Maandag 21/09/2020

Neptijdschriften

Rooftijdschriften tellen niet mee voor financiering universiteiten

KU Leuven-rector Luc Sels: 'Dergelijke stukken kunnen de opbouw van de loopbaan niet beïnvloeden.'Beeld BELGA

Uit artikels van De Morgen bleek dat honderden onderzoekers van alle Vlaamse universiteiten hebben gepubliceerd in rooftijdschriften, die daar geld voor vragen. Nochtans hebben onderzoekers daar weinig voordeel bij.

Een belangrijke financiële steun van de Vlaamse overheid voor universitair onderzoek is het Bijzonder Onderzoeksfonds. Voor die steun tellen ook het aantal publicaties mee. Het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM) van de Vlaamse Gemeenschap kijkt daarvoor om te beginnen naar Web of Science, een databank met internationale publicaties. 

Artikels in die databank kregen allemaal een peer review, waarbij vakgenoten het artikel controleren op mogelijke fouten. Daarnaast kijkt ECOOM ook in detail naar de peerreviewed publicaties van het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand (VABB). 

"We trekken al die publicaties na en maken ze over aan de Vlaamse universiteiten ter validering", zegt Koenraad Debackere van ECOOM. "De universiteiten krijgen dan de kans om aan te geven dat er publicaties ontbreken."

Doordat ECOOM alleen kijkt naar tijdschriften in Web of Science en VABB, zijn artikels in rooftijdschriften uitgesloten. Rooftijdschriften werken zonder peerreview. 

"De onderzoekers in Vlaanderen weten dat die publicaties niet meetellen voor hun financiering, maar ook niet voor de evaluatie van hun loopbaan", zegt Debackere. 

Vermelden op cv

In de bestanden van de Vlaamse overheid zitten afgerond 190.000 peerreviewed publicaties. Ten opzichte daarvan bedragen de 295 artikels van Vlaamse onderzoekers in rooftijdschriften dus 0,16 procent, wat KU Leuven-rector Luc Sels "een verwaarloosbaar klein deel" noemt. 

Blijft de vraag waarom die onderzoekers publiceren in rooftijdschriften zonder fatsoenlijke kwaliteitskeuring, die bedragen tot 2.500 euro vragen van de auteur.

"Men kan dergelijke stukken natuurlijk op zijn cv vermelden, maar ze kunnen de opbouw van de loopbaan niet beïnvloeden", zegt Sels. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234