Maandag 23/11/2020

Update

Roger 'Boer' De Clerck (91) overleden

Roger De Clerck.Beeld BELGA

Roger De Clerck, oprichter van de Beaulieu-groep, is overleden. Dat meldt De Tijd. De Clerck, die al langer ziek was, overleed "omringd door zijn naasten". De zakenman, misschien nog beter bekend onder de bijnaam Boer Clerck, bouwde vanuit het niets het internationale textielimperium Beaulieu uit, maar bleef niet onbesproken. Bij de vestigingen van tapijtengigant Beaulieu hangen de vlaggen wereldwijd halfstok. "Uit eerbetoon en een teken van respect, " zegt woordvoerder Steven Ryon van Beaulieu.

De Clerck zou normaal gezien vlasboer worden op de boerderij van zijn vader in Wielsbeke, maar de vlasmarkt stortte na de Tweede Wereldoorlog in. Roger De Clerck richtte in 1959 zijn eerste bedrijf op. Dat groeide uit tot de huidige Beaulieu International Group, met 4.200 werknemers in 29 vestigingen in 14 landen.

"Roger De Clerck was een van de grootste industriëlen van zijn generatie", klinkt het in het persbericht van de Beaulieu-groep, waarin zijn "ambitieuze aanpak" geroemd wordt. De directie van de groep "wenst de familie De Clerck veel sterkte in deze moeilijke dagen".

In een zeldzaam kranteninterview vergeleek zijn zoon Dominiek hem met Bill Gates en Henry Ford, omdat De Clerck begonnen is "met de democratisering van tapijt, dat in de jaren 60 een luxeproduct was". "Ze mogen van alles zeggen over mijn vader, maar hij was toch een man met enorm veel visie, op alle vlakken."

Doorheen de jaren kwamen Roger De Clerck en zijn kinderen verschillende keren in aanraking met het gerecht en de fiscus. Zijn naam, en die van zijn bedrijf, werd genoemd in verschillende financiële schandalen, maar het kwam daarbij nooit tot een veroordeling. In 2011 kreeg Roger De Clerck van de rechtbank in Kortrijk een schadevergoeding van 22.500 euro omdat de strafzaak, die begon in 1990, buitensporig lang duurde.

Roger De Clerck (r.) met George Bush Sr., diens echtgenote en Margaret Thatcher.Beeld PHOTO_NEWS

De Clerck was bevriend met de groten der aarde. In 1999, voor zijn 75ste verjaardag en de 40ste verjaardag van Beaulieu, nodigde hij Margaret Thatcher, George H.W. Bush uit voor een feest in zijn tuin. Mikhail Gorbatsjov was eveneens uitgenodigd, maar was op het laatste nippertje verhinderd wegens ziekte. Maar sinds zijn verjaardagsfeest bleef de stamvader van de familie op de achtergrond.

In de lijst der rijkste Belgen, opgesteld door journalist Ludwig Verduyn, staat de familie-De Clerck op plaats 25.

Voka: "Toonaangevend voor Vlaanderen"

Roger De Clerck was een boegbeeld van de Vlaamse industrie en was voor Vlaanderen toonaangevend, zegt gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka, Hans Maertens. "Wat hij in een mensenleven heeft gerealiseerd, is indrukwekkend."

Voor de tapijtindustrie in West-Vlaanderen is De Clerck van groot belang geweest, benadrukt Maertens. "Het is een eerbetoon dat onlangs nog bekendgemaakt werd dat het hoofdkwartier van Beaulieu van Waregem terug naar Wielsbeke verhuist", zegt hij. De Clerck bouwde zijn imperium vanuit Wielsbeke uit.

Maertens erkent dat De Clerck ook genoemd werd in fiscale schandalen. "Het bedrijf en hijzelf hebben daaronder geleden. Het zal altijd een smet blijven op zijn blazoen, maar laat ons niet vergeten hoeveel mensen jarenlang voor Beaulieu hebben gewerkt en wat hij heeft betekend voor de Vlaamse industrie."

Willy Naessens: "Een voorbeeld"

Willy Naessens, van de gelijknamige bouwgroep, herinnert De Clerck zich als een bewonderenswaardig ondernemer. "Roger is als ondernemer op een bijzondere manier groot geworden, met de bijbehorende ups en downs", zegt Willy Naessens. Hij kent de familie redelijk goed, vooral enkele van de kinderen. Maar ook met vader Roger De Clerck is er regelmatig contact geweest. "Hij is enorm gegroeid, eerst als landbouwer, daarna in de textielsector."

Volgens Naessens is hij vooral een voorbeeld voor groeiende ondernemingen. "Moest Vlaanderen meer jonge ondernemers hebben met zoveel ambitie als Roger, dan zou ons gewest nog meer groeien."

Willy Naessens.Beeld vier

Fa Quix: "Typevoorbeeld van hardwerkende West-Vlaamse ondernemer"

Roger De Clerck was het typevoorbeeld van de koppige, hardwerkende West-Vlaamse ondernemer van begin jaren zestig, omschrijft topman Fa Quix van Fedustria, de organisatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, de overleden textielmagnaat.

"Roger De Clerck was het typevoorbeeld van de koppige, hardwerkende West-Vlaamse ondernemer begin jaren zestig", zegt Quix. "Hij besefte dat er jaren van groei aankwamen en dat er geld kon worden verdiend. Hij stelde daar dat typische ondernemerschap tegenover, gericht op het bedrijf en hoe het te doen groeien. Uiteindelijk creëerde hij een imperium dat nu meer dan 4.000 werknemers tewerkstelt. Terwijl hij begon met enkele weefgetouwen in een schuur."

"De Clerck zag kansen met een product dat toen niet echt in de belangstelling stond", voegt hij toe. "Hij creëerde volume. Zijn tapijten waren gevoelig goedkoper dan die van de concurrentie, die zo werd uitgedaagd. Bovenal zorgde hij op die manier voor de democratisering van het tapijt."

Over de fraudezaken waarin De Clerck verwikkeld raakte, wil Quix zich niet uitspreken. "Maar hij had een heel eigen stijl, was altijd overtuigd van zijn gelijk en zijn woord was wet. In zijn bedrijf werkte dat, maar daarbuiten moet je rekening houden met de maatschappelijke context. Dat was moeilijker voor hem. Tegelijk moet je het hem wel nageven dat hij begaan was met de welvaart in de streek."

Volgens Quix is het de grote verdienste van De Clerck dat Beaulieu, samen met tapijtgroep Balta van Paul Balcaen, andere ondernemers destijds inspireerde en zo leidde tot een zeventigtal tapijtbedrijven in de streek. "Vlaanderen is nu de op een na grootste producent van zachte vloerbekleding ter wereld, na de Verenigde Staten. Een sector met tienduizenden banen. Dat is voor een stuk zijn verdienste."

Het laatste wat Roger De Clerck wou, was in de belangstelling staan, besluit Quix. "Hij had maar één ambitie: succesvol zijn als ondernemer. Van dat doel liet hij zich niet afleiden."

Noël Demeulenaere: "Roger leefde tussen zijn werkvolk"

Oud-burgemeester van Wielsbeke Noël Demeulenaere werkte lange tijd voor en met Roger De Clerck. In 1959, bij het prille begin van Beaulieu, werd Demeulenaere al in het verhaal betrokken.

"Aan het einde van mijn carrière was Beaulieu al een wereldimperium. Mede dankzij het sterke karakter van Roger. Hij regeerde met harde hand. Hij was zelf een harde werker en verwachtte dan ook hetzelfde van zijn personeel. Ik voelde mij daar goed bij en ben altijd bij hem blijven werken. Roger zat over de middag gewoon in het bedrijfsrestaurantje tussen zijn mensen. Dat waren de toenmalige raden van bestuur. Beslissingen en ideeën werden daar besproken. Roger wilde altijd vooruit", aldus de oud-burgemeester.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234