Zondag 18/08/2019

Roger Blanpain houdt pleidooi voor 'asymmetrisch België'

Om uit de verlammende communautaire impasse te geraken bepleit Roger Blanpain, emeritus KUL-hoogleraar arbeidsrecht, een 'asymmetrisch België'.

Voor een aantal bevoegdheden zouden de gewesten met name zelf kunnen bepalen of ze deze zelf willen uitoefenen of federaal houden. Het wordt met dit voorstel dus mogelijk dat Vlaanderen voor sommige materies bevoegd wordt, terwijl deze in Wallonië federaal geregeld blijven.

Dit moet een oplossing bieden "aan het actuele dovemansgesprek" waarbij de Vlamingen in tegenstelling tot de Franstaligen meer bevoegdheden eisen. Blanpain verwijst hierbij naar de situatie in de Europese Unie. "Zo geldt bijvoorbeeld de euro in bepaalde lidstaten en in andere niet. Deze lidstaten kunnen later bij de eurozone aansluiten als ze dit wensen of er terug uitstappen". Ook voor andere materies zijn er verschillen. "Zo opteerde de Britse premier John Major destijds voor een eigen sociaal beleid".

Lijst met bevoegdheden


Blanpain stelt voor dat er een lijst opgesteld wordt met bevoegdheden die een deelstaat naar eigen keuze kan uitoefenen. Een meerderheid in elke taalgroep en tweederde der uitgebrachte stemmen moeten hiermee instemmen.

Een deelstaat kan vervolgens met een tweederdenmeerderheid in het eigen parlement beslissen voor een periode van minstens 10 jaar deze bevoegdheden uit te oefenen. De bevoegde deelstaat krijgt voor deze materies ofwel eigen fiscale bevoegdheden ofwel een deel van het federale budget a rato van het aantal inwoners met mogelijkheid voor solidariteit.

"Met deze oplossing kan een einde worden gemaakt aan de verlammende impasse tussen noord en zuid in ons land. Elke deelstaat krijgt terzake zijn lot in eigen handen en kan desgewenst een eigen beleid voeren. Dit is wellicht niet de eenvoudigste maar zeker de meest voor de hand liggende oplossing voor onze communautaire problemen", aldus Blanpain. Deze asymmetrische bevoegdheden dienen te evolueren in functie van de uitdagingen waarmee de deelstaten in de loop der tijden geconfronteerd te worden. (belga/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden