Zondag 19/09/2021

Italië

Romeinen zijn rotzooi zat: “We moeten toezien dat onze stad wordt mishandeld”

Een groene plek vlak bij het Colosseum in Rome wordt gebruikt als afvaldump. Beeld NurPhoto via Getty Images
Een groene plek vlak bij het Colosseum in Rome wordt gebruikt als afvaldump.Beeld NurPhoto via Getty Images

Toeristen vergapen zich dagelijks aan de historische rijkdommen van Rome, maar de bewoners zien vooral de troep en verloedering. Voor veel Romeinen is de maat nu vol.

Plotseling omvallende bomen en auto’s die daar tegenaan rijden. Overvolle vuilniscontainers en meeuwen die daar een feestmaal aan hebben. Verbleekte zebrapaden waarop overstekende voetgangers worden aangereden. Gaten in de wegen. Stoepen vol onkruid. En nauwelijks een straat zonder zwerfvuil.

Mensen die Rome eventjes bezoeken, genieten in de binnenstad van de schitterende Trevifontein, het indrukwekkende Colosseum en het prachtige Pantheon, maar veel inwoners van de eeuwige stad ergeren zich dagelijks dood aan wat zij buiten het toeristische stadscentrum zien.

Vandaag kunnen die getergde Romeinen hun hart luchten voor de deur van burgemeester Virginia Raggi, lid van de Vijfsterrenbeweging. Op het Capitool organiseren zes vrouwen, die niet aan een politieke partij zijn gelinkt, een partijloze sit-in. Het is de eerste in zijn soort. De initiatiefneemsters hebben nog geen idee hoeveel mensen er voor de demonstratie zullen komen opdagen. Woordvoerster Emma Amiconi: “Raggi zegt voortdurend dat alles goed gaat. Dat is niet waar. We vinden het verschrikkelijk om te zien dat onze stad zo wordt mishandeld.”

Leefbaarheid scoort slecht

De Italiaanse hoofdstad met haar drie miljoen inwoners heeft nooit bekendgestaan als de schoonste stad van het land, maar de ergernis over de toenemende verloedering is nu wel erg groot, blijkt ook uit een peiling van het gemeentebestuur. De Romeinen geven de leefbaarheid van hun stad een 5,3. In 2012 was dat nog een 6,3. Als het gaat om de gemeentelijke dienstverlening scoren het schoonmaken van de straten – met rapportcijfer 3,8 – en het ophalen van het vuilnis – met een 3,5 – het laagst. Ter vergelijking: het drinkwater krijgt een 7 en het gemeentelijke concertgebouw een 7,6. De ergernis leidt ertoe dat vuilnismannen van de gemeentelijke reinigingsdienst AMA klappen krijgen. Vorige maand werden ze nog met eieren bekogeld.

De oorzaak van de verloedering is een mix van mismanagement, inefficiëntie, een personeelsstop bij de overheid en geldgebrek. Ook belangrijk: eind 2014 bleek een lokale maffiabende hoge gemeenteambtenaren om te kopen en het stadsbestuur te dwarsbomen.

Dat het verder bergafwaarts is gegaan sinds Raggi met haar collega’s van de Vijfsterrenbeweging in juni 2016 in het stadsbestuur werd gekozen, wijten critici vooral aan onkunde. De burgemeester en haar team blijken bijvoorbeeld niet in staat aanbestedingen behoorlijk te organiseren. Vaak deugen die in juridisch opzicht niet. Daardoor hebben twee aanbestedingen voor het snoeien van bomen en het verwijderen van onkruid anderhalf jaar stilgelegen.

Andere aanbestedingen worden te laat uitgeschreven. Dat was bijvoorbeeld deze zomer het geval, toen de burgemeester schapen op de plukjes groen met hoge begroeiing wilde loslaten. Het was de bedoeling dat de dieren van half juni tot half juli zouden grazen, maar dat is niet gelukt omdat de aanbesteding pas eind juni klaar was. De initiatiefneemsters van de sit-in noemen het ‘administratief analfabetisme’.

Belangrijk signaal

Maar zelfs administratieve genieën zouden worstelen met het schoonhouden van deze stad. Niet alleen heeft reinigingsdienst AMA een schuld van 1,2 miljard euro, het bedrijf wordt ook geplaagd door verzuim. En sinds een grote vuilnisbelt buiten Rome in 2013 werd gesloten, zit AMA ernstig met het vuilnis in zijn maag. Een deel werd onlangs zelfs naar Oostenrijk gebracht. Raggi heeft, net als haar voorgangers trouwens, niet voor voldoende verwerkingscapaciteit gezorgd.

De organisatoren van de sit-in beseffen dat Rome niet ineens een plaatje zal worden. Maar ze vinden het belangrijk te laten zien dat ze het zat zijn. Woordvoerster Amiconi: “Wij houden van Rome. We moeten haar niet alleen voor ons, maar voor de hele wereld verdedigen.”

Vrijwilligerswerk

Emanuela Fiorenza (44) woont in het noorden van Rome, bij de Via Nomentana, en is lid van Retake Roma. Die beweging heeft duizenden vrijwilligers die wekelijks de straat opgaan om de boel op te ruimen. Fiorenza doet elke woensdagochtend mee met een groepje van zo’n twintig buren. Met harken, papierprikkers en een grasmaaier die door de winkeliers uit de wijk is geschonken, maken ze het fietspad schoon, ruimen ze de kinderspeelplaats op en houden ze het parkje netjes.

“Al die troep is niet normaal”, zegt ze, terwijl ze onkruid onder een boom weghaalt. “Ik wil niet dat mijn kinderen wennen aan een vieze leefomgeving. Klagen heeft weinig zin. Mezelf bij de situatie neerleggen, kan ik niet. En als de gemeente geen geld en geen mensen voor dit werk heeft, moet ik zelf de handen maar uit de mouwen steken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234