Vrijdag 09/06/2023

holocaust

Roep om holocaust-struikelstenen in Antwerpen blijft weerklinken

Struikelstenen Beeld MLS
StruikelstenenBeeld MLS

In Antwerpen is geprotesteerd tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA), die geen zogenaamde struikelstenen wil plaatsen aan huizen van slachtoffers die omkwamen in de vernietigingskampen van de nazi’s.

MLS

”We hebben de burgemeester al vaak aangeschreven, maar hij antwoordt niet.” Dat zegt de Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah (VHS). De leden, hoofdzakelijk Franstalige Brusselaars, bezochten zaterdag twee woningen waar de joodse bewoners tijdens de tweede wereldoorlog werden opgepakt en later omgebracht in Auschwitz.

De vereniging vraagt om alle nazislachtoffers te herdenken met een struikelsteen. Het gaat om een kasseisteen waarop een plaatje is bevestigd met de persoonlijke gegevens, de arrestatiedatum en de naam van het uitroeiingskamp.

Het project is gelanceerd door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, die twintig jaar geleden begon met het illegaal plaatsen van Stolpersteine in Berlijn en Keulen, ter herinnering aan alle gedeporteerden. Uiteraard is het niet de bedoeling om voorbijgangers te laten struikelen over deze stenen. Wel dat men aan de hand van de tekst herinnerd wordt aan de Holocaust.

Volgens de manifestanten zijn er momenteel al 65.000 struikelstenen geplaatst in tientallen Europese steden. In België zijn er sinds 2009 al in 7 steden struikelstenen geplaatst, zowel voor joden als verzetslieden. In Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Mol, Turnhout en Sint-Truiden liggen er in totaal 250 stuks.

In Antwerpen wachten al 30 stenen om gelegd te worden. VHS-voorzitter Marcel Zalc: ”Samen met de stad München, waar de wieg van het nationaal-socialisme stond, is Antwerpen de enige stad in Europa die de plaatsing van deze stenen weigert.”

Ook onder de vorige burgemeester Patrick Janssens (Stadspartij) kreeg men geen toelating. Net als Bart De Wever vandaag verwees hij toen naar het negatief advies van het Forum van Joodse Organisaties. De joodse gemeenschap zelf zou te verdeeld zijn over de nood aan de struikelstenen.

Evelyn Fine, die in de Verenigde Staten woont, nam zaterdag deel aan het protest. Zij had het Antwerpse stadsbestuur sinds 2015 meermaals gevraagd om struikelstenen te plaatsen in het trottoir voor de woningen van haar zeven vermoorde familieleden in de Lange Leemstraat en de Velodroomstraat. "Omdat ze niet welkom zijn in Antwerpen, neem ik ze mee naar Washington om ze daar tijdelijk onder te brengen in het Holocaust Memorial Museum. Maar ik geef de moed niet op. Ik hoop dat de burgemeester tot inkeer komt zodat ik snel kan terugkeren naar Antwerpen, samen met de 7 stenen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234