Zaterdag 18/01/2020

Roeselare toont mooiste gezichten

Aan een dozijn façades in Roeselare hangen even veel portretfoto's bigger than life te wezen. Gemaakt door Stephan Vanfleteren, Lieve Blancquaert, Patrick De Spiegelaere... De top van de fotojournalistiek in Vlaanderen.

Door Ward DAENEN

Roeselare l De portretten zijn afgedrukt in maxiformaat. Ze vertellen miniverhalen van Roeselarenaren. Uit de beelden stralen ongegeneerd warmte, schoonheid, hoop.

Op de gevel van de stadhuistoren hangt, 7 meter hoog en 2 breed, het portret van een man. Zijn naam is Luc, hij kijkt uit over de kraampjes. Het is dinsdag en markt in handelsstad Roeselare. "Luc ruimt na de dinsdagmarkt het achtergelaten zwerfvuil op. Precies zoals zijn moeder dat vroeger altijd deed", zegt Jan D'Hondt, verantwoordelijk voor de openluchtexpo.

Die moeder heette Moetje Palmyre. Ze was zo'n stadsfiguur. "Ze stierf vier jaar geleden." Wie het fotocircuit Stadsgezichten doorkruist, botst op portretten van lokale bekenden. Op kleine verhalen.

Stephan Vanfleteren portretteerde Oscar en Irene, en Lotje en Bert. Ofwel het oudste koppel en de prilste liefde van de West-Vlaamse stad. Oscar en Irene zijn zeventig jaar getrouwd. Zeventig! Hij kijkt naar haar, zij houdt met haar hand het dekentje vast dat om hun schouders ligt.

Het houdt de foto warm. "Juist. Heel, heel mooi allemaal", lacht onze De Morgen-fotograaf. "Eigenlijk mag ik dat gewoon menen. Zo lief dat die twee voor elkaar waren. Na al die tijd. Dat is toch wat."

Oscar en Irene hebben bijna alles meegemaakt, bij Lotje en Bert moet alles nog gebeuren. De liefde is pril, en morgen is het er misschien alweer mee uit. Of misschien niet. Hun foto hangt boven de ingang van het VTI in de Leenstraat.

Zo gaat dat verder langs het fotocircuit in de stad, een organisatie van de plaatselijke Rotary Club Mercurius. David Samyn fotografeerde een telg uit een textielfamilie, Koen Blomme een beeldhouwer uit de stad, Stefaan Beel portretteerde Fontje ("altijd klaar met een goeiendag").

Lieve Blancquaert maakte met haar dubbelportret van Diatou en Steven een foto van de kleurrijke samenleving. Michiel Hendryckx fotografeerde tweelingszussen. Patrick De Spiegelaere was getuige bij een geboorte. Hij maakte een foto van de moeder toen ze haar ogen dicht perste en een kind in het leven bracht. Dan fotografeerde hij een nieuw stadsgezichtje.

De foto's in Roeselare tonen ongegeneerd, klef geluk. Ze vertellen van oude en prille liefde, van een zwarte vrouw en haar blanke echtgenoot. En van de jonge zwemmer Lowie, die zichtbaar uitgeput in het zwembad staat. Zijn portret, gemaakt door de Brugse fotograaf Jean Godecharle, hangt op de monumentale gevel van de graansilo van Hanekop aan de haven.

Het decor daar aan de kop van de haven is opmerkelijk groots voor een provinciestad. Lowies 144 vierkante meter grote portret is in dit landschap een postzegel geworden.

Lowie is lid van de Roeselaarse zwemvereniging. De club waar de gewezen Olympische kampioen Fred Deburghgraeve zijn eerste baantjes trok. "Lowie is er niet", zegt zijn moeder aan de telefoon. "Hij is bij vrienden spelen. Maar hij is trots dat zijn portret daar hangt, dat kan ik je verzekeren."

Wordt de zwemmer die nog twaalf moet worden, ooit een nieuwe Fred? "Hij kijkt natuurlijk naar hem op, maar zijn palmares is toch niet gemakkelijk te evenaren."

Lowie biedt een andere blik op een stadje dat onlangs in het nieuws was met Hans Van Temsche, leerling aan de landbouwschool in Roeselare. Lowie is moe, heeft hard gezwommen, dat zie je aan zijn rooddoorlopen ogen. Volgend jaar wil hij naar de sportschool, zegt zijn moeder.

"Als hij maar gelukkig wordt", voegt ze eraan toe. Trots en een beetje ongerust. Zoals moeders zijn.

> Stadsgezichten, tot 27 juli in Roeselare, 051/26.96.00, www.rotary-roeselare.be

Topfotografen maken portretten van gewone inwoners

'Image in Motion': videokunst en installaties voor fijnproevers

Naast de fototentoonstelling Stadsbeelden heeft in Roeselare Image in Motion plaats. Een uitstekende tentoonstelling met voornamelijk videokunst uit twee private collecties en uit het S.M.A.K. in Gent. David Claerbout toont zijn video The Bordeaux Piece, van Douglas Gordon is Black & White te zien, van Paul Mc Carthy & Mike Kelley Fresh Acconci. Andere namen zijn Bill Viola, Uri Tzaig en Saskia Olde Wolbers. Hun werk was vaak al in Antwerpen, Brussel of Gent te zien, maar wie ze daar miste krijgt in Roeselare een tweede, uitgelezen kans. Er worden ook installaties getoond. Onder meer van Honoré d'O. Nooit eerder zagen we zijn Draaiboek voor de schatbewaarder die hij tien jaar geleden maakte in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap zo royaal gepresenteerd. Hier in Roeselare staat die installatie hoe ze er moet staan. Als een prachtige speeltuin van pvc waarmee de kunstenaar ladders en knikkerbanen, hersenen en uiers, stoelen en speeltuigen maakt. Image in Motion, een organisatie van de tweede Rotary Club die de stad rijk is, vindt plaats in twee oude panden van de textielfabriek Dumont-Wyckhuyse. Die zijn geknipt voor deze kunst. De vormgeving is sober, gewoonweg af. U moet zich wel reppen. De expo loopt dit weekend af. (WD)

> Image in Motion, tot 11 juni, Koornstraat 22, Roeselare, www.rotary-roeselare.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234