Royale Belge heeft 16,45 procent van én 'veel vertrouwen' in Anhyp
kleine aandeelhouders hopen op witte ridder
De Frans-Belgische verzekeraar Royale Belge gaat vanaf volgende week met een openbaar bod op zoek naar tenminste 33,55 procent van de aandelen in Anhyp, die het nog niet in zijn bezit heeft. Als dat lukt, onstaat meteen het tweede grootste net zelfstandige bankkantoren in België.
Brussel.
Jan Scheidtweiler
Royale Belge maakte, zoals verwacht, gisteren zijn bod op Anhyp bekend. Voor beleggers die bij de overname van de Antwerpse spaarbank Anhyp hoopten op een mooie premie - en de voorbije maanden tot 12.650 frank voor een aandeel betaalden - moet het even slikken geweest zijn. Bij het openbaar bod dat Royale Belge volgende week lanceert, krijgen ze 'slechts' 9.000 frank per aandeel aangeboden. Die prijs waardeert Anhyp op 22,1 miljard .
Drie kernaandeelhouders van Anhyp vonden het bod alvast voldoende. Royale Belge kon gisteren bevestigen dat zowel de groep Fortis (die 10,25 procent van Anhyp bezit) als de Antwerpse familie Van de Put (4,2 procent) en de scheepvaartgroep CMB (2 procent) hun aandelen verkopen. "Ook de raad van bestuur van Anhyp kan instemmen met ons bod," zei Patrick de Courcel, de gedelegeerd bestuurder van Royale Belge. "Het is dus een vriendelijke overname." De gesprekken met de drie verkopers zouden amper een week in beslag genomen hebben.
Royale Belge, dat sinds dit jaar zelf in handen is van de Franse verzekeringsreus Axa, verbindt wel een voorwaarde aan zijn bod. Als de verzekeraar tegen eind november, wanneer het openbaar bod afloopt, niet minstens de helft van de Anhyp-aandelen in handen heeft, zou de zaak niet doorgaan. "Dan bekijken we hoe het verder moet," zei De Courcel.
Het wordt dus wachten op de reactie van de overige Anhyp-aandeelhouders. Enkelen van hen - waaronder het beurshuis Corluy, dat voor zijn fonds Vlam 21 en enkele klanten samen 4 procent in Anhyp beheert - hebben al te kennen gegeven dat ze voorlopig niet op het bod van Royale Belge willen ingaan. Ook analiste Muriëlle David van beurshuis Bonnewijn, Renwart, raadt Anhyp-aandeelhouders aan niet op het bod in te gaan. Zij acht het waarschijnlijk dat er een witte ridder opduikt, met een hoger bod. "Tegen 9.000 frank per aandeel is het onwaarschijnlijk dat Anhyp verkocht raakt," zegt David. Aandeelhouders krijgen met de 9.000 frank die geboden wordt nog net de boekwaarde van het aandeel betaald. Van een premie is dus helemaal geen sprake. "Het is gewoon de prijs die je krijgt als je ook rekening houdt met de risico's uit het verleden die er bij Anhyp waren," zegt Dominique de Ville van effectenbankier Puilaetco, die de operatie begeleidde. Enkele debacles - onder meer met vastgoedkredieten en projectontwikkeling - dwongen Anhyp in 1997 tot het aanleggen van 4,5 miljard frank provisies. Royale Belge is ondertussen al hardop aan het dromen van de integratie van Anhyp. De verzekeraar verkoopt nu al producten via het net van 1.370 zelfstandige Ippa-agenten. Met de inlijving van Anhyp zouden daar nog 675 zelfstandige bankkantoren bijkomen. "Samen krijgen we het tweede grootste net van zelfstandige bankagenten in België," zegt Albert Van Houtte, bestuurder van Royale Belge en voorzitter van Ippa. "Gemiddeld zal die nieuwe bankcombinatie een marktaandeel van vijf procent halen." Dexia-Gemeentekrediet heeft in België het grootste agentennet. Anhyp en Ippa blijken wonderbaarlijk complementair te zijn. Volgens Van Houtte zijn er "hoogstens tien" Ippa- en Anhyp-agenten die op elkaars werkterrein zitten. Hij heeft "enorm veel vertrouwen" in de samenwerking met Anhyp. "Onze agenten kunnen wel wat versterking gebruiken. Tussen 1992 en 1997 zijn gewone banken veel agressiever geworden op de verzekeringsmarkt, zeker in de verkoop van levensverzekeringen." De integratie van Anhyp in de Royale Belge zal er "ten vroegste in 2000" toe leiden dat Ippa en Anhyp één bank worden, zegt Van Houtte. Tot die datum blijft ook de naam Anhyp behouden. Zo kan de bank, die in 1881 opgericht werd, nog net de 21ste eeuw instappen.