Zondag 27/11/2022

Assisen Leuven

Rottiers doodde Gisèle (86) voor code van haar bankkaart

Beschuldigde Sven Rottiers (boven centraal). Beeld BELGA
Beschuldigde Sven Rottiers (boven centraal).Beeld BELGA

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven kwam Sven Rottiers vandaag met een nieuwe verklaring aandraven. De van roofmoord beschuldigde jongeman stelde dat hij Gisèle Havet fysiek belaagde omdat hij haar de code van haar bankkaart wilde ontfutselen. Een vreemde wending, want hij had de vier cijfers voordien al ontdekt op een memobriefje.

De 21-jarige Sven Rottiers wordt beschuldigd van roofmoord op Gisèle Havet (86) in Leuven in de nacht van 12 op 13 december 2013. De bejaarde vrouw kwam in de slaapkamer van haar appartement om het leven door een combinatie van wurging, smoring en stompe geweldpleging.

Rottiers begon zijn rondgang door het appartement in de keuken. Daar ontvreemdde hij uit de handtas van Havet 150 euro en haar bankkaart. Op een oranjekleurige Post-it trof hij het handgeschreven getal 6802 aan. Dus eigenlijk had hij de geheime code al op zak. De tweede halte was de woonkamer, waar juwelen en drie flessen sterkedrank van eigenaar veranderden. Naar eigen zeggen wist Rottiers toen nog altijd niet of er iemand thuis was. Toen hij de slaapkamer betrad, op zoek naar een nog grotere buit, verdween elke twijfel: de bewoonster lag in bed en had de indringer niet gehoord.

"Ze sliep nog toen ik op haar ging zitten. Ze begon om hulp te roepen. Ik weet niet of het uit paniekreactie was maar ik heb haar toen enkele slagen in het aangezicht gegeven en verstikt", zei Rottiers. "Ik heb mijn hand rond haar nek gelegd en met twee duimen geduwd. Nadien heb ik een kussen op haar hoofd gedrukt. Ten slotte heb ik haar enkele kniestoten in de borststreek gegeven." Toen Havet een gorgelend geluid maakte, legde Rottiers een bedsprei over haar lichaam en een kussen over haar gezicht. De woeste aanval had vijf tot tien minuten geduurd.

Zekerheid
Hamvraag van het strafdossier was waarom Rottiers tot de doding overging nadat hij zijn doel al had bereikt. De beoogde buit was immers al binnen. Assisenvoorzitter Peter Hartoch wilde weten of hij misschien boos was. "Ik wilde met zekerheid de code van haar bankkaart kennen. Dan zou het nooit zover gekomen zijn", stelde Rottiers. In plaats van de cijfers bekend te maken begon Havet om hulp te schreeuwen. De voorzitter reageerde verrast. "Deze verklaring horen we voor het eerst." Rottiers repliceerde dat hij dit nog nooit verteld had uit pure schaamte.

Het berouw van Rottiers ontstond in de gevangenis maar bleek zeker niet uit de dagen na de feiten. Hij haastte zich naar een winkel in de Diestsestraat in Leuven om de gestolen juwelen te verpatsen. Een horloge en twee ringen brachten 80 euro op. In de Leuvense Fnac-afdeling kocht hij een televisie en een PlayStation. En hij trakteerde zichzelf en enkele vrienden op nieuwe outfits.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234