eisen en noden nu op de eerste plaats te komen. Men wil geen toegevingen doen op de levensstijl die men gewend was toen het nog beter ging."

Alarmerend

Ook in andere Europese landen neemt het aantal niet betaalde facturen verontrustend toe. "In landen als Griekenland, Portugal en Spanje is het aantal laattijdige betalingen alarmerend", zegt Lars Wollung, CEO van Intrum Justitia Group, dat zopas een enquête afnam bij 8.000 Europese bedrijven. Volgens het onderzoek kampt liefst 54 procent van de Belgische bedrijven met liquiditeitsproblemen door achterstallige betalingen, dé oorzaak van veel faillissementen. Voor Europa gaat het om 57 procent.

Het economisch verlies door afgeschreven facturen in Europa steeg de voorbije twaalf maanden van 28 miljard euro tot een recordbedrag van 340 miljard euro. België klokt af op een verlies van 9,6 miljard euro, of 26,3 miljoen euro per dag.

euro aan achterstallige schulden

interventies van incassobureaus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234