Vrijdag 27/01/2023

Boekenbeurs

Ruim 500 auteurs en nieuwe inkomprijzen moeten Boekenbeurs nieuw leven inblazen

Bezoekers van de Boekenbeurs in Antwerpen. Beeld Benoit De Freine
Bezoekers van de Boekenbeurs in Antwerpen.Beeld Benoit De Freine

‘De auteur moet weer volop centraal staan’, zo luidt het devies van de komende Antwerpse Boekenbeurs. Slimmere ticketformules, audiotours, een opgefrist grondplan én grote namen als Bill Bryson en kookcoryfee Donna Hay moeten verse bezoekers lokken.

Dirk Leyman

Koortsachtig zoeken naar een nieuw elan, terwijl de bezoekersaantallen jaar na jaar slinken: de Boekenbeurs weet dat er werk aan de winkel is. Vorige week kwam zelfs aan het licht dat er in 2018 17.000 bezoekers minder op het appel waren dan eerst gedacht. Door een foutieve berekening moesten de officiële cijfers van 137.708 bezoekers naar 120.688 worden teruggeschroefd. Toch blijft de trek naar Antwerp Expo voor veel Vlamingen een onwrikbaar novemberritueel.

Er is geen reden tot paniek, vindt het organiserende Boek.be. “Je mag je niet zomaar blindstaren op die bezoekerscijfers”, benadrukt Boekenbeurs-directeur en uitgeefster Vé Bobelyn. “Er zijn zoveel elementen die tegenwoordig meespelen om van een geslaagd evenement te spreken. Vanaf dit jaar willen we grondig nagaan hoe de Boekenbeurs-bezoeker er écht over denkt. Hij mag zijn zegje doen over alle podiumactiviteiten. We gaan ook turven hoeveel mensen de signeersessies, auteursevenementen en stands bezoeken. Het gaat tenslotte om de totaalbeleving.”

Boekenbeurs-directeur Vé Bobelyn:  Beeld Klaas De Scheirder
Boekenbeurs-directeur Vé Bobelyn:Beeld Klaas De Scheirder

Toch goochelen de organisatoren graag met cijfers. Voor de komende editie verwachten ze 560 auteurs, zijn er 1.029 signeersessies en 777 podiumactiviteiten voorzien en liggen er – niet te vergeten – ruim 300.000 boeken op kopers te wachten.

Rondleiding door auteur

De kritiek dat de Boekenbeurs te zeer weggleed van het product ‘boek’ zelf is ter harte genomen, belooft Bobelyn, die het roer overnam van de dit jaar verongelukte Alexis Dragonetti. “Meer dan ooit zetten we de auteur centraal. Zij leveren tenslotte de bouwstenen voor de Boekenbeurs. Bovendien zoeken we naar intense verbinding tussen de bezoekers en hun favoriete schrijvers. Zo neemt een Nederlandstalige auteur dagelijks een groep bezoekers op sleeptouw door de beurs via een audiotour en er is een auteurssofa voor intiemere gesprekken.”

Wat houdt dat precies in? “Auteurs als Joke van Leeuwen vertellen over hun vak, over hun persoonlijke herinneringen aan de Boekenbeurs, delen lezerstips of anekdotes”, vult Geert Briers van Boek.be aan. Naast de traditionele auteurspodia – die nieuwe namen meekrijgen als boek-o-drôme en woordenhoek – pakt de Boekenbeurs uit met een aantal topnamen. “In een aparte hal, goed voor 2.500 vierkante meter extra ruimte, komen drie grotere evenementen”, vertelt Bobelyn. Onder meer Bill Bryson, Geert Mak en kookcoryfee Donna Hay moeten publiek lokken. Voorts zijn onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Bart Van Loo, Stefan Brijs, Griet Op de Beeck en Toon Tellegen present, naast talloze internationale namen als Nicci Gerard, Nino Haratischwili, Erica James, Santa Montefiore en Jill Mansell.

Onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer tekent present op de Boekenbeurs. Beeld Tim Dirven
Onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer tekent present op de Boekenbeurs.Beeld Tim Dirven

Ook het grondplan gaat op de schop, met innovatieve ‘focuszones’ waarbij boeken op een uitnodigende, frissere manier thematisch worden gepresenteerd. “Jonge lezers krijgen een kinderboekenzone. Ook voor literatuur & non-fictie en kunst & lifestyle zijn er aparte ruimtes”, zegt Briers. Toch betekent het niet dat de aparte uitgeversstands verdwijnen. Nog een nieuwigheid is een ligweide, waar je het gewoel van de Boekenbeurs even kunt ontvluchten.

Na de aanzwellende kritiek op de toegangsprijs – waarom betalen voor een beurs waar je boeken koopt?, klonk het – is aan de tariefformules gemorreld. Met een tegemoetkoming aan tieners en families: voor 25 euro krijgen maximaal twee volwassenen met maximaal vier kinderen toegang tot de Boekenbeurs. Tijdens de vooropening op maandag 28 oktober zal Vlaams minister-president Jan Jambon, eveneens bevoegd voor cultuur, het lint doorknippen van het twaalfdaagse evenement. O ja, er is op de Boekenbeurs ook een Guinness-wereldrecordpoging origamivissen vangen gepland.

Boekenbeurs, vanaf 29 oktober tot 11 november in Antwerpen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234