Vrijdag 09/12/2022

Rouw

Alleen al het eerste hoofdstuk, de minutieuze weergave van de sleur waaraan een ontbijtend koppel is overgeleverd, maakt deze novelle de moeite waard. DeLillo schrijft schijnbaar luchtig maar zinsneden als "ze stond precies waar ze was en was wie ze was" snijden je de adem af. Lichaamskunst gaat over hoe de vrouw na de zelfmoord van haar man opnieuw tot de orde van de dag probeert over te gaan. Ruimte, tijd en identiteit blijken door die gebeurtenis zwaar op de proef gestelde categorieën.

Don DeLillo

Lichaamskunst

Anthos, Amsterdam (2001), 134 p., van 18,50 naar 5,50 euro bij De Slegte.

Verloren paradijs

In deze filosofische parabel gaan zes Engelsen op zoek naar een mythisch paradijs. De bestemming van hun reis blijft in het ongewisse. Na onder meer het Louvre in Parijs te hebben aangedaan eindigt de roman ergens in dichtbij Zwitserland met het besef dat de bestemming niet op het einde ligt maar in het reizen, het leven zelf.

Ben Okri

In Arcadië

Van Gennep, Amsterdam (2003), 271 p., van 19,95 naar 6,95 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Kirschbonbons

Het is kolder, het is studentikoze luim, het zijn grappen en grollen. Maar serieuze literatuur is het niet. Toen ik er op bladzijde 40 de brui aan gaf, had ik hooguit enkele mooie zinnen gelezen. "Hij stond in de materniteit, pitoneerde een sigaar van vijf uren in zijn mond, en telde op zijn duizenden gemakken de sterren." Of: "De zoon van de pastoor beweerde dat hun tepels smolten in de mond als een bonbon met kirsch." Er zit wel vaart in, en een vrolijke, Vlaamse verbeeldingskracht - maar het doet me niets.

Dimitri Verhulst

De verveling van de keeper

Contact, Antwerpen (2002), 126 p., van 14,95 naar 4,95 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Ondoorgrondelijk

De wegen van het boekenbedrijf zijn ondoorgrondelijk want ooit mocht ik hier al de verramsjing van de eerste druk van deze lijvige opvolger van Het vreugdevuur der ijdelheden aankondigen.

Tom Wolfe

In alles een man

Ooievaar, Amsterdam (3de druk, in pocket, 2002), 695 p., van 11 naar 6 euro bij Boekenmarkt de Markies, Hoogstraat 62, Antwerpen.

Pascal Cornet

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234