Dinsdag 07/12/2021

'Roskam filmt als een schilder'

The Drop, de eerste Hollywoodfilm van Michaël R. Roskam, gaat op 5 september in wereldpremière op het Filmfestival van Toronto. De Morgen was op de set toen de film ingeblikt werd in New York. We spraken met acteurs Noomi Rapace en Tom Hardy over hun ervaringen met de Belgische regisseur.

The Drop, gebaseerd op het kortverhaal Animal Rescue van Dennis Lehane, wordt aangevoerd door Tom Hardy, Noomi Rapace, (wijlen) James Gandolfini én Matthias Schoenaerts.

Voor de hoofdrol wilde de studio een grote naam en toen Roskam zelf de Engelse acteur Tom Hardy suggereerde, zag men dat bij Fox meteen zitten. De Zweedse actrice Noomi Rapace brak in 2009 dan weer wereldwijd door als Lisbeth Salander in The Girl with the Dragon Tattoo, naar de roman van Stieg Larsson.

Terwijl Hardy en Schoenaerts buiten aan het werk zijn in de kilte van de lente-avond, mag de actrice binnen even opwarmen en antwoorden op de vraag waarom zij dit filmproject wilde doen.

Noomi Rapace: "Het was een combinatie van factoren: het scenario, Michaël en Tom. Ik had het scenario van Dennis Lehane al gelezen vóór Michael aan boord kwam. Het was erg goed geschreven. Zo'n drama dat langzaam zijn geheimen prijsgeeft en waarvan je de lagen als het ware moet afpellen om de personages beter te leren kennen. En dan heb ik Rundskop bekeken. Amazing! Ik heb de film intussen al drie keer gezien. Omdat ik toen in Londen woonde, heb ik de trein genomen naar Brussel en daar zijn Michaël en ik samen gaan eten. Nadien zijn we naar de Archiduc gegaan. Neen, niet naar de Roskam. Dat is voor een volgende keer. We hebben gepraat tot diep in de nacht. En 's anderendaags zijn we samen naar een fototentoonstelling van onze Belgische director of photography Nicolas Karakatsanis gaan kijken.

"Wat Tom Hardy betreft: we kenden elkaar en waren al een tijdje op zoek naar iets om samen te doen. Dit was het project waar we op gewacht hadden.

"En dan is er ook nog Matthias. Wat een acteur. Hij is psychologisch erg intelligent, maar ook emotioneel open. Hij neemt risico's, probeert verschillende dingen uit. Ja, ik werk graag met hem. Ik denk dat we zo'n beetje dezelfde werkwijze hebben. Zonder bescherming, zonder ijdelheid, doen wat nodig is voor de scène. Matthias kan ook speels zijn, maar dat is net de sleutel om ook donkere en geschifte rollen aan te kunnen."

Kunt u ergens aan merken dat dit de eerste Amerikaanse film is van Michaël R. Roskam?

Noomi Rapace: "Niet echt, neen. Een goede filmmaker kan volgens mij overal werken. Michaël is zeer gepassioneerd. Hij werkt heel nauw samen met de acteurs en verwelkomt hun ideeën. Voor mij als actrice maakt het ook niet uit of het om een kleine film gaat of om een studiofilm met een groot budget. Ik moet er hoe dan ook mijn ziel inleggen en mijn personage leven inblazen. Ik kan geen half werk leveren of louter op techniek spelen. Ik haat doen alsof. Net als Matthias bedenk ik een hele achtergrond voor mijn personage, ook al zie je daar niets van in de film. Ik stel bijvoorbeeld een playlist op van haar favoriete songs. Het personage neemt dus telkens voor een deel mijn leven over. Enkele dagen vóór de opnames doken Tom en Matthias in mijn dromen op. Toen wist ik dat het personage van Nadia haar intrek had genomen in mij."

Hoe zou u de werkwijze van Michaël omschrijven?

"Enkele dagen geleden moest ik slechts één scène draaien. Ik kwam 's morgens op de set en uiteindelijk zat mijn draaidag er pas om 17 uur op. Je weet het dus nooit. Bij Michaël voel je dat er een kunstenaar aan het werk is. Sommige regisseurs zijn meer technisch bezig en draaien gewoon de shots die ze nodig hebben en dat volstaat. Michaël daarentegen is bezig met het creëren van schoonheid. Zijn aanpak geeft alles een poëtische touch, maar het is nooit prententieus. Het is bijna alsof hij en Nicolas samen aan het schilderen zijn. They are a great team. Ze draaien veel takes en het voelt alsof ze een wereld bouwen. Een universum voor ons en dat is echt aangenaam. Het zijn perfectionisten, maar dat ben ik ook. En ik weet niet of het typisch Vlaams is, maar ze hebben soms een vreemd soort humor. (lacht)"

Dan moet Noomi Rapace zich aanmelden bij het kostuumdepartement en heeft acteur Tom Hardy even tijd voor een gesprek. Hij blijkt een stuk minder spraakzaam dan Rapace, maar misschien heeft dat ook met zijn Brits gevoel voor ironie te maken. "Ik ben nog altijd niet overtuigd", glimlacht hij op de vraag wat hem overtuigd heeft om in dit project te stappen. "We zijn nog volop aan het werk." En dan volgen de gebruikelijke antwoorden: "Great script, great cast, great director."

Nee, serieus: wat vindt u van Michaël?

Tom Hardy: "Dat weet ik nog niet. We zullen zien, want we zijn nog maar twee weken bezig. De studio heeft hem in ieder geval nog niet ontslagen. (lachje) Michael is zeker een artiest en dat is fijn. Hij is intelligent en slim. En als mens is hij aangenaam om mee te werken. Ik hou van zijn gezelschap. En ik vond Rundskop een briljante film. Ik heb hem pas hier bekeken, toen we al aan het draaien waren. Een frappant en innovatief stuk werk. Het is een harde film, maar ik kon zien dat Michaël een erg getalenteerde filmmaker is. En wat Matthias daarin doet, is verbluffend. Het is een film die mij geraakt heeft. Ik had datzelfde gevoel bij voorbeeld ook bij Un prophète van Jacques Audiard."

Wil u iets meer vertellen over de samenwerking met Matthias Schoenaerts?

"Hij brengt mij aan het lachen. Matthias heeft talent, is knap, is intelligent, is succesvol. Maar daarnaast is hij ook erg menselijk, vriendelijk en genereus met zijn talent. En dat is een combinatie die je zelden aantreft in dit beroep. Ja, hij is nogal uitzonderlijk. Well done, Belgium! (lacht)"

The Drop gaat op 5 september in première in Toronto en loopt vanaf woensdag 24 september in de Belgische bioscopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234