Woensdag 23/06/2021

Background

Romney wint, Republikeinse Partij verliest in Iowa

Romney kust zijn vrouw Ann na het vernemen van de overwinning in Iowa. Beeld PHOTO_NEWS
Romney kust zijn vrouw Ann na het vernemen van de overwinning in Iowa.Beeld PHOTO_NEWS

Afgaande op de resultaten van de eerste test voor wie de Republikeinse tegenkandidaat gaat worden van Barack Obama in de race naar een het Witte Huis, de caucus in Iowa, lijkt Mitt Romney aan het langste zeel te trekken en wordt het binnenhalen van de Republikeinse nominatie een eitje worden voor hem. Maar er is een probleem: Romney eindigt alweer rond 25 procent van de stemmen, en da's veel te weinig om straks een vuist te kunnen maken tegen Barack Obama. Een stand van zaken na de eerste test.

Wat de Republikeinen nodig hebben is een kandidaat die alle aanhangers van hun partij accepteren als de man die huidig president Obama uit het Witte Huis gaat halen. Met alweer slechts 25 procent van de Republikeinen achter hem, zit Romney met een groot probleem dus. De einduitslag van de caucus in Iowa laat vooral een bijzonder versplinterde Republikeinse partij zien, weinig overtuigende kandidaten en een aanhang die erg verdeeld is tussen vier gradaties van rechts rechts.

Acht stemmen op 122.000
Het verschil tussen de gematigde Romney en de extreem-conservatieve Santorum bedroeg slechts acht stemmen op een totaal van 122.000 uitgebrachte votes. Romney haalde er 30.015, Santorum 30.007. Ron Paul was goed voor 26.219. Newt Gingrich haalde ook nog 16.251 stemmen; Rick Perry 12.604 en zelfs Michele Bachmann sleepte er toch nog 6.073 binnen. Of in procenten: 24,6; 24,6; 21,5; 13,3; ... Niemand haalt zelfs 25 procent. Of: drie op vier stemden niet voor Romney. New Hampshire gaat een realistischer plaatje schetsen, want het systeem van de caucus is nogal bizar omdat het niet werkt met individuele stemmen. Maar toch.

Bye bye Michele
Dingen kunnen ook snel gaan. Michele Bachmann stond afgelopen zomer nog bij de top. Nu ligt ze er al uit voor het echt begonnen is. Maar toch is de overwinning van Romney in Iowa veel groter dan acht stemmen doen uitschijnen. Ten eerste heeft Romney hetzelfde resultaat behaald als in 2008, toen hij Iowa bombardeerde met voor 10 miljoen euro aan campagnespotjes. Dit keer liet hij zich zelfs niet zien tot begin deze week, omdat hij resoluut kiest om campagne te voeren in New Hampshire, South Carolina en Florida, de echt belangrijke primaries die er zitten aan te komen.

Obama-beater?
Bovendien tonen exit polls dat Romney de belangrijkste kiezers kon strikken in Iowa: zij die het belangrijkste argument vonden om voor een kandidaat te stemmen dat hij in staat is om Obama te verslaan. Terwijl Romney in totaal slechts een vierde van de stemmen kreeg in totaal, stemden de helft van de mensen die vinden dat Obama verslaan hoofdprioriteit nr. 1 is wél voor hem.

Santorum wint anti-fun vote
Romney scoorde ook het best bij een andere belangrijke groep: zij die de economie als hoofdzaak zien om te kiezen voor een kandidaat. Santorum haalde uitsluitend stemmen - weliswaar veel - bij mensen die een zaak maken van wat wij in Europa als crackpot-issues zien: anti-abortus, anti-gay, geen scheiding tussen kerk en staat ... wel, de anti-fun-vote. Ervaring leert dat het geen ticket is waar je mee wint, surtout omdat de nominatie steeds minder binnengehaald wordt in ultra-conservatieve staten. Niemand is overigens bereid een extremist als Santorum geld te geven om campagne te voeren, en waarschijnlijk eindigt voor hem dan ook de rit in Florida. Waar de redding overigens zou kunnen liggen in een groep mensen die hij bijna openlijk haat: katholieke Mexicanen en andere migranten van Latijnse-Amerikaanse afkomst.

Ron Paul, ideaal voor ... 2016?
Ron Paul lijkt de enige die Romney nog iets in de weg kan leggen. Hij kreeg de steun van de jeugd (17-29 jaar), de zelfstandigen (48 procent van hen stemden op Paul) en de meerderheid van de Republikeinen die voor het eerst deelnamen aan de caucus. Het biedt perspectieven, maar om eerlijk te zijn, voor de volgende verkiezingen, in 2016, en dan is Ron Paul 80 jaar.

Pragmatic establishment heeft gekozen
Het belangrijkst is echter dat Romney de kandidaat lijkt van wat het "pragmatic establishment" wordt genoemd. Het is de groep mensen die je president van de VS maakt, en het is aan Democratische kant ook het publiek dat voor Obama gaat stemmen. Met het verschil dat Obama drievierde van de Democratische stem heeft momenteel en Romney drievierde van de Republikeinse stem niet heeft. De grote uitdaging voor de voormalige gouverneur van Massachusetts is dus om de rest van het Republikeinse kiezersveld voor zijn zaak te winnen. Het is doenbaar als New Hampshire en vooral Florida overtuigend voor hem gaan. Dan valt er niet meer af te rekenen met concurrenten en kan Romney al heel vroeg beginnen focussen op Obama.

"My boss just quit his Presidential campaign and bars close in 30 minutes. Shit."
Als Rick Perry uit de race stapt, zoals een aantal van zijn medewerkers hebben aangegeven (met een geweldige tweet overigens: "25 degrees in Aiken, South Carolina. My boss just quit his Presidential campaign and bars close in 30 minutes. Shit."), dan is alleen Newt Gingrich nog een echte concurrent op langere termijn. Gingrich is de enige die in staat is om voldoende finaciële middelen te verzamelen om tegen Romney een vuist te maken. (mvl)

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Een glunderende Rick Santorum. Beeld REUTERS
Een glunderende Rick Santorum.Beeld REUTERS
Ron Paul en zijn echtgenote Carol Beeld PHOTO_NEWS
Ron Paul en zijn echtgenote CarolBeeld PHOTO_NEWS
Stapt Rick Perry uit de race? Beeld AFP
Stapt Rick Perry uit de race?Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234