Donderdag 02/02/2023

israël

Ruim 670 Belgische academici protesteren tegen samenwerking met Israëlische politie

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Ruim 480 professoren en onderzoekers van alle Belgische universiteiten en 190 kunstenaars en cultuurwerkers hebben een oproep gericht aan de federale procureur en de ministers Koen Geens (CD&V) en Didier Reynders (MR). Zij eisen dat ons land zich terugtrekt uit het Europese onderzoeksproject 'Law Train' vanwege de deelname van het Israëlische ministerie van Openbare Veiligheid en meer in het bijzonder de Israëlische nationale politie.

Redactie

Het project 'Law Train' focust op de ontwikkeling van ondervragingstechnieken en wordt gecoördineerd door de Israëlische Bar-Ilan-Universiteit. "Vanwege hun gewelddadig optreden tegen de Palestijnse bevolking werden de diensten van het Israëlische ministerie van Openbare Veiligheid herhaaldelijk aangeklaagd door VN-instanties en internationale mensenrechtenorganisaties", zegt Herman De Ley, professor emeritus filosofie en moraalwetenschappen aan de UGent. "Alleen al bij de dagelijkse politieroutine van arrestatie, opsluiting en ondervraging van Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen, maken zij zich samen met het leger schuldig aan racisme, excessief geweld, mishandeling en foltering, terreur, collectieve straffen en buitengerechtelijke executies."

Medeplichtig

"De aanwezigheid van het Israëlische ministerie in een Europees project helpt praktijken legitimeren en normaliseren die gelijkstaan met internationale misdrijven", aldus prof. em. De Ley. "De samenwerking met de Israëlische politie maalt de Belgische FOD Justitie en België medeplichtig aan systematische schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. Ons land moet daarom het voorbeeld volgen van Portugal en zich terugtrekken uit het project."

Rector Torfs van de KU Leuven postte onlangs een minachtende tweet over een artikel in Solidair waarin de deelname wordt bekritiseerd van zijn universiteit aan het EU-onderzoeksproject 'Law Train'. "'KU Leuven helpt Israël met illegale ondervragingsgtechnieken'. Eindelijk een spoor van humor in de communistische krant Solidair", tweette Torfs toen. Het neemt niet weg dat een aantal professoren en onderzoekers van de KUL Leuven ten persoonlijken titel de huidige protestbrief mee hebben ondertekend.

Premier Michel

De oproep wordt één dag gelanceerd, nadat premier Michel is teruggekeerd van een officieel bezoek aan Israël. "We hebben net iets te laat vernomen dat onze eerste minister naar Israël op bezoek ging", zegt prof. em. De Ley. "We hebben alsnog dit weekend de brief aan hem verstuurd. Anderzijds is de open brief aan zijn collega's in de regering, Koen Geens en Didier Reynders, al een week eerder gepost. Door de tussenkomst in de media van de professoren Eva Brems, Ignaas Devisch en rector Rik Torfs staat het EU-project 'Law Train' hoe dan ook volop in de belangstelling."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234