Maandag 26/07/2021

Rode ster staat voor cruciale keuze

Paul Magnette (PS) moet deze zomer beslissen over zijn politieke toekomst. Blijft hij minister in de regering-Di Rupo of trekt hij naar Charleroi om burgemeester te worden? De partijtop ziet hem liefst twee jaar de sjerp dragen om daarna een sterke comeback te maken bij de verkiezingen in 2014. De lokale PS-clan is niet overtuigd. Hijzelf twijfelt. Martin Buxant

In Charleroi bekvechtte de heersende PS-familie jarenlang. En het vuur tussen de kameraden is nog niet gedoofd. Jean-Claude Van Cauwenberghe, de oude sterke man in de Samberstad, blijft invloedrijk. Vervelend voor lijsttrekker Magnette, want 'Van Cau' steunt huidig burgemeester Eric Massin tijdens de verkiezingen in het najaar. Dat gebeurt vooral achter de schermen, maar niet altijd.

"Momenteel is Paul Magnette de politieke vedette, tja. Hij probeert op alle fronten te strijden, wat misschien te veel is", vertelde Van Cauwenberghe onlangs in een scherp interview met het Franstalige weekblad Le Soir Mag. "Hij wilde kost wat kost lijsttrekker zijn in Charleroi. Dan moet hij ook zijn verantwoordelijkheid opnemen. Hij moet burgemeester worden als de kiezer dat wil."

De ancien gaat zelfs nog een stap verder. "Gelukkig hebben we Eric Massin, die voorlopig bewijst dat hij een uitstekende burgemeester zou zijn als Magnette liever in zijn Brusselse salon blijft, ver weg van de moeilijkheden van onze stad." Van Cauwenberghe mag dan veel invloed verspeeld hebben sinds de reeks fraudeschandalen onder zijn auspiciën, zo'n uithaal komt aan.

De lokale tegenstand maakt Magnettes keuze er alleen maar moeilijker op. In augustus, meteen na zijn vakantie, moet hij immers definitief beslissen: minister van Overheidsbedrijven blijven of in de lokale verkiezingscampagne stappen en burgemeester proberen te worden. Een cruciale keuze die de rode ster wellicht bekendmaakt op de 'Université d'été' van de PS op 24 augustus.

Pronostiek

Aan de overkant van de taalgrens wordt duchtig geprognosticeerd, maar de realiteit is dat Magnette het simpelweg zelf nog niet weet. Hij twijfelt zich suf over zijn toekomst. Enerzijds weet hij maar al te goed dat er veel werk aan de winkel is in zijn thuisstad, vooral op het vlak van efficiënt bestuur. Zijn komst zou de grauwe stad ook wat meer aanzien en schwung geven.

Bovendien is de partijtop voorstander van een kleine carrièresprong. De jonge PS-ster zou twee jaar van het voorplan verdwijnen, om daarna dubbel zo sterk terug te komen bij de verkiezingen in 2014. Die zijn niet alleen heel belangrijk voor N-VA, maar ook voor PS. "Magnette even in Charleroi posteren, lijkt mij het geschikte scenario", merkt een PS'er op.

Toch lijkt dat scenario ook het minst waarschijnlijk. De huidige burgemeester Massin deed het de laatste maanden goed als opvolger van Jean-Jacques Viseur (cdH), die begin 2012 aftrad omwille van gezondheidsproblemen. Waarom zou hij dan geen burgemeester kunnen blijven, denkt onder meer Van Cauwenberghe. Of hij kan waarnemend burgemeester worden, zoals partijboegbeeld Elio Di Rupo het voordoet. De premier is de officiële sjerpdrager van Bergen, maar laat het bestuur over aan Marc Barvais. Op deze constructie rekent Massin. Hij hoopt dat Magnette de hoofdstad niet kan missen.

Magnette, een politicoloog gespecialiseerd in Europa, lijkt inderdaad niet gemaakt om de dagelijkse beslommeringen van een stad te regelen vanachter een bureau. Het is alvast niet zijn natuurlijke biotoop. Daarnaast vindt de minister het ook belangrijk dat zijn stad een invloedrijke vertegenwoordiger heeft binnen de federale regering. Dat is de doeltreffendste manier om de belangen van Charleroi te verdedigen, gelooft hij. Lobbyen lukt nergens beter dan in de onmiddellijke nabijheid van premier Di Rupo en sterke PS-vrouw Laurette Onkelinx. Daar zou hij ook kunnen voortwerken aan zijn voorstellen die nog geen 'go' kregen van de regeringspartners. Gevoelige dossiers zoals de beperkingen van de salarissen van topmanagers en de hervorming van de NMBS verdwijnen gegarandeerd in de onderste schuif als hij de Wetstraat verlaat. "Magnette bevindt zich momenteel in het centrum van het politieke veld", zegt een vicepremier van een andere partij. "Hij moet zijn dossiers nu ook laten landen."

Wanneer men al deze elementen in de weegschaal legt, lijkt Magnette te kiezen voor een verlengd verblijf in Brussel. Zijn echte droom is overigens het Europese parlement. "Hij zou het inderdaad graag doen, maar dat is iets voor 2019", lacht een vertrouweling.

Magnette was gisteren in Rome en wilde geen commentaar kwijt over zijn keuze. Eric Massin geniet van zijn vakantie en wide ook geen toelichting geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234