Zondag 09/05/2021

NieuwsVaccinatie

Rousseau pleit voor ‘one shot-strategie’: ‘Hoe sneller iedereen eerste prik krijgt, hoe minder kans op nieuwe mutaties en besmettingen’

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau Beeld BELGA
Sp.a-voorzitter Conner RousseauBeeld BELGA

Volgens sp.a-voorzitter Conner Rousseau moet de vaccinatiestrategie in ons land herbekeken worden. Hij pleit voor verder onderzoek naar de piste van de ‘one shot-strategie’, waarbij iedereen voorlopig één prik in plaats van twee krijgt toegediend. Op die manier zou het vaccineren tegen het coronavirus in ons land sneller kunnen verlopen.

De coronavaccins die in ons land momenteel worden uitgedeeld, hebben allemaal twee prikken nodig, mits enige tussentijd. Na ervaringen uit het buitenland blijkt echter dat het eerste prikje al zeer effectief werkt en bescherming biedt. “Ik ben natuurlijk geen viroloog, maar de cijfers uit Israël en Schotland tonen aan dat er al een forse bescherming is na het toedienen van een eerste dosis. Voor de kwetsbare groepen kunnen er natuurlijk wel twee dosissen toegediend worden voor extra bescherming als dat nodig zou blijken”, vertelt Rousseau.

Volgens de sp.a-voorzitter moet het vaccineren tegen het coronavirus in ons land een stuk sneller. “Als we één dosis in plaats van twee toedienen, kunnen we veel sneller méér mensen in ons land vaccineren. We kunnen op die manier ook de derde golf platdrukken. Hoe sneller iedereen een eerste prik krijgt, hoe minder kans er ontstaat op nieuwe mutaties en nieuwe besmettingen.”

Rousseau acht de kans groot dat we in de periode september-oktober al naar een nieuw vaccin moeten overschakelen dat bescherming biedt tegen nieuwe varianten. “Natuurlijk weten we niet exact wat er na de zomer gebeurt, maar het is de moeite om de ‘one shot-strategie’ (het toedienen van één injectie in plaats van twee, nvdr.) te onderzoeken. A la guerre comme à la guerre.”

“Het is een belangrijke overweging die gemaakt moet worden. We moeten de volksgezondheid afwegen tegen de mentale gezondheid in onze samenleving. Met die tweede dosis ben je misschien iets meer beschermd, maar uiteindelijk zal het virus toch blijven bestaan. Een nulrisico is er op dit moment niet. We hebben onze complete vrijheid ook na het toedienen van een tweede dosis nog niet terug.”

‘Hoop op duidelijkheid’

Het Overlegcomité kondigde gisteren geen verdere versoepelingen aan. “De enige juiste beslissing”, vindt Rousseau. “Het is belangrijk om verder te werken aan het creëren van perspectief voor de toekomst. Dat doe je niet alleen door verklaringen te geven op Twitter of in de pers. Er is land in zicht, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer zal stormen. We moeten goed weten waarmee we op dit moment te maken hebben. Momenteel is men dat allemaal nauwkeurig aan het bekijken, zodat er hopelijk snel perspectief gecreëerd kan worden door concrete vooruitzichten te geven.”

“Volgende week staat er een nieuw Overlegcomité gepland. Hopelijk is er tegen dan een stappenplan waarmee we stilaan terug kunnen keren naar het normale leven. Volgens mij is een aanpassing van de vaccinatiestrategie - uiteraard enkel als de experten oordelen dat het goed zou zijn om sneller te vaccineren - een belangrijk aspect in het creëren van vooruitzichten. Ik hoop op extra duidelijkheid volgende week”, besluit Rousseau.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet gisteren aan VTM NIEUWS weten dat hij aan de Hoge Gezondheidsraad advies heeft gevraagd over een één-prikstrategie. Hij verwacht begin volgende week advies van de Hoge Gezondheidsraad en zal dat dan meenemen naar de taskforce vaccinatie. “Midden volgende week gaan we kijken hoe we er mee voortgaan.

Bekijk: zo verspreidde het coronavirus zich over ons land

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234