Woensdag 25/11/2020

Ruim een miljoen Britse jongeren behoren tot verloren generatie

Bijna een op de vijf jonge Britten kijkt aan tegen een leven als steuntrekker, eeuwige schoolverlater en misdaadkandidaat, zo stelt nieuw onderzoek. Dat is een pak meer dan in andere Europese landen en het kost de overheid jaarlijks tot 3,65 miljard.

door Barbara Debusschere

Londen l Niet alleen die vele ponden gaan verloren. 'Deze jongeren zijn tot in het diepst van hun wezen ontgoocheld en hun toekomst wordt zwaar gehypotekeerd', aldus de experts.

De jongerenwerkloosheid in Groot-Brittannië is gestaag gedaald sinds de jaren tachtig en de Britse economie boert goed. Maar achter dat positieve plaatje schuilt een miskende, verloren generatie, zo stellen de auteurs van het rapport The Cost of Exclusion. Voor het eerst brachten zij het grote aantal Britse jongeren dat toch nog uit de boot valt en het kostenplaatje van dat probleem in kaart.

"De jongerenwerkloosheid ligt sinds een generatie lager. Een aanzienlijk deel van de jonge mensen profiteert daar echter niet van. Ze staan te kijken aan de zijlijn. Door hen te helpen de draad weer op te pakken kunnen we de Britse economie miljarden pond per jaar besparen", zo schrijven de experts van de gerenommeerde Londen School of Economics.

Zij becijferden dat er vandaag 1,2 miljoen Britten tussen 16 en 24 jaar 'neets' (no education, employment or training) zijn. Ze hebben geen werk en volgen evenmin een opleiding. Ze maken bijna een vijfde van die leeftijdsgroep uit en hun aantal is bijna het dubbele van het aantal werkloze jongeren. Het rapport schetst hoe die verloren generatie slecht presteert of afhaakt op school en sneller in misdaad vervalt. De kosten voor de staat en voor het individu liggen telkens torenhoog.

Zo gaat wekelijks 90 miljoen pond verloren doordat nog altijd veel Britse jongeren in werkloosheid blijven hangen. Het gaat om 70 miljoen pond aan verloren productiviteit en 20 miljoen pond in de vorm van overheidssteun voor werkzoekenden.

De persoonlijke kosten zijn eveneens groot. Een tijdje geen opleiding volgen noch werken zorgt tegen 42 jaar voor 15 procent loonverlies. "Bovendien weegt de emotionele tol van onvervulde ambities door", aldus de auteurs.

Erg vaak haken 'neets' af op school. Groot-Brittannië heeft nog altijd een "onaanvaardbaar hoog" aantal leerlingen dat zeer slecht presteert en vroegtijdig de school verlaat. Zo bezit 13 procent van de 16- tot 24-jarigen geen enkele vorm van diploma of kwalificatie, wat erg veel is in vergelijking met andere Europese landen. Ruim een kwart van de 19- tot 21-jarigen doet het erg slecht op school en liefst 22 procent van de Britse 16- tot 25-jarigen heeft geen basisvaardigheden op vlak van lezen, schrijven en rekenen.

Opvallend: de auteurs rekenden ook uit dat de kosten van depressies veroorzaakt door gesukkel op school kunnen oplopen tot 28 miljoen pond per jaar. De Britse scholingsachterstand zorgt ook voor 10 tot 25 procent minder winst per uur in vergelijking met Frankrijk en Duitsland.

Op een heel leven zorgt die slechte scholing voor 10 procent loonverlies per individu en loopt de kost voor de Britse economie op tot 18 miljard aan verloren inkomsten per leven. Mochten deze jongeren tot 18 een opleiding blijven volgen, zouden ze echter tussen 11 en 18 procent meer kunnen verdienen.

Het gros van de 'neets' komt in een vicieuze cirkel terecht en kijkt aan tegen een leven als steuntrekker. Bovendien lopen ze een hogere kans om in de misdaad te vervallen.

Het aantal jonge Britse gevangenen ligt sowieso erg hoog in vergelijking met andere Europese landen. Die jonge boefjes zijn doorgaans 'neets'. Opvallend vaak waren het regelmatige spijbelaars en hun basisvaardigheden liggen een derde lager dan bij de oudere gevangenen. Twee derde van hen waren op het moment van de arrestatie werkloos. In totaal kost de Britse jeugdcriminaliteit, die zich wel gestabiliseerd heeft, de staat jaarlijks nog altijd 1 miljard pond.

Door te hameren op de enorme economische verliezen, goed voor 3,65 miljard per jaar, hopen onderzoekers en opdrachtgevers dat de regering alsnog investeert in de verloren generatie en "dit vreselijke verlies van menselijk kapitaal" weet te keren.

Onderzoekers:

Dertien procent van de 16- tot 24-jarigen bezit geen enkele vorm van diploma

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234