Woensdag 21/08/2019

Ruby Wax temt depressie

PSYCHOLOGIE -

Wat is er grappig aan een depressie? Weinig. Toch waagt comédienne Ruby Wax zich in haar nieuwe boek, Tem je geest, aan haar typische stijl om het onderwerp te beschrijven. Niet dat Wax zelf vindt dat depressies een mens doen lachen, gieren, brullen. Ze benadrukt daarom meer dan eens dat onze hersenen niet zijn gebouwd om de drukte die bij deze eeuw hoort, aan te kunnen. Dat weet Wax sinds ze psychotherapie ging studeren en daarna aan de universiteit van Oxford de studie Mindfulness-based Cognitive Therapy afwerkte.

Wat ze daar leerde, deelt ze nu met de lezer, al dan niet op een manier die de professoren van Oxford voor ogen hadden. Zo beschrijft ze bijvoorbeeld de werking van de prefrontale cortex en geeft ze daarbij meteen toe dat de hersenen nog veel ingewikkelder in elkaar zitten dan zij nu meegeeft. Tegelijkertijd wil Wax zich er blijkbaar niet op laten betrappen te serieus te worden en vat ze het werk van Heidegger als volgt samen: "Wat een vent. Hij schreef compleet koeterwaals en zette streepjes tussen-elk-woord-dat-je-las."

Wax, die zelf al meermaals in een depressie verzeilde, put minstens evenveel uit haar eigen ervaring als uit haar opgedane neurologische kennis. Door de stijl die ze daarvoor hanteert, is het niet altijd glashelder wat ze in haar depressieve periodes echt doormaakte en waar ze haar verhalen aandikt. Vriend Google verzekert alvast dat de anekdotes die ze opdist over fout afgelopen realityprogramma's kloppen. Of haar echtgenoot haar ook werkelijk ging ophalen in de instelling waar ze verbleef om haar naar de opnames van haar show te voeren en daarna terug te brengen, komt u misschien te weten op de Boekenbeurs. Daar komt Wax langs op 3 november.

Ruby Wax, Tem je geest. Gids voor geestelijk welzijn, De Bezige Bij, 288 p., 19,99 euro. Vertaling: Elisabeth van Borselen.

Tem je geest met Ruby Wax. Moderator: Leen Demaré.

Zondag 3 november, 16-16.30 uur, Groene zaal.

Lees ook een interview met Ruby Wax maandag 4 november in M.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden