Dinsdag 25/02/2020

Roken

Roltabak en sigaretten krijgen neutrale verpakking

In Frankrijk liggen de neutrale verpakkingen al langer in de rekken. Het logo op een pakje sigaretten wordt er vervangen door een gezondheidswaarschuwing en schokkende foto's van tabaksgerelateerde ziektes.Beeld EPA

Er komt een neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten in ons land. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) meldt dat ze daarover een akkoord heeft bereikt binnen de federale regering. De maatregel moet helpen om het roken terug te dringen.

"Dit is een zeer belangrijke beslissing die we vandaag nemen. De verpakking van sigaretten en roltabak onaantrekkelijker maken is erg belangrijk in de strijd tegen tabak, dat blijkt ook duidelijk uit buitenlandse voorbeelden. Onze administraties gaan nu meteen aan de slag, zodat we dit zo snel mogelijk kunnen invoeren in ons land", zegt De Block. 

Europa legt een neutrale verpakking op aan alle lidstaten vanaf 2020, maar ons land voert het dus nu al in. Ons land volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Ierland. De neutrale verpakking zal gelden voor sigaretten, roltabak en waterpijptabak. De administraties zullen het koninklijk besluit, dat de grote lijnen vastlegt, nu voorleggen aan de Europese Commissie en aan de Raad van State. 

Antitabaksmaatregelen

De invoering van neutrale pakjes is één van de maatregelen om het aantal rokers terug te brengen onder de 17 procent. De neutrale verpakking kadert in het antitabaksbeleid van minister De Block, met als doelstelling om het aantal rokers dit jaar terug te brengen onder de 17 procent. Daartoe werkte minister De Block al verschillende maatregelen uit. 

Zo breidde ze de Controledienst voor Tabak en Alcohol al uit, verhoogde ze de accijnzen op tabaksproducten deze legislatuur al twee keer en werkte ze een wettelijk kader uit voor de e-sigaret. Onlangs werd via het parlement ook een verbod op roken in de wagen uitgewerkt.

Politieke spelletjes

De aanloop naar dit akkoord liep niet van een leien dakje. Hoewel iedereen voorstander was van een neutraal pakje, koppelden N-VA en CD&V er een voorstel aan om de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten te verhogen van 16 naar 18 jaar. Voor De Block was dat een brug te ver. “Als je op 16 jaar oud genoeg bent voor seks, ben je dan te jong om sigaretten te kopen?", klonk het.

De Stichting tegen Kanker noemde dit soort politieke spelletjes “jammer voor de volksgezondheid”, maar nu is de regering toch tot een consensus gekomen.

"Geen verleiding"

Tabakologe Els Bosch van Rookstopcoach.be, een associatie van tabakologen die mensen helpt om te stoppen met roken, reageert tevreden op de beslissing van de federale regering om neutrale verpakkingen te verplichten voor roltabak en sigaretten. "Ik ben verrast dat het er zo snel is doorgekomen", zegt Bosch, die enkele maanden geleden nog de vrees uitte dat de tabaksindustrie met lobbywerk voor (lang) uitstel zou kunnen zorgen.

Bosch stelt in een eerste reactie dat verstokte rokers weliswaar hun sigaretten of tabak niet links zullen laten liggen omwille van een blanco verpakking, maar dat de maatregel wel erg nuttig kan zijn voor jongeren die nog niet lang roken of op het punt staan te beginnen. "Voor die doelgroep is het belangrijk dat ze niet meer verleid wordt met allerlei kleuren en opvallende verpakkingen", zegt Bosch. "Zo kunnen we een echte rookvrije generatie creëren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234