NieuwsGezondheid
Rondvraag toont grote onvrede bij artsen en specialisten: een op de drie overweegt te stoppen
Ruim zes op de tien artsen geven in een bevraging van de Artsenkrant aan dat deze regering de coronacrisis slecht aangepakt heeft. Ongeveer een derde van de bevraagden overweegt een vertrek uit het beroep.
Heeft de overheid de pandemie op de juiste manier aangepakt? Een ruime meerderheid van de bevraagde artsen vindt alvast van niet. Van de 1.130 respondenten vindt 38 procent het resultaat slecht, nog eens 24 procent vindt de aanpak zeer slecht. Slechts een kwart oordeelt dat de overheid goed werk leverde.
De bevraging van de Artsenkrant toont een grote onvrede bij de huisartsen en specialisten. Verrassend is dat evenwel niet. Huisartsen stonden de hele crisis lang onder grote druk en verzetten zich meermaals luid tegen het federale testbeleid. In de ziekenhuizen vonden velen dan weer dat de maatregelen van de regering vaak onvoldoende waren of te laat kwamen om de druk op de afdelingen beheersbaar te houden. Heel wat dokters en verpleegkundigen vielen uit door het zware werk.
Pijnlijk
Een derde van de bevraagde artsen geeft dan ook aan niet zeker te zijn met het beroep door te willen gaan. Dat is een erg pijnlijke vaststelling omdat ons land nu al met een tekort aan onder meer huisartsen kampt.
De verhouding Nederlandstalige en Franstalige respondenten is in de enquête ongeveer gelijk, maar het is onduidelijk of de bevraging wetenschappelijk helemaal representatief is. De Artsenkrant heeft over het algemeen een iets ouder publiek. “Deze bevraging had geen wetenschappelijke pretenties”, zegt Geert Verrijken, hoofdredacteur van de Artsenkrant. “Maar over het algemeen zijn de grote tendensen in de resultaten duidelijk.”
Zo is er onder artsen grote verdeeldheid over de vraag of vaccinatie tegen Covid-19 verplicht moet zijn. Ongeveer vier op de tien is voor, maar ook vier op de tien is tegen. Volgens Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, ligt die bevinding in lijn met een recente bevraging onder huisartsen. Ook daar hielden pro en contra elkaar in evenwicht.
Opvallend: volgens Van Giel is het sentiment over deze vaccinatieverplichting flink gekanteld in de voorbije maanden. “In november hadden we al een enquête gedaan bij 1.100 huisartsen. Toen was 70 procent gewonnen voor een verplichting.” Sindsdien is de deltavariant van het coronavirus evenwel vervangen door de mildere omikronvariant. Veel artsen zijn daardoor gaan twijfelen of in de huidige situatie een verplichting nog steeds een goed idee is, klinkt het. Zowat de helft van de artsen is gekant tegen een vaccinatiepas.
Lees ook
‘Sommigen bleven denken dat we ‘zero covid’ konden bereiken’: voorzitter artsenvakbond hard voor coronabeleid
‘We hebben alles gedaan wat we konden, maar het lukt niet meer om de zorg te leveren die de samenleving verwacht’
Onvoldoende
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) krijgt in de bevraging nipt een onvoldoende. Toch tonen vier op de tien zich voorstander van Vandenbrouckes plannen om de erelonen van artsen flink te herzien. Dat zal vooral negatief uitvallen voor artsen die flink verdienen omdat ze met technologisch hoogstaande middelen werken.
“Vier op de tien artsen vinden het een goed idee om aan de vergoeding van hun eigen beroepsgroep te sleutelen, dat is niet weinig”, zegt Verrijken. “Ik denk dat Vandenbroucke daarmee een drukkingsmiddel heeft om zijn plan door te zetten.” Dertig procent vindt het voorstel weliswaar slecht tot zeer slecht.
De woordvoerder van minister Frank Vandenbroucke was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.