Donderdag 22/04/2021
null Beeld Resto
Beeld Resto

weg van de wulf

'Rond een tafel met lekker eten kan de wereld schoon zijn'

In de Wulf-chef Kobe Desramaults trekt binnenkort de deur achter zich dicht, op zoek naar nieuw avontuur. Elke week een update.

Ik zweef momenteel in het luchtruim ergens tussen Kiev en Zwitserland. In Genève zal ik overstappen op een vlucht richting Brussel. Van hierboven gezien is het een prachtige dag. De zon straalt door de raampjes en het toestel is slechts halfvol, dat maakt vliegen een stuk aangenamer. Ik lees De wereld als markt en strijd van Michel Houellebecq, en bevind me in een passage waarin de schrijver een zeer lange, theoretische ontrafeling uit de doeken doet over het gewichtige onderwerp 'seks versus liefde'. Misschien komt het door het gebrek aan zuurstof hierboven, maar ik ben eerlijk gezegd even de draad kwijt in het relaas van Michel.

De vorige dagen was ik op een gastronomisch congress in Kiev, waar ik verwacht werd een zaal van 300 Oekraïense chefs te inspireren. Eerlijk gezegd had ik er niet veel zin in. Ik was vorig jaar al eens uitgenodigd, maar toen stond ik om 4 uur 's ochtends in de luchthaven van Milaan, zonder mijn internationaal paspoort, me niet bewust van het feit dat Oekraïne buiten de Schengenzone ligt. Ik beloofde toen de ontgoochelde, lieve dames van de organisatie dat ik er de volgende keer zeker bij zou zijn.

Het liep alweer bijna mis toen mijn koelbox met gereedschap en ingrediënten voor de demonstratie door de securityscan moest. Er zat onder andere een varkensschedel en een messenset in de doos, dus al snel verzamelde de luchthavenpolitie zich rond de scan en wenkte me dreigend om uitleg te geven. Op de foto zag je dat de schedel en messen zich vervormden tot een gevaarlijk uitziend oorlogstuig met bajonet, maar ik kon ze gelukkig overtuigen van mijn goede bedoelingen en mocht verder.

Kobe Desramaults. Beeld Geert Joostens
Kobe Desramaults.Beeld Geert Joostens

In Kiev bleek het sprekersgezelschap een bonte mix van chefs uit Slovakije, Syrië, Turkije, Finland, Estland, Australië, Italië en noem maar op. Niemand kende elkaar persoonlijk, maar de tweede avond zaten we al met zijn allen om 3 uur 's nachts in een karaokebar mee te brullen en te gillen op 'Bohemian Rhapsody' van Queen, we rookten shisha en dronken tsjatsja en wodka, we omhelsden en ondersteunden elkaar zoals alleen echte maten dat doen.

Enkele uren daarvoor hadden we samen in een Georgisch restaurant gegeten. Ik wist van het bestaan ervan niet af, maar blijkbaar geniet de Georgische keuken grote populariteit in Oekraïne en Rusland. En terecht. Verdomd fenomenaal lekker. Supra, zo heet zo'n eetfestijn waarbij de tafels eivol staan. Er was een salade van eendenborst die gerookt was in specerijen. We proefden een heerlijke spinaziesalade. We kregen dat machtige warme brood dat gebakken wordt in een soort van tandoori-oven. We scheurden er stukken van en gaven het brood door. En er was iets kaaspizza-achtigs dat chatsjapoeri heet. O, en ik vergeet bijna de chinkali, te vergelijken met een grote Aziatische dumpling, waarvan je eerst een stuk moet bijten, vervolgens de bouillon eruit zuigen en het dan weer drenken in zure room.

De gerechten bleven maar komen en de wijn vloeide rijkelijk. We discussieerden over eetcultuur, corrupte politiek en over de kont van Nicki Minaj. Om maar te zeggen: rond een tafel met lekker eten kan de wereld schoon zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234