Vrijdag 07/08/2020

Rode Neuzen Dag

Rode Neuzen Dag wil ‘weerbaarheid’ op de schoolagenda plaatsen

Birgit Van Mol en Sam De Bruyn zijn ambassadeurs van Rode Neuzen Dag.Beeld Medialaan

Ongeveer de helft van de jongeren ondervindt te veel druk om het goed te doen op school, zo blijkt uit een rondvraag bij duizend Vlaamse jongeren in opdracht van Rode Neuzen Dag. De actie wil dit jaar ‘weerbaarheid’ op de schoolagenda plaatsen.

Liefst 48 procent van de bevraagde jongeren gaf aan vaak met het gevoel te kampen dat ze te veel onder druk staan om goed te presteren, en 56 procent kampt met faalangst. Drie op de tien jongeren zijn dan weer bang om er niet bij te horen op school. En op fysiek vlak voelt 34 procent zich ongemakkelijk over uiterlijk, bij meisjes stijgt dat naar 43 procent.

Uit de cijfers blijkt dat de mentale, fysieke en sociale gezondheid van jongeren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De helft geeft aan dat ze mentaal beter in hun vel zouden zitten als ze zich fysiek sterker en gezonder zouden voelen. Problemen in de vriendenkring (38 procent) of onzekerheden over het uiterlijk (35 procent) staan het vaakst in de weg, maar ook de druk van sociale media blijkt voor een kwart een grote drempel.

Volgens Sarah Van Gysegem, jongerenexpert bij de Gezinsbond en auteur van Typisch tieners, is de druk op jonge schouders vaak zwaar: “Puike punten halen op school, topprestaties neerzetten in de sportclub en er offline en online altijd stralend uitzien. Het is hoog tijd dat we 100 procent inzetten op hun gezondheid en ervoor zorgen dat ze zich beter voelen in hun hoofd, in hun vel en in hun lichaam. Op school en thuis, online en offline.”

Voldoende reden voor de vierde Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius, om de focus dit jaar te verbreden. Vorig jaar lag die nog specifiek op jongeren met een psychische kwetsbaarheid. “Maar omdat we zien dat mentale problemen vaak samenhangen met fysieke en sociale onzekerheden, is het nodig dat we onze focus verruimen. Van een op de vijf jongeren met mentale problemen naar vijf op de vijf jongeren”, vertelt Rode Neuzen Dag-ambassadeur en VTM NIEUWS-anker Birgit Van Mol. Dus zal Rode Neuzen Dag, dat gisteren zijn campagne aftrapte, deze keer veel aandacht hebben voor de weerbaarheid, zowel op mentaal, fysiek als sociaal vlak. 

Vorig jaar leverde de actie 4.269.073 euro op voor schoolprojecten die zich richten op jongeren met mentale problemen.Beeld VTM

Stille ruimtes

Scholen kunnen zich vanaf nu registreren als Rode Neuzen School en met een actie geld inzamelen voor een eigen project, waarvoor ook extra middelen kunnen komen uit het algemene Rode Neuzen Dag-fonds. In 2018 kwam de teller op 470 Rode Neuzen Scholen te staan, op de startdag van de vierde editie schreven al meer dan honderd nieuwe scholen zich in met een nieuw project.

Opvallend daarbij is vooral hoeveel scholen werk willen maken van een stille ruimte waar leerlingen tot rust kunnen komen. “We merken dat daar nood aan is, omdat het in een klascontext of in de gang niet altijd evident is voor leerlingen om hun problemen te delen”, zegt leerkracht Nathalie Pauwels van het Stella Matutinacollege in Lede. “Als leerkracht ben je vaak een van de eerste personen die opmerken dat iemand niet goed in zijn vel zit, dan is zo’n stille ruimte ideaal om even te babbelen of gewoon goed te luisteren.” 

Andere projecten willen eerder een centrale vertrouwensfiguur – zoals de ‘opkikkerjuf’ in GVBS Impuls in Pulle – benoemen, of meer gerichte materialen geven zoals boeken en spellen. Ook wil een lagere en kleuterschool een bib aanleggen met boeken die focussen op het sociaal-emotionele welbevinden.

Kris Vervaet, CEO van Medialaan – de Persgroep Publishing, hoopt van zoveel mogelijk scholen een Rode Neuzen School te maken: “Er valt alleen maar bij te winnen bij een school waar elke jongere met elke nood terecht kan.” Niet het minst voor de scholen zelf. Marktonderzoeksbureau iVOX bevroeg ook duizend ouders, en daaruit volgde dat de aandacht voor welbevinden een van de beslissende factoren is bij een schoolkeuze (48 procent), veel meer dan bijvoorbeeld infrastructuur (11 procent) of prijs (5 procent).

Scholen kunnen zich vanaf nu als een Rode Neuzen School aanmelden op rodeneuzendag.be. De slotdag van de actie is op 29 november 2019.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234