Dinsdag 21/01/2020

Politiek

Rousseau krijgt uitzondering cumulverbod en spreekt leden toe: ‘Welk probleem heb je nu opgelost met uw ballekes en canon?’

Conner Rousseau. Beeld BELGA

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau mag in het Vlaams parlement blijven zetelen. Hij kreeg vandaag tijdens een congres van sp.a een uitzondering op de interne cumulregels. Rousseau wordt gewoon parlementslid. Zijn mandaat als fractieleider gaat naar Hannelore Goeman. In zijn maiden speech achteraf roept Rousseau op om de komende jaren de solidariteit opnieuw naar het centrum van de politiek brengen. 

Rousseau werd op 26 mei verkozen in het Vlaams Parlement. Begin vorige maand schopte hij het tot partijvoorzitter. Probleem is dat hij door de - omstreden - interne regels beide functies niet mag cumuleren. De voltallige fractie drong er echter op aan dat hij toch zou mogen blijven zetelen. Rousseau wilde dat de leden daarover zouden beslissen.

Die hakten vandaag in congrescentrum The Egg de knoop door. Van de leden stemden er 180 voor een afwijking op de regels, 147 stemden tegen en 8 onthielden zich. Met de steun van ruim 55 procent mag Rousseau de komende jaren zijn functie van voorzitter en parlementslid dus cumuleren.

Als fractieleider wordt Rousseau opgevolgd door de 35-jarige Hannelore Goeman uit Brussel. Zij zetelde de vorige legislatuur in het Brussels Parlement en sinds de verkiezingen van 26 mei in het Vlaams Parlement.

Kritiek

Eerder kwam de mogelijke uitzondering op het cumulverbod Rousseau al op kritiek te staan, binnen en buiten de pa”rtij. “Het congres heeft in 2016 met 98 procent van de stemmen gekozen vóór een decumul. We moeten respect hebben voor het hoogste partijorgaan”, zo lieten de sp.a-jongeren optekenen in Knack.

Ook politicoloog Carl Devos fronste de wenkbrauwen, in zijn wekelijkse column bij De Morgen: “Wie neemt een partij die niet eens haar eigen principes respecteert ernstig?”

Ballekes in tomatensaus

“Vandaag zijn de mensen de politiek beu”, stelde Rousseau tijdens het sp.a-congres in The Egg. Ze vinden dat ze geen problemen oplossen, en eigenlijk hebben ze volgens Rousseau gelijk. Daarom moet zijn partij uitgroeien tot “de smoel van de verandering” en “vollenbak de kant kiezen van de believers”, tegen “het negatieve en destructieve dat niets oplost”.

Conner Rousseau. Beeld Photo News

Hij stond stil bij de inzamelactie voor baby Pia of bij De Warmste Week. Hartverwarmend, aldus Rousseau. Het toont aan dat de onderstroom van Vlaanderen best solidair is. Maar dat is voor Rousseau niet de manier waarop solidariteit moet werken. Want als baby Pia drie straten verder was geboren, in een huis of een wijk waar ze niet de mogelijkheden of de skills hebben, dan had Vlaanderen nooit van Pia gehoord. “Als kind de juiste zorg en kansen krijgen, daar betalen de mensen al voor. Daar moet een sterke overheid voor zorgen”, luidde het.

Rousseau laakte ook dat in ons welvarende Vlaanderen de aandacht voor welzijn uit het oog is verloren. Daarbij haalde hij de cijfers over burn-outs en zelfmoorden aan. “Dan zijn de politiekers vandaag liever bezig met ballekes in tomatensaus voor een Vlaams canon, in plaats van ervoor te zorgen dat elk kind op school ‘s middags die ballekes op zijn bord krijgt. Welk probleem heb je nu opgelost met uw ballekes en canon?”, aldus Rousseau.

“Politiek is niet uitgevonden om haat en verdeeldheid te zaaien, of om alles te blokkeren en problemen nog groter te maken. Politiek is uitgevonden voor wie elke dag keihard zijn best doet te belonen, maar ook voor wie elke dag zijn best doet, maar er toch niet komt.”

Meteen maakte Rousseau de sprong naar de solidariteit, die zijn partij de komende jaren weer naar het centrum van de politiek moet brengen. “Niet alleen voor alle Pia’s die zorg nodig hebben, niet alleen voor kinderen met een lege brooddoos, niet alleen voor diegenen met mentale issues, maar omdat iedereen er dan op vooruit gaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234