Donderdag 28/10/2021

Ronald Janssen ook voor foltering naar assisen

Als Ronald Janssen (39) geen cassatieberoep aantekent, dan staat hij vanaf 23 september voor het hof van assisen in Tongeren terecht voor de moorden op studente Annick Van Uytsel (18), zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (21). Janssen zal er zich ook moeten verantwoorden voor foltering en verkrachting van Shana - wat hij ontkent.

Vorige week nog pleitte Adam Miskovic, de advocaat van Ronald Janssen, om de leraar technisch tekenen uit Loksbergen buiten vervolging te stellen tegen de beschuldigingen van verkrachting en foltering van Shana Appeltans. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen ging daar gisteren niet op in.

Het gerecht is er dus van overtuigd dat het laatste half uur van het leven van Shana Appeltans zo gruwelijk was dat er sprake is van foltering. Het neemt dat aan op basis van verklaringen van Janssen zelf. Na zijn arrestatie in januari vorig jaar bekende hij in enkele verhoren dat hij Shana en haar liefje dwong in te stappen in Kevins auto. Onderweg schoot hij Kevin dood, voor de ogen van Shana. Vervolgens reed hij met de auto en het lijk naar een bos, waar hij Shana verkrachtte alvorens ook haar dood te schieten. Later trok Ronald Janssen die bekentenissen weer in. Omdat hij de auto van het koppeltje ook in brand stak, kon via sporenonderzoek niet meer worden uitgemaakt of Janssen zijn buurmeisje al dan niet verkrachtte.

Pieter Helsen, de advocaat van de ouders van Shana Appeltans, reageert opgelucht op het arrest. “Door deze beslissing zal op het proces de bewuste nacht van de moorden van A tot Z weer onder de loep worden genomen. Voor de ouders is dat heel belangrijk. Ze hopen zo antwoorden te krijgen.” Vader Johan Appeltans bevestigt: “Omdat Ronald Janssen de ene keer zus zegt en de andere keer zo, weten we eigenlijk nog altijd niets. In feite komt het er op neer dat we weten dat Shana vermoord is. Meer niet. Ik hoop op het proces de volledige waarheid te horen. Zodat we weten waarom, hoe en in welke omstandigheden.” Johan Appeltans zegt dat hij niet bang is voor het proces. “Ik denk wel dat Janssen terugzien moeilijk zal zijn. Ik kan me dat niet goed voorstellen.” (blaast)

Shana Appeltans en Kevin Paulus werden op 2 januari 2010 omgebracht door Ronald Janssen toen ze thuiskwamen van een eindejaarsfeestje. Pas na zijn arrestatie bekende Janssen dat hij drie jaar eerder ook Annick Van Uytsel uit Kaggevinne had vermoord. Hij sleurde de studente ’s nachts van haar fiets toen ze van een fuif onderweg was naar huis. Janssen nam Van Uytsel mee naar hem thuis en maakte haar daar af. Uiteindelijk verpakte hij haar lichaam in een zak en dumpte die in het Albertkanaal. Enkele dagen later kwam haar lichaam bovendrijven in Lummen.

Advocaat Adam Miskovic wenste gisteren niet te reageren op het arrest van de KI. Hij wil eerst de motivering ervan bestuderen en overleggen met Ronald Janssen. Daarna pas wil hij zich uitspreken over eventueel cassatieberoep. De verdediging heeft daarvoor vijftien dagen tijd.

Reeks aanrandingen

Nu al is het duidelijk dat de assisenzaal in Tongeren veel te klein zal zijn voor het proces van Ronald Janssen. Velen zullen het proces buiten de assisenzaal moeten volgen. De komende weken staat daar overleg over gepland tussen de betrokken partijen en gerecht.

Ronald Janssen bekende naast de drie moorden ook een reeks gewelddadige verkrachtingen en aanrandingen. Volgens Marc Rubens, procureur des Konings van het parket in Hasselt, zal pas ná het assisenproces in Tongeren worden beslist of die zaken al dan niet nog voor de strafrechtbank zullen worden behandeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234