Dinsdag 21/09/2021

Rome

Rome heeft meer toeristische bezienswaardigheden dan de gemiddelde hoofdstad. Je kunt er met gemak een paar dagen ronddolen, stadsplan in de hand, op zoek naar nog een monument en weer een kerk die, eenmaal gevonden, gesloten blijkt voor restauratie. Maar een van de leukste bezigheden in Rome is het dolce far niente, gewoonweg nietsdoen en de wereld gadeslaan.

Het hele jaar door, maar liefst niet in november, want dat is er de regenachtigste en somberste maand. Bijzonder druk is het in Rome rond Pasen en rond Kerstmis. Dan kan je er best niet zonder hotelreservering heen trekken. In augustus maakt de stad een wat verlaten indruk, want veel Romeinen zoeken dan koelere oorden op. Toch zijn er in de zomer allerhande openluchtfeesten en festivals. De mooiste periode is het vroege najaar.

Begin bij het begin. De overwoekerde Fori Imperiali (Romeinse Forums) met tempelruïnes, eenzame zuilen en palmbomen lijken erg op de Italiaanse piazza's van vandaag, zij het zonder de Vespa's. Het naburige Colosseum, een van de boeiendste Romeinse monumenten, staat symbool voor Rome, en tijdens weekends kan je er een foto laten maken van jezelf in de armen van een gladiator. Het best bewaarde en indrukwekkendste Romeinse gebouw is het Pantheon, gebouwd door Hadrianus in de 2de eeuw voor onze tijdrekening. Een ander monument uit die tijd is het Castel Sant' Angelo, de Engelenburcht, gebouwd als een mausoleum voor Hadrianus, maar later ook gebruikt als gevangenis en woning voor de pausen. Behalve de fantastische fresco's in de renaissancesalons en de Cortile di Onore ontworpen door Michelangelo, is er op het hoogste terras een leuk café met een prachtig zicht over de Tiber en het Vaticaan.

Sint-Pieters staat natuurlijk op ieders agenda, en voor de Vaticaanse musea heb je minstens een week nodig. Indien je weinig tijd hebt, sla dan toch de Sixtijnse kapel niet over. De Capitolijnse Musea op Michelangelo's Piazza del Campidoglio zijn de oudste musea in de wereld, met een collectie van Romeinse kunst begonnen in 1471 en later ook renaissance- en postrenaissanceschilderijen.

Rome heeft een kerk op zowat elke straathoek, en het merendeel is de moeite waard voor zijn architectuur of voor de schilderijen, maar als je tijd beperkt is, bezoek dan Santa Maria Maggiore met een rijk interieur en San Giovanni Inlaterrano met de Heilige Trap - de trap die Jezus Christus opklom op weg naar het huis van Pontius Pilatus. Sla op de Piazza di Spagna of de Piazza Navona de papagalli gade, de papegaaien of Romeinse versierders.

Alle wegen leiden naar Rome, en een van de oudste en meest romantische is de Via Appia Antica, met tussen de tuinen en villa's van miljonairs de catacomben van rijke Romeinse families. De mooie kerk van Santa Cecilia in Trastevere is gebouwd bovenop een Romeins huis, waarvan je nog steeds de badkamer en de opslagplaatsen kan bezoeken, en bezit wat ooit het mooiste fresco in de wereld moet zijn geweest: Het Laatste Oordeel van Pietro Cavalini (late 13de eeuw). Borromini's eerste solowerk is de 17de-eeuwse San Carlo alle Quattro Fontane, met een ovalen koepel en een trompe-l'oeil om de kleine kerk groter te doen lijken. Een ander meesterwerk van deze architect is in een van Romes mooiste paleizen, de Galleria Spada, een trompe-l'oeil colonnade in de tuin. Dit museum heeft ook een prachtige collectie schilderijen met o.a. Titiaan, Breughel en Guercino.

De net geopende Galleria Borghese, ontworpen in 1613 door de Vlaming Jan van Santen, heeft eveneens een indrukwekkende verzameling beeldhouwwerken met o.a. Bernini's meesterwerk Apollo en Daphne en verschillende Canova's. Rome's meest bizarre attractie is waarschijnlijk het museum in de Chiesa del Sacro Croce del Suffragio, een macabere verzameling van afdrukken en brandmerken nagelaten door overledenen op boeken en kledingstukken van een familielid.

Na deze duistere noot meng je je best weer onder de levenden, en de beste plaats daarvoor is de bruisende Campo de'Fiore, waar de helft van Rome afspreekt voor een aperitief. Als je na een lange dag sightseeing nog energie hebt, kan je de avond eindigen in de trendy uitgangsbuurt van Testaccio.

Koningen en jetsetters logeren meestal in het prachtige negentiende-eeuwse Hassler Villa Medici Hotel (Piazza Trinità dei Monti 6, tel: 00-39-06-69 93 40 / fax: 00-39-06-678 9991), maar jongere Hollywood-sterren zoals Tom Cruise en Keanu Reeves geven de voorkeur aan de luxueuze kamers van het Eden Hotel om de hoek (Via Ludovisi 49, tel: 06-47 81 21 / fax: 06-48 21 584).

Voor wie houdt van een rustig en intiemer hotel is er Hotel Lord Byron (Via G. De Notaris 5, tel: 06-322 0404 / fax: 06-322 0405), een klein vijfsterrenhotel in Romes meest exclusieve villawijk vlakbij de Villa Borghese.

In het hart van het centro storico, in de rustige zijstraten bij de Piazza Navona, zijn er het aantrekkelijke Due Torri Hotel (Vicolo del Leonetto 23/25, tel: 06-68 80 69 56 / fax: 06-68 65 442) en het goedkopere en populaire Hotel Portoghesi (Via dei Portoghesi 1, tel: 06-686 4231 / fax:06-687 6976) met een mooi dakterras. Hotel Locarno (Via della Penna 22, tel: 06-361 0841 / fax: 06-321 5249) is een swingend art nouveau-hotel van de jaren twintig, waar kunstenaars en een jongere filmcrowd logeren.

Goedkopere centraal gelegen opties zijn hotel Pomezia (Via dei Chiavari 12, tel: 06-686 1371 / fax: 06-686 1371) vlakbij de Campo de'Fiori, en Navona Hotel (Via dei Sediari 8, tel: 06-686 4203 / fax: 06-6880 3802), een familiehotel vlakbij Piazza Navona, met ruime nette kamers.

Rome heeft net geen vierduizend restaurants en ook al is dit niet Toscane of Bologna, in zeker de helft daarvan eet je goed. Romeinen gaan minstens eenmaal per week uit eten, en het merendeel verkiest een goede trattoria met een eerlijke rustieke keuken boven een peperduur nouvelle cuisine-restaurant in een chique decor. La cucina romana is veeleer aan de zware kant, met een voorliefde voor slachtafval, een traditie die teruggaat tot de oudheid, toen het volk enkel de resten van de tafel van de rijken mocht eten.

Checchino dal 1887 (Via di Monte Testaccio 30, tel: 06-574 6318) is de tempel van de cucina romana en maakt er een erezaak van om de authentieke gerechten te serveren die al meer dan tweeduizend jaar de Romeinen zoet houden. Specialiteiten zijn onder andere animelle al vino bianco (zwezeriken in witte wijn) en coratella con i carciofi (kalfshart met artisjokken). De wijnkaart wordt beschouwd als een van de beste van Rome.

Niet strikt Romeins maar excellent is Il Convivio (Via dell'Orso 44, tel: 06-686 9432), een restaurant waar drie broers een creatieve keuken serveren met specialiteiten als gezouten kabeljauw in kruisbessensaus of duivenborst met zoete look en spek. Voor een prima maaltijd met het beste uitzicht op Rome is er maar één adres: de Terrazza dell'Eden (Eden Hotel, zie onder hotels). Het zicht over de centro storico en de tuinen van de Villa Medici is prachtig, de bediening perfect en de gerechten, eerder nouvelle Italiaans, doen je gewoonweg watertanden. De wijnkaart is indrukwekkend, met een passende zoete wijn bij elk dessert.

Om de hoek van de Trevifontein ligt Al Moro (Vicolo delle Bollette 13, tel: 06-678 3495), Fellini's favoriete restaurant in de jaren zestig, met nog steeds een ouderwetse atmosfeer en een vrij bizarre clientèle. De gerechten komen van de verschillende Italiaanse regio's, maar de fritti misti di mozzarella e fiore di zucca (gebakken mozzarella en courgettebloemen) zijn zeker een bezoek waard. Italiaanse filmsterren zweren nog steeds bij de supertraditionele Dal Bolognese (Piazza del Popolo 1, tel: 06-361 1426) met een van de meest perfecte locaties in Rome en oude klassiekers als tortellini in brodo en bollito misto con salsa verde. Een zekere glamour is ook te vinden op het terras van Pierluigi (Piazza de Ricci, tel: 06-686 1302). De Siciliaanse gerechten die ze serveren zijn eenvoudig maar wonderbaarlijk en de prijzen meer dan redelijk. Fiaschetteria Beltramme (Via della Croce 39, geen tel.), ook bekend als Da Cesaretto, is een voorschoot groot, in het hart van de chique winkelbuurt, maar filmsterren vechten er voor een tafel. De eenvoudige gerechten zijn ten zeerste aan te bevelen en redelijk geprijsd, en als het goed genoeg is voor Madonna en haar lijfwachten...

Je kan er elke dag eten, maar lunch op zondag is bijzonder populair op het grote terras van Da Giggetto (Via della Portico d'Ottavia 21-22, tel: 686 1105), het beste Romeins-joodse restaurant in het Ghetto. Specialiteiten zijn de gefrituurde artisjokken, een niet te missen ervaring van krokante artisjokblaadjes en een zacht zoet artisjokhart, gevulde courgettebloemen met ansjovis en gezouten kabeljauw met groenten. Het duurdere Paris (Piazza San Calisto 7a, tel: 06-581 5378), niet in het Ghetto maar aan de overkant in Trastevere, serveert de fijnste cucina ebraica in de stad, met verrukkelijke pasta e ceci (pasta met kikkererwten) en minestra di arzilla (roggesoep).

Onwillekeurig denk je in Rome aan Fellini's films als Roma of La Dolce Vita, en wie zei ook weer dat je maar een paar uur in Rome hoeft te zijn om je te realiseren dat Fellini eigenlijk documentaires maakte? Ben je er maar voor een weekend en wil je zoveel mogelijk zien, maar ook wat proeven van de dolce vita in de stad, dan huur je best een glanzende Vespa om in stijl rond te snorren. Happy Rent (Via Farini 3, tel: 06-481 8185) verhuurt zowel fietsen als motorini, Scooters for Rent (Via della Pureficazione 84, tel: 06-488 5485) heeft speciale aanbiedingen voor het verhuur van Vespa's voor een paar dagen, en Scoot a Long (Via Cavour 302, tel: 06-678 0206) verhuurt zowel motorini als zwaardere motoren. Om een scooter te huren heb je een kredietkaart, een geldig paspoort en/of een bedrag als waarborg nodig. Je bent eveneens verplicht een helm te dragen.

Wil je eruitzien als een echte Romein, dan hoort daar ook een gsm bij, en dat helpt om je dolce vita te organiseren vanop je scooter. Pick-up-a-Phone verhuurt gsm's en heeft een kantoor in Via G. Palumbo 22, tel: 06-372 1562.

Een essentiële factor in de far niente is het drinken van piepkleine, stroperige espresso's. Romes bekendste koffiebar is Sant'Eustachio (Piazza Sant' Eustachio 82, tel: 06-686 1309). De muren zijn bedekt met foto's van 's werelds bekendste politieke figuren, die hier allemaal van hun koffie genoten. De specialiteit is opgeklopte espresso, waarvan je het heerlijke schuim nadien kan oplepelen. Aan de andere kant van het Pantheon is de niet minder befaamde Tazza d'Oro (Via Degli Orfani, tel: 06-678 9792) waar koffiefanaten hun hartje kunnen ophalen aan lekkere espresso's, caffè monichella (espresso met slagroom) en granita di caffè (koffiesorbet). Een van de oudste cafés is de prachtige Antico Caffè Greco (Via Condotti 86, tel:06-678 5474), waar sedert 1760 koffie en warme chocolademelk geserveerd worden in een pluche en goud decor. Casanova, Goethe, Baudelaire en Stendhal waren allemaal habitués hier.

Na de hitte van de dag is niets aangenamer dan rond een piazza hangen met een overheerlijke gelato (ijsje) en kijken naar de stroom volk die voorbijkomt voor de passeggiata.. Giolitti (Via Uffici del Vicario 40, vlakbij Piazza Montecitorio, tel: 06-699 1243) heeft waarschijnlijk het grootste assortiment in kleuren en smaken, en hun marron glacé en frutti di bosco brengen een klein nirvana teweeg. Voor een calorierijke bom proef je de beroemde tartufo in I Tre Scalini (Piazza Navona 28-32, tel: 06-6880 1996), chocolade-ijs met grote brokken chocolade binnenin. De typisch Romeinse grattachecca, met de hand geraspt ijs geserveerd met een fruitstroop, is de beste dorstlesser, en Sora Mirella (Lungotevere degli Anguillara, angolo Ponte Cestio) is de koningin van dit soort ijs. Probeer er de versie met citroen en wodka. Alberto Pica (Via della Seggiola 12, tel: 06-687 5990) is een kleine ijsbar met een specialiteit van bevroren rijstpap, riso alla cannella. De meeste ijsbars in de centro storico serveren ijsjes die je doen watertanden, maar voor Romeinen is Il Gelato di San Crispino (Via Acaia 56, San Giovanni, tel: 06-7045 0412, en Via della Panetteria 42, tel: 06-679 3924) het summum in de goddelijke kunst van het gelati-maken. De twee broers Pasquale en Giuseppe kiezen de vruchten van het seizoen en controleren het hele productieproces van het begin tot het einde. Probeer in de herfst beslist de ongewone funghi-ijsjes.

Er zijn dagelijks meerdere vluchten tussen Zaventem en Rome. De vlucht duurt ongeveer twee uur. Van de Aeroporto Leonardo da Vinci in Fiumicino gaat het per taxi in ongeveer 45 minuten naar het centrum (circa 60.000 lire). Om de 20 minuten vertrekt een trein naar het centrum die er even lang over doet.

Nationaal Italiaans Verkeersbureau, Louizalaan 176, 1070 Brussel; tel. 02/647.17.41.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234