Maandag 21/06/2021

Rotjaar voor Brusselse beurs

Zowel de topper (Umicore) als de flopper (Agfa) van de Bel-20 is nauw verbonden met de familie Leysen

BRUSSEL l De Brusselse beurs heeft in 2007 merkelijk slechter gepresteerd dan de meeste andere beurzen. Dat blijkt uit een vergelijking van ING Investment Management. De sterindex Bel-20 staat ongeveer 2 procent lager dan een jaar geleden.

door Emmanuel Vanbrussel

Het was wereldwijd een slecht jaar voor aandelen. Het afgelopen jaar is de return van termijnrekeningen zelfs hoger gebleken dan die van aandelen of obligaties.

De ING-studie vergelijkt de wereldwijde prestaties van beleggingen in aandelen, obligaties en cash (termijndeposito's op één maand) in negentien industrielanden. Wat blijkt? Je geld op een termijnrekening parkeren brengt meer op dan beleggen in aandelen of obligaties. Cash haalt een jaarrendement van 4,4 procent. Dat is iets meer dan aandelen (4,3 procent) en beduidend meer dan obligaties (2,5 procent).

Die waardeverhoudingen staan in schril contrast met de jaren 2003 tot 2006, toen aandelen minstens 20 procent per jaar opbrachten en daarmee onbetwistbaar de beste belegging bleken. ING Investment: "De zwakke prestatie van aandelen heeft te maken met een jaar vol hindernissen voor de wereldwijde markten. Dat begon met de crash van de beurs van Shanghai in februari, maar het spel zat pas echt op de wagen toen de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte."

Die kredietcrisis sleurde op alle beurzen vooral de bankaandelen naar beneden. Dat verklaart de slechte ranking van de Brusselse beurs. "België staat op een van de laatste plaatsen, met een achteruitgang van 2 procent. Dat is geen wonder als men weet dat de financiële sector zowat 40 procent van de Bel-20-index uitmaakt", schrijft ING. Het aandeel Fortis verloor dit jaar 32 procent van zijn waarde, terwijl Dexia een klap van bijna 17 procent moest incasseren. Alleen KBC (+ 3 procent) kon de schade dit jaar beperken en zelfs vooruitgaan.

Leuk weetje: zowel de topper als de flopper van de Bel-20 is sterk verbonden met de Antwerpse zakenfamilie Leysen. Sterkste Bel-20-presteerder dit jaar is de edelemetalengroep Umicore, met een koerswinst van ruim 30 procent. De CEO van Umicore is Thomas Leysen. De rode lantaarn is voor het geplaagde Mortelse technologiebedrijf Agfa-Gevaert, dat met een verlies van 45 procent op de tabellen staat. André Leysen, vader van Thomas, is voormalige gedelegeerd bestuurder en ex-voorzitter van Agfa-Gevaert. André Leysen blijft in 'zijn' bedrijf geloven. Hij kocht deze maand nog voor bijna 2 miljoen euro Agfa-aandelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234