Zaterdag 17/08/2019

Roep om nieuwe Nederlandse liberale beweging na vertrek VVD-bestuur

DEN HAAG l In Nederland heeft het voltallige hoofdbestuur van de liberale VVD besloten om in mei 2008 op te stappen. VVD-erelid en oud-minister Hans Wiegel roept op tot de vorming van een nieuwe liberale beweging.

Eerder woensdag had partijprominent Wiegel het VVD-bestuur in een uitgelekte brief gevraagd te vertrekken. Volgens hem is de partij "nu aanbeland op het niveau van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dat geeft velen het gevoel dat al hun verrichte inspanningen en behaalde successen voor niets zijn geweest."

De VVD ontkende een verband tussen de brief van Wiegel en het opstappen van het hoofdbestuur. In een schriftelijke verklaring zei voorzitter Jan Van Zanen af te treden in het belang van de VVD.

"Op een gegeven moment moet je duidelijkheid geven, omdat er geruchten ontstonden in de wandelgangen", aldus de woordvoerder van het VVD-hoofdbestuur Jeff Wolters tegen De Morgen. "Van Zanen heeft de laatste jaren als erg zwaar ervaren door alle hectiek die er is geweest." Het partijbestuur kreeg kritiek nadat ex-minister Rita Verdonk in oktober was gedwongen de VVD te verlaten en dit speelde mee bij Van Zanens besluit. "Het heeft veel energie gekost, ook emotioneel, en dat culmineert dan."

Partijwoordvoerder Wolters denkt echter niet dat het einde van de VVD nabij is. "Wij kiezen er niet voor om met 'minder belangrijke zaken' bezig te zijn. We willen ons concentreren op de inhoud en gaan gewoon door met onze politiek tegen het kabinet. Dat willen we doen in een positieve sfeer."

VVD-coryfee Wiegel, een vertrouweling van Rita Verdonk, betwijfelde gisteren of de partij opnieuw een brede volksbeweging kan worden. "In de peilingen heeft de VVD nog maar 10 procent van de stemmen. Ook als de partij nu goed oppositie voert, zal dat niet genoeg zijn om het enorme verlies goed te maken." Wiegel wil daarom op het VVD-congres op 8 december in Rotterdam de oprichting van een brede liberale beweging voorstellen. Verdonks Trots op Nederland (ToN) zou hier onderdeel van kunnen worden, naast politici van D66 en de PVV van Geert Wilders.

Verdonk riep Wiegel gisteren op zich bij ToN aan te sluiten. "Het idee voor een brede, liberale volksbeweging juich ik van harte toe. Maar die beweging bestaat al: ze heet Trots op Nederland." VVD-leider Rutte keurde het plan echter meteen af. VVD-zegsman Wolters: "Het voorstel van Wiegel draagt niet bij tot de rust en is niet constructief."

Wilders reageerde ook afwijzend. "In geen 100.000 jaar. Als de VVD zichzelf wil opheffen, be my guest, maar de PVV doet niet mee." (WB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden