Dinsdag 28/09/2021

VRT

Roep om uitleg klinkt steeds luider: Vlaams Parlement wil Luc Van den Brande horen

Vorige week gaf de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande, een persconferentie om de tijdelijke CEO voor te stellen.  Beeld BELGA
Vorige week gaf de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande, een persconferentie om de tijdelijke CEO voor te stellen.Beeld BELGA

Vriendjespolitiek, schimmige contracten en politieke manoeuvres in de bestuurskamers. Het conflict aan de top van de VRT blijft etteren. Vanuit het Vlaams Parlement klinkt de roep om uitleg steeds luider. Bovenaan het politieke verlanglijstje: een hoorzitting met de voorzitter van de raad van bestuur en een inkijk in de boekhouding van de openbare omroep.

Het blijft rommelen aan de Reyerslaan. De Vlaamse regering hoopte met het ontslag van CEO Paul Lembrechts de crisis bij de openbare omroep te bezweren, maar dat lukt voorlopig niet. Het een-tweetje tussen mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) en de voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande dat tot het ontslag van Lembrechts leidde, roept steeds meer vragen op. Ook de in de nasleep van dat ontslag gelekte contracten met productiehuizen en medewerkers doen wenkbrauwen fronsen.

Lees ook

‘Ik heb er genoeg van’: Eric Goens over het conflict bij VRT

Oppositiepartijen sp.a en Groen dienden ondertussen een formele vraag in om Van den Brande naar het Vlaams Parlement te sommeren. Daar willen ze hem aan de tand voelen over de manier waarop uiteindelijk tot het ontslag van Lembrechts is besloten. “Na alles wat er de voorbije dagen gezegd en geschreven is, zou het niet meer dan logisch zijn dat de voorzitter wat meer uitleg komt geven”, zegt Elisabeth Meuleman van Groen. “Zeker nu blijkt dat hij in de hele procedure cruciale zaken zou hebben achtergehouden.”

Ook Elisabeth Meuleman (Groen) vraagt dat Luc Van den Brande zijn beslissing komt toelichten. 'Zeker nu blijkt dat hij in de hele procedure cruciale zaken zou hebben achtergehouden.' Beeld BELGA
Ook Elisabeth Meuleman (Groen) vraagt dat Luc Van den Brande zijn beslissing komt toelichten. 'Zeker nu blijkt dat hij in de hele procedure cruciale zaken zou hebben achtergehouden.'Beeld BELGA

Het gaat dan bijvoorbeeld over het rapport dat bemiddelaar Fabian Van Vrekhem opstelde over het conflict tussen CEO Paul Lembrechts en directeur media en productie Peter Claes. Hoewel net dat rapport cruciaal blijkt in de beslissing om Lembrechts te ontslaan, is Van den Brande de enige die het te zien kreeg. Zelfs mediaminister Dalle moest vorige week in het Vlaams Parlement toegeven dat hij het niet kon inkijken. De voorzitter van de raad van bestuur wilde ook niet dat het dossier dat Lembrechts opstelde om het ontslag van Claes te vragen verspreid zou worden. De andere leden van de raad kregen enkel de samenvatting te horen die Van den Brande ervan maakte.

Om Van den Brande effectief te kunnen ondervragen is een meerderheid in de commissie nodig. Daarvoor rekent de oppositie op de hulp van Open Vld, die bij monde van Stephanie D’hose al liet weten gewonnen te zijn voor een open gesprek met de voorzitter. De andere meerderheidspartijen N-VA en CD&V tonen meer voorbehoud. “Er is vorige week uitgebreid gedebatteerd over de kwestie”, vindt Wilfried Vandaele. “Er kwamen sindsdien weinig nieuwe elementen naar voor.”

Karin Brouwers, Vlaams Parlementslid (CD&V): 'Misschien moeten we in de nieuwe beheersovereenkomst vastleggen dat  de VRT bijvoorbeeld moet communiceren over de contracten van iedereen die boven een bepaald loonplafond uitkomt, net zoals de BBC dat doet?' Beeld RV
Karin Brouwers, Vlaams Parlementslid (CD&V): 'Misschien moeten we in de nieuwe beheersovereenkomst vastleggen dat de VRT bijvoorbeeld moet communiceren over de contracten van iedereen die boven een bepaald loonplafond uitkomt, net zoals de BBC dat doet?'Beeld RV

Ook Karin Brouwers (CD&V) vindt een extra hoorzitting over de rol van de voorzitter niet nodig. Zij stelt zich wel vragen over de contracten waarover verschillende kranten berichten. In deze krant kon u dit weekend lezen dat Claes zonder medeweten van zijn collega-directeurs een vijfjaren-contract met productiehuis De Mensen afsloot ter waarde van 40 miljoen euro. De Standaard legde de hand op het contract met regisseur Ludovic Beun, die in 2018 300.000 euro factureerde aan de VRT, wat meer is dan wat de CEO verdient.

Brouwers wil daar meer zicht op. “Misschien moeten we in de nieuwe beheersovereenkomst vastleggen dat de VRT bijvoorbeeld moet communiceren over de contracten van iedereen die boven een bepaald loonplafond uitkomt, net zoals de BBC dat doet?”. Ook Vandaele is voorstander van zoveel mogelijk transparantie. “Er wordt vaak gezegd dat communiceren over die contracten een inbreuk is op de privacy van de betrokkenen, maar iedereen weet toch wat wij als politici verdienen? Via de vermogensaangifte moeten we zelfs laten weten welke schilderijen er bij ons aan de muur hangen en hoeveel er op onze bankrekening staat.”

Katia Segers (sp.a) wil liever niet wachten op de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst. Zij vraagt een externe audit van de boekhouding van de VRT die moet duidelijk maken of er al of niet fouten zijn gemaakt. De VRT-directie wil niet inhoudelijk reageren op de gelekte contracten, maar spreekt uitdrukkelijk zijn vertrouwen uit in de personen die ze hebben afgesloten en benadrukt dat alle regels inzake zijn gevolgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234