Zaterdag 21/05/2022

Drie vragen aanLaura De Grève

Rode Kruis-Vlaanderen: ‘Sinds het einde van de Koude Oorlog is het risico op een nucleaire ontploffing nog nooit zo groot geweest’

Laura De Grève. Beeld rv
Laura De Grève.Beeld rv

Vandaag, precies 75 jaar geleden, werd een vernietigende atoombom gelost op Hiroshima. Tienduizenden mensen stierven. ‘75 jaar later is het risico op een kernwapenontploffing groter dan de meeste mensen beseffen’, zegt Laura De Grève, verantwoordelijke internationaal humanitair recht bij Rode Kruis-Vlaanderen.

Helene Vanlathem

Hoe groot is de dreiging momenteel?

“Sinds het einde van de Koude Oorlog is het risico op een nucleaire ontploffing nog nooit zo groot geweest. Of het nu gaat om het accidenteel of het opzettelijk aanwenden van kernwapens. Vandaag telt het wereldwijde kernwapenarsenaal 13.400 kernkoppen. Hiervan zijn er 1.800 in hoge staat van paraatheid. Die kunnen dus binnen enkele minuten gelanceerd worden.

“Wat het risico nog meer verhoogt: er zijn steeds meer incidenten tussen staten die kernwapens hebben. Kernmachten hebben ook al expliciet gedreigd met het gebruik ervan. Bovendien blijven zij hun kernwapenarsenalen moderniseren en winnen nucleaire wapens opnieuw aan belang in militaire doctrines.”

Wat zijn de humanitaire gevolgen van een nucleaire aanval?

“We hebben enkel de voorbeelden van Hiroshima en Nagasaki. Op Hiroshima werd een bom gelost van 15.000 ton. Daarmee waren op slag 70.000 mensen dood. Door straling, brand en het gebrek aan levensnoodzakelijke middelen liep dit dodental uiteindelijk op tot 140.000, oftewel 40 procent van de bevolking. Drie dagen later onderging de bevolking van Nagasaki hetzelfde toen een kernbom van 21.000 ton de stad met haar inwoners wegveegde. Het dodental liep daar op tot 74.000 mensen, of 60 procent van de bevolking. Overlevenden van de aanval bleven achter met derdegraads brandwonden, tijdelijke of permanente blindheid, orgaanschade en hevige interne bloedingen. Ook decennia na de ramp bleven de gezondheidsgevolgen nog duidelijk: sterk afgenomen levensduur, verhoogde risico’s op kanker, aantasting van organen en zelfs het doorgeven van de straling aan volgende generaties.

“Vandaag de dag is het moeilijk om te voorspellen wat moderne kernwapens, die tien tot twintig keer krachtiger zijn dan de kernwapens die gebruikt werden in Hiroshima en Nagasaki, kunnen aanrichten. Maar de catastrofale gevolgen van de aanvallen in 1945 zouden echt verbleken bij de onomkeerbare schade die een atoombom vandaag zou aanrichten.”

Welke maatregelen moeten staten nemen?

“Waar we ons niet op kunnen voorbereiden, moeten we voorkomen. Sinds 1948 roept de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging op tot de volledige eliminatie van kernwapens. Het Nucleair Verbodsverdrag sluit aan bij deze oproep door aan staten het gebruik, het ontwikkelen, het bezit en de overdracht van atoomwapens te verbieden. Het verwijst ook naar de onverenigbaarheid ervan met het internationaal humanitair recht (IHR) dat het gebruik van nucleaire wapens niet expliciet verbiedt, maar wel enkele basisbeginselen omvat die ook van toepassing zijn op kernwapens: het principe van onderscheid – de verplichting voor strijdende partijen om te allen tijde een onderscheid te maken tussen strijders en burgers –, het principe van proportionaliteit en het verbod op onnodig lijden. In 2017 werd het Verdrag aangenomen door 122 staten. Het zal pas in werking treden 90 dagen nadat minstens 50 landen het hebben geratificeerd. Vandaag staat die teller op 40.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234