Maandag 18/10/2021

Update

Roger Kesteloot nieuwe directeur-generaal De Lijn

Roger Kesteloot was vroeger journalist bij De Morgen en werkte later voor de Antwerpse regionale zender ATV. Beeld UNKNOWN
Roger Kesteloot was vroeger journalist bij De Morgen en werkte later voor de Antwerpse regionale zender ATV.Beeld UNKNOWN

De Vlaamse regering heeft Roger Kesteloot benoemd als directeur-generaal van De Lijn. Sinds de overstap van voormalig directeur-generaal Ingrid Lieten naar de Vlaamse regering was Kesteloot al waarnemend directeur-generaal bij de Vlaamse vervoersmaatschappij. Het mandaat van Kesteloot duurt zes jaar. De vervoersmaatschappij krijgt ook een nieuwe raad van bestuur.

Volgens minister van Mobiliteit Hilde Crevits beantwoordde Kesteloot "het best aan de verwachtingen van de Vlaamse regering". Kesteloot moet volgens haar enerzijds zorgen voor de nodige "continuïteit" bij de Vlaamse vervoersmaatschappij en zal anderzijds ook de nodige "efficiëntieverhogingen" moeten doorvoeren.

Affiniteit met bedrijf
De keuze voor een nieuwe directeur-generaal heeft langer geduurd dan voorzien. Toen de selectieprocedure in september 2009 werd opgestart, werd gezegd dat er tegen eind 2009 een nieuwe topman- of vrouw zou aangesteld zijn. Volgens minister Crevits heeft die vertraging te maken met het grote aantal kandidaten. Zo waren er aanvankelijk 76 kandidaten. Na verschillende tussenrondes werden er uiteindelijk vier kandidaten uitgenodigd voor een eindinterview.

Volgens Crevits is er onder meer voor Kesteloot gekozen vanwege zijn "affiniteit met het bedrijf" en omwille van het feit dat hij "bijzonder collectief is ingesteld".

Sinds 1998 aan de slag bij De Lijn
De 52-jarige Roger Kesteloot is sinds 2004 directeur onderzoek bij De Lijn. Hij studeerde af als licentiaat politieke en sociale wetenschappen en startte zijn carrière als assistent aan de faculteit toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Tussen 1987 en 1992 werkte hij bij de krant De Morgen en tussen 1993 en 1997 bij de Antwerpse televisiezender ATV.

Sinds 1998 is Kesteloot aan de slag bij De Lijn, waar hij achtereenvolgens de EU-zaken coördineerde en afdelingshoofd van de beleidscel was. Sinds september 2009 was hij waarnemend directeur-generaal van De Lijn.

Nieuwe raad van bestuur
De Lijn krijgt ook een nieuwe raad van bestuur. In die raad van bestuur wordt het mandaat van voorzitter Jos Geuens verlengd. De rest van de raad van bestuur bestaat uit: Fernand Desmyter (secretaris-generaal departement Mobiliteit en Openbare Werken), Vicky Strauven (lector marketing en economie Katholieke Hogeschool Limburg), Karin Van Mossevelde (ex-kabinetschef van gewezen Vlaams sp.a-minister Kathleen Van Brempt), Jeroen Overmeer (woordvoerder N-VA), Patrick Moenaert (burgemeester Brugge), Kathleen van der Hooft (huidig ondervoorzitter raad van bestuur De Lijn), Karel Stessens (ACOD-voorzitter en uittredend bestuurslid), Johan Vervoort (ACV en uittredend bestuurder), Paul Laeremans (uittredend bestuurder en afgevaardigd bestuurder van de federatie van autobus- en autocarondernemers FBAA) en Katleen Mariën (stafmedewerker Vlaams netwerk van ondernemingen VOKA).

Namens de vakorganisaties worden ook twee waarnemers bij de raad van bestuur aangesteld. Het gaat om Jan Coolbrandt (nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten) en Rita Coeck (algemeen secretaris van de vakcentrale Trein Bus Metro bij het ACOD). Coolbrandt en Coeck voerden die waarnemersfunctie ook al uit onder de huidige raad van bestuur.

De twee nieuwe rgeringscommissarissen bij De Lijn worden Yvan Verbakel en Lieven Van Wichelen. (belga/mvdb/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234