Zondag 20/10/2019

Rood bastion Sint-Niklaas doorbroken

De inzet in Sint-Niklaas was de erfenis van Freddy Willockx. N-VA veegde ze van tafel. Met dank aan Wouter Van Bellingen.

De nieuwe burgemeester van Sint-Niklaas heet Lieven Dehandschutter (54). Hij maakte gisteravond al bekend dat hij ontslag neemt als Vlaams parlementslid en de stad zal besturen, samen met het progressieve kartel van uittredend burgemeester Christel Geerts.

Dehandschutter is gehuwd, vader van drie kinderen, en geboren en getogen in Sint-Niklaas. Van 1987 tot 2001 was hij actief bij de Volksunie en vanaf dan bij de N-VA, als gemeenteraadslid, schepen en Vlaams Parlementslid. Daarnaast is hij onder andere lid van het Archief- en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme, medestichter van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en voorzitter van de Werkwinkel Sint-Niklaas. Sinds hij kan lezen en schrijven miste Dehandschutter geen Ijzerbedevaart meer. Om maar te zeggen: meer doordrongen van het Vlaams-nationalistische gedachtegoed dan de Sint-Niklase N-VA-kopman zijn ze moeilijk te vinden.

Een heel verschil met wat de Wase stad de afgelopen decennia kende. Sint-Niklaas werd sinds 1988 bijna onafgebroken geleid door sp.a'er Freddy Willockx. In 2010 nam Christel Geerts, professor gerontologie, de sjerp van hem over. Kwestie van de overgang goed voor te bereiden, luidde het toen. Willockx was er ook van overtuigd dat dat gelukt was. Getuige daarvan ook het aantal voorkeurstemmen voor Geerts: niemand in Sint-Niklaas doet beter.

De enige uitslag die ertoe doet laat echter geen ruimte voor twijfel: de linkse kartellijst van sp.a met Groen wordt tweede met 25,7 procent van de stemmen. N-VA klokt af op 28,5 procent. Dat het kartel sp.a-Groen de duimen moet leggen, is mede door toedoen van Wouter Van Bellingen. Tot dit voorjaar maakte de schepen nog deel uit van de progressieve lijst. Na interne strubbelingen werd hij de deur gewezen. Van Bellingen trok afzonderlijk naar de kiezer met de lijst SOS 2012. Hij haalt 6 procent. Tel die bij het resultaat van sp.a en Groen en de progressieve burcht van Willockx was wellicht intact gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234