Dinsdag 19/10/2021

Rode burcht Hoboken dreigt te vallen voor Vlaams Belang

Als de meerderheid in Hoboken het VB van de macht wil houden moet ze de PVDA paaien. 'Een nachtmerrie', heet het

Het groenste district van Antwerpen is ook het bruinste

Als de verkiezingspeiling van de VRT en Gazet van Antwerpen volgend jaar waarheid wordt, valt het district Hoboken mogelijk als eerste ten prooi aan extreem-rechts. Tot 1982 zwaaide de SP onbedreigd de plak in Hoboken. Na de grote fusie smolt de socialistische aanhang als sneeuw voor de zon. Het is maar een peiling, zeker. En toch. Dat het Vlaams Belang net in de rode burcht bij uitstek het best scoort, komt in Hoboken hard aan.

Hoboken

Van onze medewerker

Jeroen Verelst

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 hield politiek Hoboken zijn adem in. Maandenlang gonsde het van de voorspellingen dat het Vlaams Blok wel eens een meerderheid zou kunnen halen. Naarmate de stembusslag naderde, zwol de angst alleen maar aan. Uiteindelijk haalde het Blok er, net als in Deurne, 37 procent van de stemmen. Beangstigend veel, maar niet de gevreesde meerderheid.

Volgens de VRT-peiling zou het VB nu uitkomen op 41 procent in Hoboken. Daarmee zou de partij net als de huidige meerderheid van SP.A, VLD, CD&V en Groen! tien zetels in de wacht slepen. Geen van beide kan dus een coalitie vormen. In het scenario van de peiling ligt de sleutel bij de PVDA, traditioneel sterk aanwezig in Hoboken, die haar ene zetel zou behouden. Als de regenboogcoalitie het VB van de macht wil houden, moet ze de PVDA paaien. Voor de meeste partijen allesbehalve een aantrekkelijke gedachte. "Meer zelfs, een ware nachtmerrie", zucht een raadslid van de meerderheid. "Alsof je moet kiezen tussen cholera en de pest."

De onbetwiste koppositie die het Vlaams Belang nu bekleedt in Hoboken was twee decennia geleden gereserveerd voor de SP. De socialisten hadden jarenlang een absolute meerderheid, de Partij was oppermachtig in de arbeidersgemeente. De Metallurgie zorgde voor tienduizend jobs, de scheepswerf van Cockerill Yards was een naam die klonk als een klok tot ver buiten de gemeentegrenzen. De arbeiders waren allemaal lid van de rode vakbond, en dus van de SP.

Maar toen Hoboken bij de grote fusie van 1982 een deel werd van het grote Antwerpen keerde het tij razendsnel. "Tussen 1982 en 1994 heeft het Antwerpse stadsbestuur Hoboken cadeau gedaan aan het Vlaams Blok", reageert districtsvoorzitter Marc Van Muylem (SP.A). "Het verre Hoboken was voor de politici in het stadhuis een ver-van-mijn-bedshow. De band met de burger is tijdens die jaren compleet verloren gegaan en het Vlaams Blok heeft daar de vruchten van geplukt. Toen de districten in ere hersteld werden, was het al te laat."

Bovendien viel in 1992 ook het doek over de Cockerill-scheepswerf. De Metallurgie, het huidige Umicore, heeft al lang geen tienduizend werknemers meer in Hoboken. "Een tweede reden voor het verval van de SP", beseft Van Muylem. "De Hobokenaars werken niet meer in Hoboken, de band met hun gemeente is vervaagd." De vraag blijft natuurlijk waarom de rode stemmen bruine stemmen werden. De andere democratische partijen hebben zich in Hoboken decennia lang met man en macht verzet tegen de machtspositie van de SP. Maar toen de socialisten klappen kregen, konden de christen-democraten, liberalen of groenen op geen enkel moment profiteren.

"Aan de politieke verdiensten van het Vlaams Belang zal het zeker en vast niet liggen", sneert Hilde Wyninckx, dochter van Hobokens SP-icoon Joz en zelf SP.A-districtsraadslid. "In de districtsraad hoor je ze nooit. Ik denk dat je de verklaring voor het succes van extreem-rechts niet echt in de politiek moet zoeken. Ik wijt het eerder aan de individualisering van de maatschappij. We proberen met het district laagdrempelig te werken, maar het is ontzettend moeilijk om mensen te bereiken."

De verkiezingspeiling komt behoorlijk hard aan, maar ze zijn in Hoboken niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. "Ik zie veel hoopgevende signalen", zegt Wyninckx. "Vaders gaan samen op straat om de jongeren een beetje in toom te houden, Vlaamse moeders geven taalles aan allochtone moeders, Hoboken is het groenste district van Antwerpen. Het is hier goed wonen, dat moeten we zien te vertalen in de stemresultaten."

Opvallend is dat het Vlaams Belang in Hoboken in tegenstelling tot andere districten geen kopstukken in de aanbieding heeft. Geen Philip Dewinter (Ekeren), Gerolf Annemans (Antwerpen), Anke Van dermeersch (Wilrijk), Guido Tastenhoye (Deurne) of Jan Penris (Merksem). De buiten Hoboken nobele onbekende Guy Eggermont, als provinciaal secretaris een ultratrouwe partijsoldaat, moet waarschijnlijk de districtslijst trekken.

Ludo De Ranter, Hobokenaar en Antwerps gemeenteraadslid, vindt die hoge VB-score zonder bekende koppen verontrustend, maar ziet tegelijkertijd kansen voor de andere partijen. "Als de democratische partijen nu eens echt sterke figuren naar voren schuiven en zich achter hen scharen. Misschien is dat wel de oplossing om het Vlaams Belang te bekampen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234