ReportageRotterdam
Rotterdammers over de mondmaskerplicht in hun stad: ‘Ik dénk er niet aan’
Vanaf woensdag geldt de mondmaskerplicht op drukke plaatsen in Amsterdam en Rotterdam. Maar dat is in strijd met de grondwet, morren de noorderburen. ‘Als het moet, laat ik het voor de rechter komen.’
Waren de Nederlanders tot voor kort nog vierkant tegen het mondmasker, dan begint dat stilaan te veranderen. Op de druk bezochte dinsdagmarkt in Rotterdam Blaak draagt zeker een op de tien bezoekers een mondkapje, zoals ze hier zeggen. Terwijl er een week geleden nog niemand mee rondliep. Deed je dat wel, dan werd gedacht dat je ziek was. Maar zelfs die eigenwijze Rotterdammers met hun mentaliteit van ‘niet lullen maar werken’ zijn er ogenschijnlijk niet meer zo zeker van dat een mondmasker ‘allemaal onzin’ is.
Een deel, dan toch. Er is nog altijd heel wat weerstand tegen het besluit van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om vanaf woensdag een mondmaskerplicht in te stellen op de drukste plekken van de stad. Ook in Amsterdam zal die mondmaskerplicht gelden.
Toen het nieuws vorige week bekend werd, brak er een storm van protest los. Een mondmasker verplichten is tegen de wet, riepen professoren in de rechten prompt vanuit alle windhoeken: “Het gaat in tegen artikel 10 van de Nederlandse grondwet, het recht op persoonlijke levenssfeer.” Dat de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam op eigen houtje beslisten om die wet wel in te voeren en op die manier een persoonlijk coronabeleid voerden, kon er al helemaal niet in. Maar Aboutaleb en Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, hielden voet bij stuk. In de drukke winkelstraten, op pleinen en op markten moet je vanaf woensdag een ‘niet medisch mondkapje’ dragen.
“Ik dénk er niet aan,” zegt Benjamin Vreden (28). Hij is op weg naar zijn werk in de Rotterdamse binnenstad, een dag voor de mondmaskerplicht ingaat. “Vanuit de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, JdR) hoorden we tot nu toe steeds dat mondkapjes niet werken. Volgens mij klopt dat niet volledig, want er zijn verschillende onderzoeken die anders bewijzen. Ik denk alleen niet dat het in de buitenlucht nut heeft. En als je een mondmasker dan ook nog combineert met de anderhalve meter afstand, is het helemaal niet nodig.”
Zolang niet voldoende bewezen is dat het werkt, wil Vreden er niet aan. “Het is een ingrijpende maatregel. Daarnaast zit het juridisch heel slecht in elkaar. Nu mag je op zich wel buiten de grondwet treden. Alleen is dat niet toegestaan aan een lokaal bestuur. Maar we hebben een overijverige burgemeester die zijn wil doordrijft. Dat vind ik te ver gaan.”
En als hij morgen wordt aangehouden door de politie en een boete krijgt?
“Dan laat ik het voor de rechtbank komen. Ik ben ervan overtuigd dat ik van de rechter gelijk krijg.”
Er wordt in Nederland volop gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Afgelopen weekend gingen mensen in Den Haag, Amsterdam, Enschede en Groningen de straat op om te protesteren tegen de anderhalve meter. “Voor Nederland is dit volstrekt uniek,” zei hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen in het tv-programma EenVandaag.
Hij denkt dat het verzet een gevolg is van de ‘onbegrijpelijke hoeveelheid regels’. De keerzijde van Nederland regelland. Al gelden er bij onze noorderburen dan minder strenge coronamaatregelen, de lawine aan bepalingen is zo groot dat de bevolking het lang niet altijd kan volgen. “Als je als overheid niet goed kunt uitleggen waarom je iets doet, dan ontstaan er problemen”, concludeert Postmes.
Intussen stijgt het aantal besmettingen in Nederland. De afgelopen week testten meer dan 2.588 mensen positief op het coronavirus. Dat zijn er 1.259 meer dan vorige week. De hoogste percentages positieve testen liggen in Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, West-Brabant en Haaglanden.
‘Samen tegen corona’
Iets verder op de Rotterdamse markt zitten vier vrouwen op een bankje. Allemaal met mondmasker. “We zijn zussen”, klinkt het. “En dit is onze zussendag. Doen we twee keer per jaar.”
De zussen zijn 77, 75, 74 en 73 jaar en heten Edna, Edith, Agnes en Helen. Hun meisjesnaam is Slachttand. “Een naam die ook in Suriname raar is. Op school werden we er altijd mee gepest. Maar het is het kostbaarste deel van de olifant. Dat kan niet iedereen zeggen.” Alle vier kiezen ze heel bewust voor een mondmasker. “Op de markt kom je zoveel mensen tegen. Dan kun je beter een mondkapje dragen. Voor je eigen veiligheid en voor de ander.”
Al die heisa om de mondmaskerplicht is er ver over, vinden de zussen. “Als premier Rutte ‘Samen tegen corona’ zegt, dan doen we dat toch? Met een mondmasker dragen we ons eigen kleine steentje bij. Anders wordt het een chaos.”
Bang voor corona zijn ze niet, klinkt het eensgezind. “We willen dat masker natuurlijk liever niet maar als het moet, dan moet het.”
Een van hen zwaait met haar telefoon. We horen exotische muziek. “In Suriname bestrijden ze corona op hun eigen manier”, zegt Helen Slachttand. “Ze dansen dat hele virus gewoon weg.” Op haar telefoon zien we beelden van een viertal dansende mensen in een soort stoet met een vlag. “Beter zo dan thuis blijven piekeren toch?”
Piet Disse (66), kroegbaas met pensioen, schaart zich bij de tegenstanders van de mondmaskerplicht. “Ik laat me niet doen en stap naar de rechter als ze me beboeten. Nederland gaat niet zomaar op de knieën, we bepalen zelf wel wat we willen, niet de regering. Rutte, je moet ons niet opjutte.”
Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven donderdag een persconferentie over het stijgende aantal coronagevallen. Indien nodig, wordt de mondmaskerplicht uitgebreid.