Vrijdag 23/08/2019

Ruim 4.000 bedrijven getroffen door blauwtong

Het aantal door het blauwtongvirus getroffen bedrijven in België is in de laatste dagen van september opgelopen tot 4.138, blijkt uit gegevens van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Op Europees niveau zijn er al meer dan 20.000 haarden geteld, zo zegt de Boerenbond.

Het eerste geval van blauwtong dit jaar werd op 17 juli vastgesteld bij een schapenkweker in de Antwerpse gemeente Oelegem. Op twee en een halve maand tijd werden meer dan vierduizend gevallen vastgesteld. Dat is een opvallend verschil met vorig jaar, toen het aantal haarden "beperkt" bleef tot 695.

"Blauwtong verspreidt zich dit jaar als een vlek over heel West-Europa, aan een tempo van zowat 20 kilometer per week", zegt Erik Mijten van de Boerenbond. Op dit moment zijn meer dan 20.000 haarden vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Groot-Brittannië. "De beperkingsgebieden strekken zich al uit tot Polen, Tsjechië en Denemarken", aldus Mijten. "Het is een kwestie van tijd alvorens het virus ook daar opduikt." Bij de cijfers zijn landen in het zuiden van Europa niet meegerekend. Ook daar is blauwtong actief, maar gaat het om een ander type van het virus.

In België zijn nog steeds meer schapenbedrijven getroffen (2.167), al maken de rundveebedrijven een inhaalbeweging (1.966). Er zijn ook vijf geitenhouders getroffen. De provincie Oost-Vlaanderen telt de meeste vastgestelde haarden (1.569), Waals-Brabant de minste (34). Alleen al voor de schapenhouders raamt de Boerenbond de schade op 4,7 miljoen euro. Aan ramingen voor het rundvee wordt nog gewerkt.
Mijten verwacht stilaan een stabilisering van het aantal gemelde gevallen van blauwtong in België, omdat de meeste bedrijven al met de ziekte geconfronteerd zijn. "Om een echt zichtbaar effect te hebben, moeten de temperaturen een paar weken onder de 10 graden blijven." Zo lang het warmer is, blijven de dieren die de ziekte overdragen, de knutten, actief.

Erkenning landbouwramp

De Boerenbond hoopt dat de federale regering blauwtong als een landbouwramp zal erkennen. In dat geval kunnen er door gewesten financiële compensaties worden uitgekeerd. Ook Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters (CD&V) riep daartoe op.

Bij minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) luidt het dat blauwtong a priori niet in aanmerking komt voor erkenning, omdat niet aan alle erkenningsvoorwaarden is voldaan. De minister heeft wel een analyse gevraagd door haar administratie en wacht op het resultaat daarvan voor ze een beslissing neemt.

Vorige week raakten de Europese ministers van Landbouw het eens dat er versneld werk gemaakt moet worden van een vaccin tegen de blauwtongepidemie. Dat zou in 2008 klaar kunnen zijn. Peeters drong ook aan op een Europese tegemoetkoming voor de geleden economische schade aan. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden