Woensdag 28/07/2021

Publipart

Rudy Coddens wordt nieuwe lijsttrekker sp.a Gent

Rudy Coddens vanavond in Gent. Beeld BELGA
Rudy Coddens vanavond in Gent.Beeld BELGA

De Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens volgt Tom Balthazar op als lijsttrekker voor de kartellijst tussen sp.a en Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat maakte sp.a bekend op een persconferentie. Maar de partijleden van Groen moeten zich nog over het kartel zelf uitspreken.

Balthazar legde gisteren in de nasleep van de Publipart-affaire zijn functie neer en kondigde aan dat hij niet langer de kartellijst tussen sp.a en Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zal trekken. Het 44-jarige gemeenteraadslid Sven Taeldeman volgt Balthazar op als schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen.

"Tom Balthazar beheerde een zeer zwaar departement", zegt burgemeester Daniël Termont. "We hebben maar anderhalf jaar voor de verkiezingen. Sven Taeldeman was de beste kandidaat. Hij werkt bij de provincie Oost-Vlaanderen als projectleider planningsfase fietssnelwegen. Hij was eerder kabinetchef van gouverneur André Denys en hoofd van de beleidscel Stedenbeleid op het kabinet van Freya Van den Bossche toen ze Vlaams minister was."

Vlnr: De nieuwe lijsttrekker Rudy Coddens, Gents burgemeester Daniël Termont, gemeenteraadslid Karin Temmerman en de nieuwe schepen Sven Taeldeman. Beeld BELGA
Vlnr: De nieuwe lijsttrekker Rudy Coddens, Gents burgemeester Daniël Termont, gemeenteraadslid Karin Temmerman en de nieuwe schepen Sven Taeldeman.Beeld BELGA

"Geen tafelspringer"

Over het feit dat Coddens de nieuwe lijsttrekker zou worden, werd er snel consensus gevonden op spoedoverleg deze namiddag, klinkt het bij bronnen binnen sp.a. Zijn kandidatuur moet net als die van Taeldeman woensdag nog wel goedgekeurd worden door de Gentse sp.a-leden. Coddens is naast OCMW-voorzitter ook schepen van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding.

Hij sprak vanavond zijn bewondering uit voor Tom Balthazar. "Tom is een ongelofelijk goede schepen geweest. We verliezen een goede collega, een hardwerkende schepen. Ik wil nu de verantwoordelijkheid ten volle opnemen, voor de partij en ook voor de Gentenaar. Ik ga blijven verder werken aan een sociaal-progressief project voor Gent. Ik zit boordevol energie om daar het allerbeste van te maken. Ik kan een zorgzame burgervader zijn voor elke Gentenaar", stelt Coddens.

Rudy Coddens vanavond op de persconferentie van sp.a Gent. Beeld Wouter Van Vooren.
Rudy Coddens vanavond op de persconferentie van sp.a Gent.Beeld Wouter Van Vooren.

"Rudy Coddens is geen tafelspringer", zei Termont. "Hij zal een andere stijl hebben als ikzelf en als Tom Balthazar. We geloven 100 procent in Rudy en dat hij een uitstekende burgemeester zal zijn als ik vertrek. Zijn kandidatuur zal uiteraard een onderwerp van bespreking met de collega's van (kartelpartner, nvdr.) Groen zijn. Het was een memorabel weekend, we hopen dat we het hiermee kunnen afsluiten."

Eerder vandaag circuleerden ook de namen van Freya Van den Bossche en van sp.a-voorzitter John Crombez als nieuwe lijsttrekker, maar zij maakten als snel duidelijk dat daar geen sprake van was.

Lees ook - Profiel Rudy Coddens: bakken ervaring, geen groot stemmenkanon

Afspraken

De kopstukken van sp.a en Groen maakten deze namiddag ook een reeks afspraken. Groen legt het lot van het voortbestaan van het Gentse kartel met sp.a in handen van zijn leden via een interne bevraging. De kartelpartners spraken af om de uitvoering van de uittreding uit Publilec en de bijhorende dochtervennootschappen (Publipart en EDF-Luminus) te "bespoedigen", weliswaar met garantie op een correcte uitbetaling van de aandelen op basis waarvan dan de nodige investeringen in de dienstverlening in Gent kunnen gebeuren. "De mandaten zullen voortaan opgenomen worden zonder de bijhorende voorziene vergoeding", klinkt het in een mededeling.

Tom Balthazar en Daniel Termont (sp.a) en Elke Decruynaere en Filip Watteeuw (Groen). Beeld Bob Van Mol
Tom Balthazar en Daniel Termont (sp.a) en Elke Decruynaere en Filip Watteeuw (Groen).Beeld Bob Van Mol

Alle mandaten en vergoedingen publiek

De twee partijen zeggen voorts "zo snel mogelijk in volle transparantie alle mandaten (publieke en private) en de bijkomende vergoedingen die hun Gentse gemeente- en OCMW-raadsleden en andere vertegenwoordigers bekleden, publiek te maken". Ze nodigen daarbij de andere partijen in de gemeenteraad uit om hetzelfde te doen.

Verder krijgen de eigen mandatarissen en vertegenwoordigers nogmaals de opdracht om op elke raad van bestuur van intercommunales of andere instellingen te agenderen om alleen nog te beleggen op basis van een ethisch charter dat geïnspireerd is op het ethische beleggingsbeleid uitgewerkt op het niveau van de stad Gent en het OCMW Gent.

Tot slot zullen de vergoedingen van burgemeester en schepenen, inclusief de bijkomende mandaten, niet meer bedragen dan 130 procent van de basiswedde van respectievelijk de burgemeester of schepenen.

"Constructieve voorstellen"

Elke Decruynaere spreekt na afloop over een open gesprek. "Dit zijn constructieve voorstellen waarmee we naar onze partij kunnen trekken", klinkt het. "Eerst moet de partij mee zijn als we met het kartel willen verder gaan en samen een nieuwe start maken."

Ook lokaal sp.a-voorzitter Karin Temmerman spreekt over een constructief gesprek met onze kartelpartner. "We nodigen trouwens àlle partijen uit om onze voorstellen voor een transparante eerlijke politiek te volgen", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234