Zaterdag 03/12/2022

Rood-wit door een roze bril

Aflevering 27 in de Antwerp-soap: hoe herstel ik de schade na alle heisa rond John Bico? CEO Patrick Decuyper sloeg mea culpa en suste de supporters met de boodschap dat The Great Old er in de laatste 25 jaar financieel nooit beter voor stond. Kredietinformatiebureaus schetsen echter een ander beeld.

€ 5.000.000 bedraagt de schuldenberg van Antwerp FC. Anderhalf jaar geleden was dat nog 25 miljoen euro, stelt CEO Patrick Decuyper. Een wel erg optimistische voorstelling van de feiten.

Zelden stond Antwerp in de laatste weken zo op stelten en dat had alles te maken met de komst van John Bico als trainer/sportief manager. Hij startte met heel weinig krediet, gezien zijn bedenkelijke reputatie die hij bij White Star Woluwe had uitgebouwd en botste in Antwerp al snel met zowat de hele spelersgroep. Zondag lieten de fans op de Bosuil tegen Cercle Brugge ook hun misnoegen blijken door luidkeels 'Bico buiten' te roepen en kwam het haast tot een revolte.

Patrick Decuyper had genoeg gezien en besloot de samenwerking met Bico, met in zijn zog de aangestelde trainer Sadio Demba en Jeffrey Rentmeister, te stoppen. Decuyper weet dat het in crisiscommunicatie niet slecht is om soms een verkeerde beslissing toe te geven en dat deed hij ook uitvoerig. "Ik heb een fout gemaakt door iemand aan te stellen die commotie teweegbracht en de eenheid verbrak tussen de fans en de club. Ik heb dat onderschat. Ik heb geluisterd naar het publiek (doelt op de anti-Bico-gezangen, BF/RVD). Ze hebben me een duidelijke boodschap gegeven en ik heb die fout rechtgezet."

Schuldenclaim van Eddy Wauters

Decuyper wilde absoluut ontkrachten dat Bico om extrasportieve redenen - naar verluidt had hij ook een financiële inbreng - bij Antwerp beland is of dat makelaars achter de schermen iets te zeggen hebben op Antwerp. "Bico heef zich niet ingekocht, Bico is hier niet meer. Er is op Antwerp geen enkele makelaar die zich heeft ingekocht. Ik wist dat er een bepaalde perceptie rond Bico hing, maar ik heb hem alleen naar Antwerp gebracht omdat ik dacht dat hij de discipline kon terugbrengen en ons sportief kampioen kon maken."

En dat gold wederzijds. "Ook Bico was overtuigd dat hij hier kampioen kon spelen. Hij was niet content dat hij al na vier weken weg moest. Hij beseft ook dat hij een fout gemaakt heeft door niet te werken aan zijn perceptie."

In één adem gaf Decuyper ook toe dat de terugkeer van David Gevaert als T1, die vorige week zelf opstapte, een fout was. "Zowel bij de spelers als bij David was het vorige seizoen (toen Antwerp op de laatste speeldag naast de titel greep, BF/RVD) nog niet verwerkt."

De komst van Bico was ook gelinkt aan mogelijke financiële problemen van Antwerp. Ook op dat punt wou Decuyper sussen met de opmerkelijke verklaring dat de financiële stabiliteit van Antwerp de laatste 25 jaar nog nooit zo gezond is geweest. Volgens Decuyper zal de schuldenlast van Antwerp sinds zijn komst anderhalf jaar geleden van 25 miljoen euro naar 5 miljoen euro gereduceerd zijn. "Bij de overname hebben we de schuld door deals met schuldeisers die goodwill tonen al teruggebracht tot 15 miljoen euro. Nu zitten we in een fase dat wij als investeerders 10 miljoen euro schulden laten vallen en omzetten in kapitaal door aandelen. Dan blijft nog maar 5 miljoen euro aan de aandeelhouders verschuldigd."

Zo schetst Decuyper een wel zeer rooskleurige financiële situatie van Antwerp. Er zijn veel redenen om aan te nemen dat het anders is. Bedrijven die het moeilijk hebben, beslissen wel vaker tot een kapitaalsverhoging om zo de hoge schuld, die als een molensteen rond de nek hangt, op de balans te verlichten. Maar uit de laatst neergelegde jaarrekening (seizoen 2014-2015) blijkt dat Antwerp nog veel werk had voor een financiële heropstanding. Het negatief eigen vermogen bedroeg toen meer dan 3 miljoen euro, en de kosten lagen tegenover de inkomsten veel te hoog. De loonkosten lijken dit seizoen ook alleen maar gestegen te zijn met dure contracten voor Fabien Camus, Bjorn Vleminckx en Tuur Dierckx.

Kredietinformatiebureaus schetsen momenteel een bijzonder somber beeld over voetbalclub Antwerp. Companyweb geeft Antwerp op de gezondheidsbarometer -3,7 op een schaal tussen -5 en +5. Ook bij Creditsafe zakte de kredietwaardigheid van Antwerp vorige week naar een dieptepunt. Uit de handelsrapporten blijkt dat Antwerp voor de handelsrechtbank bovendien nog een RSZ-geschil heeft lopen.

Decuyper schermt altijd met goedmenende West-Vlaamse investeerders die hem steunen in zijn missie om Antwerp opnieuw naar de hoogste klasse te leiden. Wie die geldschieters concreet zijn, blijft een goed bewaard geheim. Ook gisteren wilde Decuyper de identiteit niet prijsgeven, ook al was hij zijn betoog begonnen met de woorden dat Antwerp in alles "open en transparant" wil zijn. "We gaan die investeerders nu niet bekendmaken omdat ze het niet willen. De instanties die het moeten weten, zoals de bedrijfsrevisor, weten wie ze zijn en bevestigen dat het om goedmenende Vlaamse investeerders gaat die niets met makelaars te maken hebben."

Ook de schuldenclaim van 5 miljoen euro van ex-voorzitter Eddy Wauters hangt nog als een zwaard van Damocles boven Antwerp. De arbitragecommissie gaf Wauters gelijk, maar nu loopt een procedure voor de rechtbank van eerste aanleg. In januari 2017 zou een uitspraak volgen. Decuyper moest wel al de 5 miljoen euro parkeren op een consignatierekening. "Eigenlijk staat er op dit moment 6 miljoen borg voor die persoon", zegt Decuyper, die zelfs schuwt om zijn naam nog in de mond te nemen. "Ik had me voorgenomen niet meer over die man te spreken."

Meer inmenging van supporters

Het zit de supporters van Antwerp erg hoog dat ze geen inspraak of weinig zicht hebben op het dagelijks bestuur van de club. Gehecht aan de kleuren, het stamnummer 1 en de naam van hun club vrezen ze dat de traditie verloren gaat mocht Decuyper met Antwerp snode verhuisplannen hebben of overkop gaan. "Het is niet de bedoeling dat we daar iets fouts mee gaan doen", beloofde Decuyper. "We hebben zelfs het merk gedeponeerd zodat niemand ermee kan weglopen. We willen samenwerken met de fans en gaan een overkoepelend supportersorgaan creëren waarin alle partijen zitten. En van hen duiden we iemand aan die in het dagelijks bestuur van de club komt te komen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234