Maandag 05/06/2023

Voetbal

RSC Anderlecht staat dicht bij verkoop: Ghelamco- en Woestijnvis-bazen, en Russische miljardair in beeld

Roger Vanden Stock is al zeker een jaar op zoek naar een overnemer voor de club. Beeld Photo News
Roger Vanden Stock is al zeker een jaar op zoek naar een overnemer voor de club.Beeld Photo News

Anderlecht lijkt heel dicht bij een verkoop te staan. De gesprekken met de tandem Wouter Vandenhaute- Paul Gheysens en de Rus Alisher Usmanov zijn vergevorderd.

SVB

Sinds Anderlecht in 2008 van een vzw in een nv veranderde, liet voorzitter Roger Vanden Stock er geen twijfel over bestaan dat zijn familie niet voor eeuwig hoofdaandeelhouder zou blijven, en sinds een jaar gaf hij ook openlijk toe actief op zoek te zijn naar een overnemer. Maar Vanden Stock wil niet alleen een goede prijs, hij wil ook een sportieve toekomst voor de club. Anderlecht schat zijn waarde zelf op 100 miljoen euro en wil ongeveer driekwart van de aandelen verkopen: om en bij de 75 miljoen euro, dus.

De voorbije maanden doken twee interessante kandidaten op. De Rus Alisher Usmanov heeft het geld, en ook als aandeelhouder van Arsenal kon hij het bestuur bekoren: Usmanov zou een verregaande sportieve samenwerking hebben beloofd. Jonge Arsenal-talenten zouden bij Anderlecht kunnen rijpen. Of de Rus die belofte kan waarmaken, lijkt niet helemaal zeker. Hij heeft maar 30 procent van de aandelen bij Arsenal en ligt voortdurend in de clinch met hoofdaandeelhouder Stan Kroenke, die 70 procent van de club bezit.

Het gerucht ging al even dat Usmanov zich via een stroman ook bij Everton heeft ingekocht, maar de BBC vond begin deze maand extra aanwijzingen daarvoor. Dat verhaal heeft het Anderlecht-bestuur, dat staat op een clean imago, iets terughoudender gemaakt. Eigenaar zijn van twee clubs in één competitie is niet toegestaan.

Kort na Usmanov dook ook Paul Gheysens op, de CEO van bouwpromotor Ghelamco. Die werkte al even samen met Anderlecht rond het nationaal voetbalstadion. Als mede-eigenaar kan Gheysens Anderlecht opnieuw bij het dossier betrekken, wat de economische leefbaarheid van het stadion aanzienlijk zou vergroten.

Gheysens kwam niet alleen: hij had Wouter Vandenhaute mee. De baas van Woestijnvis en Flanders Classics is een notoir Anderlecht-fan. Samen deden ze een voorstel dat in grote lijnen met dat van Usmanov overeenkomt. Ook zij willen de prijs betalen die Anderlecht vraagt, ook zij gaan ermee akkoord dat Roger Vanden Stock nog enkele jaren voorzitter blijft en dat manager Herman Van Holsbeek en CEO Jo Van Biesbroeck aanblijven.

Het probleem met Gheysens situeert zich in Antwerp. Gheysens is eigenaar van de club én heeft er Luciano D'Onofrio als technisch directeur aangesteld. Als Gheysens Anderlecht overneemt, zal hij zich moeten terugtrekken uit de Antwerpse club, of niet zelf in Anderlecht stappen. Zijn zoon Michael, die nu bij Antwerp werkt, zou dat bijvoorbeeld wel kunnen doen, of het aandelenpakket van Antwerp overnemen. Maar ook dat zijn schimmige toestanden en ook die schrikken Anderlecht een beetje af.

Wouter Vandenhaute. Beeld rv
Wouter Vandenhaute.Beeld rv

D'Onofrio baas?

Luciano D'Onofrio, de ex-makelaar die ooit Standard leidde en nu sportief directeur is bij Antwerp, is een goede kennis van Roger Vanden Stock. Maar ook D'Onofrio is niet onbesproken: hij is in 2008 veroordeeld wegens onwettelijke geldtransacties die hij als makelaar deed en was nog vaker het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Sommigen binnen het bestuur vrezen ook dat hij binnen de kortste keren het sportieve beleid van Anderlecht zou overnemen.

Paars-wit is er met andere woorden nog niet uit. Maar dat de gesprekken met beide partijen elkaar de voorbije weken in snel tempo hebben opgevolgd, lijkt erop te wijzen dat het bestuur dichter dan ooit bij een beslissing staat.

Vandaag heeft de familie Vanden Stock, vertegenwoordigd door Roger, zijn dochters en zijn neef Phillippe Collin, 62 procent van de aandelen in handen. Bij de kleinere aandeelhouders zit ook Alexandre Van Damme, de topman van InBev, die de voorbije jaren een belangrijke stem had in de raad van bestuur, jarenlang genoemd werd als overnemer, maar al geruime tijd geleden zou hebben laten blijken niet geïnteresseerd te zijn. Van Damme zou wel zijn aandelen houden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234