Woensdag 23/10/2019

Roskam verenigt Vlaamse regisseurs

Met de Unie van Regisseurs hebben de Vlaamse tv- en filmregisseurs sinds dit weekend eindelijk weer een eigen belangenvereniging. Stichter-voorzitter Michaël Roskam wil dat zijn vakgenoten zo actiever gaan wegen op het cultuur- en mediabeleid.

Waarom is er een belangenvereniging nodig? Het gaat toch goed met de Vlaamse cinema?

Michael R. Roskam: "Het gaat uitstekend, maar net die relatief nieuwe situatie brengt een hele resem nieuwe uitdagingen met zich mee. Ministers, administratie of bijvoorbeeld het Vlaams Audiovisueel Fonds willen onze standpunten kennen, maar er was niemand die namens de regisseurs het woord kon voeren. In heel Europa hebben regisseurs zich verenigd in een organisatie, ook in Franstalig België. Daarom zijn we met acht collega's (naast Roskam ook Jan Verheyen, Stijn Coninx, Frank Van Passel, Hans Van Nuffel, Geoffey Enthoven, Vanja d'Alcantara en Hans Herbots, BE) rond de tafel gaan zitten om een Unie op te richten. Onze groep is redelijk spontaan tot stand gekomen, mar toevallig zitten alle strekkingen van de Vlaamse film er netjes in vertegenwoordigd, van de brede publieksfilm tot arthouse cinema. Met een projectsubsidie hebben we een vzw kunnen oprichten die nu voor het dagelijks beheer moet instaan."

Kan ik ook lid worden?

"Je mag een aanvraag doen (lacht), maar alleen wie de voorbije vijf jaar een film of een tv-drama gemaakt heeft, krijgt een stem in de algemene vergadering. Van zodra je productiemiddelen kan aantonen wordt dat lidmaatschap geactiveerd. Op vandaag gaat het om zo'n dertig à veertig filmmakers."

"Ook de oudere garde willen we ondersteunen: mijn generatie is schatplichtig aan mensen als Robbe de Hert of Harry Kümel. De constante instroom van nieuw, jong filmtalent is een van de luxeproblemen waarmee onze sector worstelt. Ouders willen hun kind niet meer onterven als het zegt dat het een film wil maken. Dat hebben we te danken aan de uitstekende filmopleidingen in dit land. Maar de keerzijde is wel dat de middelen niet mee gestegen zijn met het aantal kandidaat-regisseurs. Oudere collega's worden naar rand van de afgrond geduwd. Het is voor iedereen knokken, ook voor mij hoor. Een flop is voldoende om helemaal naar beneden te donderen."

Pleit u dan voor een beperkte toegang tot het beroep?

"Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Zo creëer je alleen nog meer onderlinge competitie en stress. Met de Unie willen we via masterclasses en vorming over auteursrechten of statuten meer gelijke kansen creëren in de sector. Tegelijk willen we met krachtige stem de overheid te woord staan. Wij zijn geen bende subsidiejunkies. Voor elke euro die de overheid in ons investeert, keren er vijf terug naar de economie. De kaasschaaf is dodelijk voor onze sector, want zo bloedt uiteindelijk iedereen stilletjes dood."

Dat kunstenaars toch geen hogere bijdrage op hun auteursrechten moeten betalen, heeft tot erg zure reacties geleid bij het brede publiek.

"Ik begrijp dat, hoor. Mensen denken: die gasten leven van onze subsidies en ze moeten maar vijftien procent belastingen betalen en wij vijftig. De werkelijkheid is veel complexer. De sterk schommelende inkomsten bij velen in de creatieve sector zijn niet te vergelijken met het vaste loon van een gewone werknemer. In een jaar komen vaak auteursrechten binnen van vijf jaar werk, en wie een hit scoort, heeft het even goed, maar wie flopt, heeft niks. De overheid is er evenwel nooit in geslaagd om een deftig statuut voor ons op te stellen. Wij willen wel degelijk mee besparen, maar dan moet er een structurele oplossing komen voor ons professioneel statuut Die hele regeling voor auteursrechten als roerende inkomsten is een lapmiddel, dat klopt van geen kanten. Als de overheid dat repareert, zullen kunstenaars hun rechtvaardige bijdrage kunnen leveren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234