Vrijdag 21/01/2022

Update

Ronald Janssen wordt levenslang opgesloten

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op het assisenproces in Tongeren werd Ronald Janssen veroordeeld tot een levenslange celstraf. Assisenvoorzitter Michel Jordens was erg streng voor Janssen en richtte zich ook rechtstreeks tot de beklaagde.

De rechtbank acht de kans op recidive zeer groot. "De persoonlijkheid van Janssen is omschreven als die van een kernpsychopaat, waarvoor geen behandeling mogelijk is. Dit alles maakt dat hij als een gevaar voor de maatschappij moet worden aanzien."

Geen verzachtende omstandigheden
Ook is er geen behandeling mogelijk. Ronald Janssen is en blijft dus een gevaar voor onze maatschappij. Jordens zag geen verzachtende omstandigheden rond de feiten noch rond de persoon van Ronald Janssen zelf. De voorzitter voegde eraan toe dat Janssen uitsluitend "ik-gericht" is en geen inlevingsvermogen tegenover derden heeft. Daardoor werd de beklaagde veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij moet ook opdraaien voor de kosten van de rechtzaak, die 278.000 euro bedragen.

"De straf die wordt opgelegd is die voorzien voor het zwaarste misdrijf, zijnde moord", zei Jordens. "De werkwijze van Janssen had niet de eenvoudige doding tot doel, maar ook de totale vernietiging van zijn slachtoffers."

"De maatschappij wil u niet"
Jordens richtte zich ook rechtstreeks tot Janssen: "Er is u een zware straf opgelegd en het staat vast dat u voor zeer lange tijd de gevangenis in zult gaan. Uw advocaat zal u nog vertellen hoe u hier kunt op reageren. Wanneer zo'n zware straf wordt uitgesproken, dan is dat eigenlijk zeggen tegenover u: men wil u niet in deze maatschappij. (...) Hoe u hier tegenover staat weet ik niet. Ik stel voor om dit even te laten bezinken en dan te redeneren." Jordens vervolgde zijn betoog door aan Janssen te zeggen dat het beter is dat hij geen vervroegde vrijlating zal vragen eens die mogelijkheid zich voordoet.

De voorzitter had ook aandacht voor de twee kinderen van Janssen. "We erkennen dat uw kinderen ook slachtoffer zijn van wat er gebeurd is. Ze moeten voortleven met een bepaald stigma. Ik denk dat u tegenover uw kinderen een houding moet aannemen zodat ze niet met stigma's beladen moeten worden", aldus de voorzitter. "Het is onvermijdelijk dat ze ooit de vraag stellen: 'Hebben we dat ook in ons en kunnen we dat vermijden?'", ging Jordens voort.

Ware persoonlijkheid
Vervolgens richtte de voorzitter zich nog tot het publiek: "Dames en heren, het doek valt over dit proces. Wij hebben geprobeerd een zo goed mogelijk proces te voeren. Voor de beschuldigde maar ook voor de betrokken partijen. De bedoeling daarvan was dat de beschuldigde zich niet zou opsluiten in een cocon en zijn ware persoonlijkheid zou laten zien tijdens dit proces."

Daarop werd de beklaagde weggeleid. Hij had een glimlach om de lippen. Janssen heeft vijftien dagen de tijd om naar Cassatie te stappen indien hij dat nodig zou vinden.

Verdriet verwerken
Om af te sluiten sprak Jordens de familieleden van de slachtoffers aan: "Wij kunnen enkel deemoedig het hoofd buigen voor het leed en verdriet dat jullie beleven. Ik hoop dat jullie erin slagen je verdriet te verwerken. Ik hoop dat dit proces daartoe een klein steentje zal kunnen toe bijdragen. Het leed kunnen wij niet goedmaken, we kunnen u enkel iets aanbieden dat misschien verzachtend werkt." (sg/belga/adb)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234