Zondag 05/02/2023

Justitie

Ruim 25.000 bevelen verstuurd om verkeersboete te betalen

Minister Koen Geens (CD&V) is blij met het resultaat. Beeld Photo News
Minister Koen Geens (CD&V) is blij met het resultaat.Beeld Photo News

In een half jaar tijd zijn 25.000 bevelen tot betaling verstuurd voor verkeersovertredingen. ‘Onze actie heeft haar effect niet gemist.’

Redactie

Mensen die blijven weigeren een verkeersboete te betalen, kunnen sinds maart een ‘bevel tot betalen’ krijgen. In iets meer dan een half jaar tijd werden ruim 25.000 dergelijke bevelen uitgestuurd, voor een bedrag van 5,6 miljoen euro. Dat meldt de federale overheidsdienst Justitie.

Het bevel tot betalen is een instrument dat de overheid kan inschakelen als mensen ondanks drie verzoeken nog altijd weigeren om hun verkeersboete te betalen. Ze krijgen dan zo'n bevel, dat hen dwingt om toch te betalen zonder dat de persoon eerst voor de politierechtbank moet verschijnen.

“Het bevel tot betalen is de laatste aanmaning om de verkeersboete te betalen", stelt de FOD Justitie. Het bedrag van het bevel ligt 35 procent hoger dan dat van de minnelijke schikking.

Ander EU-staten

Bij mensen die niet binnen 30 dagen gevolg geven aan het bevel, zal de federale overheidsdienst Financiën het openstaande bedrag kunnen opeisen door bijvoorbeeld loonbeslag, door een gerechtsdeurwaarder in te schakelen, via de belastingen of door de auto in beslag te nemen.

Het bevel tot betaling kan ook worden uitgewisseld met andere EU-lidstaten, zodat ook mensen die niet in België wonen de boete niet zouden mogen ontlopen.

Wie niet akkoord gaat met de vastgestelde verkeersovertreding, kan naar de politierechtbank trekken.

“We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om verkeersboetes in helder taalgebruik op te stellen en gebruiksvriendelijker te laten betalen. Dat heeft zijn effect niet gemist", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

“Met het bevel tot betalen richten we ons op de burger die zijn boete dreigt te 'vergeten'. De tijd dat verkeersboetes niet allemaal verwerkt konden worden, ligt gelukkig al even achter ons."

In 2019 werden in België zowat 5 miljoen verkeersboetes verstuurd, 93 procent van de overtreders betaalde spontaan. (Belga)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234