Zondag 05/02/2023

AchtergrondRode Neuzen Dag

Rode Neuzen Dag richt zich deze keer op leerkrachten, maar Psychiater Dirk De Wachter heeft bedenkingen

'Sidekick Sam' is iemand naar wie leerlingen kunnen opkijken en bij wie ze hun hart kunnen luchten. Beeld DPG
'Sidekick Sam' is iemand naar wie leerlingen kunnen opkijken en bij wie ze hun hart kunnen luchten.Beeld DPG

Maandag klonk het startschot voor de nieuwe Rode Neuzen Dag-campagne door VTM, HLN, Qmusic en Belfius. De campagne staat deze keer in het teken van leerkrachten, die na een opleiding als ‘sidekick’ leerlingen kunnen bijstaan die het mentaal moeilijk hebben. Psychiater Dirk De Wachter heeft zijn bedenkingen.

Samira Atillah

De campagne werd concreet nadat uit Generation Now, een recente bevraging van HLN, VTM Nieuws en iVOX bij meer dan 7.000 jongeren tussen 12 en 24 jaar, bleek dat een op de drie zich ongelukkig voelt. De helft voelt zich vaak alleen op de wereld en vier op de tien wordt of werd gepest, blijkt uit de resultaten.

Vooral tijdens de coronacrisis hadden de jongeren het lastig. Op de website van de campagne is te lezen hoe Silke, een 19-jarige eerstejaarsstudente psychologie aan de UGent, het moeilijk had tijdens de lockdown. “Door de lockdown kan ik mijn vrienden niet meer zien. Normaal heb ik veel aan een sociale uitlaatklep. Door corona valt deze bijna volledig weg”, getuigt ze.

Iemand met antennes

Silke blijkt niet alleen te zijn. Daarom willen de organisatoren een Rode Neuzen Academy voor leerkrachten oprichten, om zich te kunnen laten opleiden tot een ‘Sidekick Sam’: iemand naar wie leerlingen kunnen opkijken en bij wie ze hun hart kunnen luchten. “Een ‘Sidekick Sam’ is een soort schakel die jongeren na alle lockdowns en digitale contacten weer vlot met elkaar laat omgaan binnen én buiten de schoolmuren. Iemand die antennes heeft om problemen tijdig op te merken en die onze jongeren bijstaat, zodat ze leren sterker in hun schoenen te staan”, kondigt de officiële website van de campagne aan.

Het concept werkt ook met een ‘community’. “Via deze community krijgen de leerkrachten die binnen hun school als Sidekick Sam zijn geregistreerd snel en eenvoudig exclusieve toegang tot allerlei tools om jongeren nog beter te ondersteunen. Van workshops op maat tot handige lespakketten”, klinkt het.

Ambitieus

Om de Academy te realiseren, rekenen de initiatiefnemers op heel Vlaanderen om acties te organiseren en om geld in te zamelen. Dat geld blijkt noodzakelijk te zijn. “Want jongeren zijn helden in problemen verbergen.” De organisatie durft naar eigen zeggen ook ambitieus te zijn: “We zouden graag minstens één leerkracht per school opleiden tot een Sidekick Sam”, laat VTM-gezicht Birgit Van Mol, ambassadeur van Rode Neuzen Dag, optekenen op de campagnewebsite.

Dirk De Wachter. 'Zeggen dat de problematiek wordt opgelost door leerkrachten op te leiden, lijkt me ver voorbij de essentie van de zaak te gaan.' Beeld Tim Dirven
Dirk De Wachter. 'Zeggen dat de problematiek wordt opgelost door leerkrachten op te leiden, lijkt me ver voorbij de essentie van de zaak te gaan.'Beeld Tim Dirven

Psychiater Dirk De Wachter heeft bedenkingen bij het concept. “Psychisch welzijn is niet enkel de verantwoordelijkheid van hulpverleners of leerkrachten.” Volgens hem moet er een andere mentaliteit komen. “De eenzaamheid van jonge mensen dient niet alleen op school opgelost worden, maar moet een fundamentele verantwoordelijkheid zijn van een hele maatschappij.”

De Wachter vindt een school daar een belangrijke speler in, maar het gaat volgens hem niet enkel over het aanbieden van skills, maar ook om het nemen van tijd. “We moeten inzetten op – en dat klinkt vast wollig – een zorgzame maatschappij die niet enkel gaat om oppervlakkig succes op Instagram, maar waarin er wordt ingezet op verbinding, zorgzaamheid en aandacht. Een maatschappij waar we zorgzaam omgaan met elkaar, luisteren naar elkaar en mensen niet uitsluiten. Ik zeg niet dat het initiatief verkeerd is, maar zeggen dat de problematiek wordt opgelost door leerkrachten op te leiden, lijkt me ver voorbij de essentie van de zaak te gaan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234