Donderdag 17/06/2021

Maatschappij

Rokersfeestje in Brussel: "Roken is een recht"

Rokers genieten van een sigaar in het Brusselse restaurant Invictus.  Beeld Wouter Van Vooren
Rokers genieten van een sigaar in het Brusselse restaurant Invictus.Beeld Wouter Van Vooren

Forest EU, een vereniging die de belangen van rokers behartigt, organiseerde een feestje voor rokers in de Brusselse Europese wijk. De geur van tabak en alcohol hing in de lucht. En voor een keer vond niemand dat erg. "Wij willen tonen dat rokers bestaan."

Een honderdtal rokers en niet-rokers is komen opdagen. Vooral mannen in pak die hoge posities bekleden in een van de Europese organen: europarlementsleden, functionarissen, ambtenaren. Ze verzamelen zich op het ruime terras waar iedere tafel is voorzien van een asbak. De druilerige tonen van de jazzmuziek en de opstijgende rookwolken zorgen voor een bijzondere sfeer.

Twee Britse Europarlementsleden wisselen een sigaar uit en hebben een glas wijn in de hand. Beide expats betreuren de regulering van tabaksgebruik: "Regeringen hebben geen recht om te beslissen over onze lichamen. Jammer genoeg denken niet veel van onze collega's er ook zo over."

Het feestje, gelanceerd onder de hashtag #DownWithTheBusybodies, wordt gehouden in het restaurant Invictus op een paar meter van het Europees Parlement. Dat is geen toeval. Guillaume Périgois, directeur en ook enig lid van Forest EU in Brussel, wil de dialoog aangaan met Europese politici: "Ik wil tonen dat we echt zijn, dat rokers bestaan en dat ze ook het recht hebben daartoe."

Forest EU bestaat al sinds 1979 in Engeland, maar is sinds vorig jaar ook in Brussel aanwezig. Maar het eenjarig jubileum van de organisatie is niet de enige reden tot vieren. Dinsdag kwam Forest EU naar buiten met het rapport Smoke and Mirrors, dat de EU ervan beschuldigt grote bedragen in anti-tabaksactiviteiten te pompen.

Wie dacht dat roken nu toch wel passé was, heeft het verkeerd volgens Forest EU (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco). De organisatie wil de belangen van rokers opnieuw op de kaart zetten en hoopt de aanwezigen op het feestje te overtuigen van haar standpunt.

Want niet-rokers zijn er ook. Nieuwsgierig naar de standpunten van de rokers, of gewoon omdat het een interessante studiegroep is. Een Vlaamse student ingenieurswetenschappen die voor zijn masterproef een longonderzoek uitvoert, legt zijn oor te luisteren. Is dan niemand bezorgd over de gezondheidsrisico's die roken inhoudt?

'6 miljoen euro'

Toch wel, zegt Périgois. Maar hij vindt dat elk individu zelf de vrijheid moet krijgen over zijn rookgedrag. Volgens hem is tabak een legaal product dat aan een te strikte regulering is onderworpen.

Périgois neemt de tijd om het onlangs gepubliceerde rapport te doorbladeren. De nota bevat cijfers die erop wijzen dat de Europese Commissie in 2016 meer dan 6 miljoen euro investeerde in strengere tabaksregulering.

In het rapport worden 24 organisaties opgelijst, die in Brussel actief zijn en volgens Périgois schuldig zijn aan lobbyen. Dertien daarvan zijn gesubsidieerd door de Europese Commissie voor hun lobbywerk, zegt het rapport. Dit is een praktijk waartegen Forest EU wil optreden.

Volgens Périgois doet de Europese Commissie zich voor als David en bedeelt het de tabaksindustrie de rol van Goliath toe en is dat incorrect: "De EU is een machtsorgaan dat zich onterecht mengt in de vrijheid van individuen."

Volgens tabaksexpert Luc Joossens, die zich actief inzet tegen kanker in de koepelorganisatie ECL (Association of European Cancer Leagues), kloppen de cijfers van Forest EU "van geen kanten".

De Commissie investeert maximaal 1 miljoen in de door Forest EU opgelijste organisaties en slechts een kleine som gaat naar anti-tabaksactiviteiten, zegt Joossens. "Forest EU beschouwt in zijn rapport ook kankerbestrijding als een vorm van lobbywerk, maar dat geld redt wel levens."

Bovendien, voegt Joossens toe, is Forest EU zelf een lobbyist, aangezien de vereniging gesponsord wordt door de tabaksindustrie. Dat wordt ook door Périgois bevestigd. Wel ontkent hij de cijfers die Joossens aanhaalt. "De cijfers staan in het transparency-register van de Europese Commissie, dat vrij raadpleegbaar is online."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234