Maandag 29/11/2021

Update

Ronald Janssen schuldig over de hele lijn

Assisenvoorzitter Michel Jordens. Beeld BELGA
Assisenvoorzitter Michel Jordens.Beeld BELGA

De jury van het hof van assisen in Tongeren heeft Ronald Janssen over de hele lijn schuldig verklaard aan de drie moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. De verdediging van de beschuldigde werd in de motivering volledig van tafel geveegd. De veertigjarige Janssen glimlachte na het voorlezen van het arrest.

Het verdict betekent dat de twaalf juryleden Janssen verantwoordelijk houden voor de moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. Ze beschuldigen Janssen ook van de gevangenname van Annick en de foltering en verkrachting van Shana.

Uiterlijk onbewogen
Janssen luisterde onbewogen naar de motivering bij de voorlezing van het arrest over de schuld. Nadat het arrest volledig voorgelezen was en voorzitter Michel Jordens hem zei om recht te staan, leek Janssen, die met zijn gedachten ergens anders zat, op te schrikken. Hij stond recht om nogmaals de antwoorden van de jury te aanhoren.

Daarna boog Janssen zich naar zijn advocaat om hem de hand te schudden en hem voor alles te bedanken. Er kon wel nog een glimlach vanaf bij de drievoudige moordenaar. Dat stuitte enkele nabestaanden tegen de borst, onder meer de broer van Shana Appeltans.

Ten slotte werd Janssen door de politiemensen uit de zaal weggeleid. Morgen zal Boyen de straf vorderen en dat kan niets anders dan levenslang zijn. De raadsman van Janssen, Adam Miskovic, zal nog pleiten over de strafmaat en dan trekt de jury zich terug om de straf te bepalen.

Eerlijk proces
Bij de voorlezing werd in het begin verwezen dat het recht op een eerlijk proces gewaarborgd is. Voorzitter Michel Jordens las voor dat Janssen zijn bekentenissen had afgelegd na contactname en overleg met zijn advocaat, Adam Miskovic.

"Bij meerdere verhoren kreeg hij bijstand van een door hem gevraagd psychiater. Bovendien heeft Janssen gesteld dat hij zijn bekentenissen vrijwillig en niet onder dwang heeft afgelegd. Het debat op het proces kon tegensprekelijk gevoerd worden. De beschuldigde kon zijn eerder afgelegde bekentenissen bevestigen, weerleggen of wijzigen", luidde het bij de voorlezing van het arrest over de schuld.

Ontvoering en moord
Janssen werd dus ook schuldig bevonden aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving en de moord op Annick Van Uytsel. Hij ontkende de feiten op de eerste dag van het proces. Nochtans had hij in eerder afgelegde verklaringen de ontvoering wel gedetailleerd beschreven.

"Zijn ontkenning berustte op zijn falend geheugen en dat hij het beeld niet meer zag. Janssen stelde pas op de zitting dat Annick vrijwillig met hem zou zijn meegegaan, maar die verklaring is ongeloofwaardig. Uit het onderzoek door psychologen en psychiaters is gebleken dat het ontbreken van herinneringen niet kan en geveinsd is. Verschillende elementen van de nieuwe versie van Janssen zijn nagekeken en klopten niet, zoals uitgaan op de bewuste vrijdagavond van 27 april 2007 met hevige rugpijn, in een korte broek en in een ernstige staat van dronkenschap."

"De wederrechtelijke vrijheidsberoving van Annick is evenwel bewezen door haar persoonlijkheid. Ze was sterk terughoudend tegenover onbekenden. Ze was moe en wilde na de fuif snel naar huis gaan, want ze had de zaterdag een drukke agenda. Er was een noodkreet gehoord en die gil situeerde zich rond het tijdstip van haar ontvoering. Er waren ook de kneuzingen bij Annick, die wezen op het hardhandig van de fiets gesleurd worden. Tot slot is haar gsm door Janssen zelf uitgezet en dus is de vrijheidsberoving van Annick bewezen", sprak voorzitter Jordens.

"Lattenbijl-versie staat haaks op bekentenissen"

De versie van doodslag bij Annick, waarbij Janssen haar doodsloeg bij een schermutseling met een lattenbijl die hij toevallig vond, staat haaks op de bekentenissen, die hij zelf in het begin aflegde.

"Hij stelde dat hij haar dood wilde omdat zij hem anders had kunnen verraden. Janssen vertelde zeer gedetailleerd hoe hij in elkaar passende plannen ontwierp. Eerst deed hij haar geloven dat hij haar zou vrijlaten en tegelijkertijd nam hij de nodige voorbereidingen om haar te doden. Hij ging de lattenbijl halen, verstopte die in de badkamer, liet het bad vollopen, bracht zijn slachtoffer naar de badkamer en legde een handdoek over haar hoofd. Uit de bevindingen van de wetsgeneesheer bleek dat Janssen het hoofd stilhield om met de lattenbijl drie slagen op haar linkerslaap te geven. Het vollopen van het bad diende om haar te verdrinken, als ze door de slagen op haar hoofd nog niet overleden zou zijn".

"Bovendien verklaarde Janssen hoe hij naar de opborrelende luchtbellen keek. Hij is beredeneerd en planmatig te werk gegaan. Er waren geen lijkvlekken wat erop wijst dat hij het lichaam liet leegbloeden", luidde het bij de voorlezing van het arrest.

Opa's opgelucht
De burgerlijke partijen en hun advocaten waren spaarzaam met commentaar na afloop van de voorlaatste procesdag. Ze hebben afgesproken dat ze pas morgen, als de strafmaat bekend is, met de pers zullen praten. Enkel de opa's van Annick en Shana luchtten hun hart.

Maurice, de opa van Annick, noemde de schuldigverklaring een pak van zijn hart. "Hopelijk is de strafmaat morgen dat ook", zei hij. "Dan kunnen we het afsluiten." Ook de opa van Shana, Jozef, noemde de negen "ja's" van de jury een hele opluchting en hoopt dat de verwerking nu wat beter zal gaan. "Wij zijn onze kinderen kwijt, maar nu zijn we tenminste toch zeker dat hij anderen niets meer kan aandoen."

Jozef heeft de voormalige buurman van zijn kinderen en kleinkinderen naar eigen zeggen vier weken lang in de ogen gekeken. "Die man is altijd blijven lachen, dat doet een normaal mens niet." Toch herkent hij in Janssen nog altijd de buurman van vroeger. "Als hij een doel heeft, dan gaat hij daarvoor. Dat is altijd zo geweest." (belga/mvdb/adha/vsv/adb)

Peggy Appeltans, de zus van Shana, verlaat samen met haar ouders de rechtbank in Tongeren. Beeld BELGA
Peggy Appeltans, de zus van Shana, verlaat samen met haar ouders de rechtbank in Tongeren.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234