Zondag 05/12/2021

Reportage

Roep om eenheid klinkt luider dan 'oxi'

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Ondanks het zware eisenpakket waarmee Tsipras terugkeert naar Athene, klinkt daar geen massaal protest. De regering en Syriza zijn verdeeld, maar de Grieken verlangen vooral om eenheid. 'Ik ben deze eindeloze gesprekken beu.'

Een week nadat de Grieken 'nee' zeiden tegen extra bezuinigingen, probeert hun premier in Brussel een akkoord te sluiten waaraan nog meer bezuinigingen vastzitten. Er gaan zelfs geruchten dat hij een nieuwe regering zal vormen, waarin ook de voormalige regeringspartijen plaatsnemen die door de Grieken bij de verkiezingen werden afgestraft. Maar protest is er nog nauwelijks. "De meerderheid wil nu eenmaal niet uit de euro", zegt Barkas. "Daar hebben we veel voor over."

Als het Tsipras lukt een Grieks vertrek uit de euro te voorkomen, dreigt zijn regering het loodje te leggen. Het verzoek om een nieuwe noodlening heeft de regering van Tsipras ernstige schade toegebracht. Vrijdag weigerden zeventien Syriza-parlementariërs in te stemmen met de onderhandelingen in Brussel. Vijftien andere Syriza- parlementariërs kondigden aan dat hun 'ja' voor onderhandelingen in een 'nee' zal veranderen zodra nieuwe bezuinigingsmaatregelen het Griekse parlement bereiken.

"Ik kan geen bezuinigingsprogramma vol neoliberale dereguleringen en privatiseringen ondersteunen", zei minister van Energie Panagiotis Lafazanis, die vrijdag bij de stemming alleen "aanwezig" zei. "Als dit in praktijk wordt gebracht, versterkt het de vicieuze cirkel van recessie, armoede en ellende." "Dit bezuinigingspakket uitvoeren met deze regering is ondenkbaar", zegt Paschos Mandravelis, columnist van de krant Kathimerini. "Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuwe regering."

undefined

De radicaal linkse Syriza-partij won de verkiezingen in januari met de belofte een einde te maken aan het Europese bezuinigingsdictaat dat de Grieken de afgelopen vijf jaar hard heeft geraakt. De economie kromp met een kwart en het aantal zelfmoorden en Grieken onder de armoedegrens nam toe. Vooral de voormalige regeringspartijen Pasok en Nieuwe Democratie waren het doelwit van de felle kritiek van Syriza. "Alle oppositieleiders zijn al naar Brussel gevlogen", zegt Mandravelis. Als Tsipras een bezuinigingspakket wil doorvoeren, heeft hij ze hard nodig. Zijn Europese collega's eisen dat de Grieken nog deze week de hervormingen accepteren.

"Onze voorwaarde voor steun aan Tsipras is dat de andere grote pro-Europese partijen meedoen", zegt parlementariër Haris Theoharis, van de nieuwe pro-Europese Potami-partij. Na de verkiezingen was die partij bereid met Tsipras te regeren, nu zijn de zaken niet zo simpel meer. "Het voorstel bevat hele zware maatregelen", zegt Theoharis. "Om die door te voeren, hebben we een hele sterke regering nodig. Een regering van nationale eenheid is wat ons betreft de enige oplossing. Alle andere opties zijn een catastrofe."

Nieuwe verkiezingen zouden een alternatief zijn. Tsipras zou de radicaalste Syriza-leden van de lijst kunnen halen en een nieuwe regering kunnen vormen. Maar verkiezingen kosten tijd, en die heeft Tsipras niet: de Griekse banken zijn al twee weken dicht en de economie is hard geraakt door vijf maanden vruchteloze onderhandelingen. Als enige ontwikkelde land heeft Griekenland de deadline gemist voor het terugbetalen van geldschieter IMF. Een Grieks vertrek uit de euro is in Brussel allang geen taboe meer.

undefined

De enige manier om dat scenario te voorkomen, is een regering van nationale eenheid vormen, zegt ook columnist Paschos Mandravelis. "De ministers moeten worden vervangen door ministers met buitenlandervaring. Mensen die al hebben laten zien dat ze iets kunnen bereiken", zegt Mandravelis. "Alleen zo kunnen we vertrouwen winnen. Het vertrouwen van Brussel was al geschaad doordat de regering van Samaras geen structurele hervormingen uitvoerde en Tsipras heeft dat de afgelopen maanden flink verergerd. Niemand gelooft meer in wat Tsipras zegt."

De verwarring is niet alleen in het buitenland groot. Ook op straat in Athene weten de Grieken niet goed meer wat ze van de situatie moeten vinden. "Deze deal is nog slechter dan de deal waar we vorige week nee tegen zeiden", zegt studente Maria Kokoli (20). "Ik ben ook wel een beetje teleurgesteld. Maar ik ben ook klaar met deze eindeloze onderhandelingen en de verdeeldheid die het referendum heeft gebracht. We moeten uiteindelijk samen verder werken en verkiezingen kunnen we ons niet permitteren. Dus ik hoop toch dat dit akkoord de oplossing is."

Grieks premier Alexis Tsipras. Beeld EPA
Grieks premier Alexis Tsipras.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234