Vrijdag 03/02/2023

Interview

Rockjaar 2019: ‘Aan die debiele discussie of rock nu dood is, begin ik niet, hoor’

null Beeld

Voor een rockjaaroverzicht van 2019 spraken we in een Gentse koffiebar met Lennert Coorevits en Jan Paternoster, stem en gezicht van respectievelijk Compact Disk Dummies en Black Box Revelation. Twee uur om 365 dagen muzikale actualiteit te analyseren: onbegonnen werk? Niet als men zich concentreert op de belangrijke zaken, zoals: verzuurde StuBru-luisteraars, de kostuums van Post Malone en Friends.

Frederick Vandromme

Januari

Wie van jullie heeft Leaving Neverland gezien, de documentaire met enkele vermeende slachtoffers van Michael Jackson, die op Sundance in première ging?

Coorevits: “Ik. Er werd zoveel over gesproken, dat ik ze móést zien. Er zijn nog steeds mensen die roepen: ‘Waar zijn de échte bewijzen?’ Maar in Leaving Neverland zie je het trauma heel duidelijk in de ogen van die mannen. Ik geloof nooit dat, als het alleen voor het geld was, iemand het ervoor zou overhebben om urenlang zulke pijnlijke details boven te spitten. Het ging ook over machtsmisbruik, over een ranch die eigenlijk een gevangenis was, vol verborgen kamers. Heel vies.”

Michael Jackson. Beeld
Michael Jackson.

Is het moeilijker geworden om nog naar zijn muziek te luisteren?

Coorevits: “Achteraf heb ik toch nog Off the Wall op de rommelmarkt gekocht.”

Paternoster: “Ze rammen zijn songs nu al zo lang door onze strot, dat ik ze toch beu was. (lachje)

Coorevits: “Was er, net zoals bij R. Kelly, eigenlijk iemand écht verrast? Norm Macdonald maakte 25 jaar geleden al moppen over die twee in Saturday Night Live. Als kind lachten we op de speelplaats dat Jacksons neus in het gat van een jongetje was blijven zitten. Niet dat ik al goed wist wat dat betekende.

“We moeten misschien ophouden met muzikale helden te verheerlijken. Ik ben een enorme Prince-fan en het is verleidelijk om te denken: mijn held kan niets verkeerd doen. Maar natúúrlijk had hij ook kleine kantjes.”

Hebben fans van Black Box Revelation en Compact Disk Dummies een vertekend beeld van wie júllie zijn?

Coorevits: “Ik dans vaak uitbundig tijdens concerten, en ik heb al gemerkt dat mensen dat nogal, euh, seksueel interpreteren. Achteraf spreken ze me vaak heel direct aan. Als ik ze dan afwimpel, zijn ze verwonderd: ‘Hoezo, wil jij géén seks met mij?’”

Paternoster: “(verrast) Zeg jij nu dat ze jou na elk concert vragen of je wilt poepen?”

Coorevits: “Neenee, maar af en toe. En meestal niet met zoveel woorden. (licht gegeneerd) Ze zeggen dan bijvoorbeeld: ‘Wil je straks tot vijf uur uitgaan met mij?’ – ‘Euh, ik drink backstage nog een pintje en daarna ga ik slapen.’ Hun blik spreekt dan boekdelen: ‘Wie bén jij?’ (lachje)

In januari brachten James Blake, Bring Me the Horizon, Sharon Van Etten en Balthazar platen uit. In dat laatste geval nadat bijna alle leden een tijdje afzonderlijke paden hadden bewandeld. Stel: Black Box Revelation en Compact Disk Dummies lassen in 2020 een sabbatjaar in, en alle groepsleden nemen een eigen plaat op. Hoe klinken die en hoe verschillen ze van elkaar?

Paternoster: “Ik ben al een paar jaar aan het experimenteren met nummers die een beetje lofi en alternatief klinken, maar met popinvloeden, samples en veel drumcomputers. Gorillaz meets Frank Ocean, zoiets. Ik kan niet voor Dries (Van Dijck, red.) spreken. Maar met de natte vinger: het zou kunnen dat zijn hypothetische soloproject meer naar grunge neigt.”

Coorevits: “Ik heb minstens dertig soloprojecten in aparte iTunes-mappen staan, van hiphop over akoestisch tot Toro y Moi-achtige dingen. Ooit breng ik daar iets van uit, maar ik denk niet dat het zonder mijn broer zou zijn. We vullen elkaar goed aan. Als hij solo electro en dance zou releasen, zou ik hem ook helpen met de structuur en de melodie.

“Wat die twee van OutKast in 2001 met Speakerboxxx en The Love Below hebben gedaan, vind ik cool. Ze hebben elk apart een plaat gemaakt, die daarna samen verkocht werden als één dubbelaar. Mijn broer is duidelijk de Big Boi van ons twee, een zeer goede producer. (denkt na) Niet dat ik mezelf met Andre 3000 zou durven te vergelijken...”

Paternoster: “Maar nu is het wel gebeurd. (lacht)

Februari

Op 25 februari stond de 17-jarige Billie Eilish in La Madeleine in Brussel. Een maand later maakte debuutplaat When We All Fall Asleep, Where Do We Go? haar tot een wereldwijd fenomeen. Jan Paternoster werd op die leeftijd tweede in Humo’s Rock Rally, Lennert Coorevits won toen hij 19 was. Alle verhoudingen in acht genomen: kunnen jullie inschatten wat haar nu overkomt?

Paternoster: “Ik vind het zot hoe stevig ze in haar schoenen staat. Ze zou zich makkelijk kunnen verliezen, los de dieperik in, tien jaar vóór Club 27. Haar eerste interviews waren vrij donker, maar nu zet ze zich daar al tegen af. Ze is niet bang om te zeggen: ‘Zo voel ik me niet meer, mijn mening is veranderd.’ Mentaal is dat meisje veel ouder dan 17.”

Ze is evenmin bang om de grenzen van haar imago af te tasten. Ik zie Ariana Grande of Rihanna nog niet zeggen dat kakken hun favoriete bezigheid is.

Coorevits: “Haar imago weerspiegelt natuurlijk deels wat de mensen nu waarderen. We wíllen het beeld van de afgebrokkelde popster, we willen eerlijkheid. Dit is een tijd waarin jonge mensen worden aangemoedigd om er ook voor uit te komen als ze zich slecht voelen.

“Ik vind haar grootste hit ‘Bad Guy’ vooral goed omdat die tegelijk ingetogen en intimistisch klinkt én goed past op de dansvloer. Dat komt bijna nooit voor. Ik zag op Pukkelpop wel dat ze nog een weg af te leggen heeft. Ze zoekt nog naar hoe ze haar lyrics, die ze op plaat grotendeels fluistert, live met energie moet brengen.”

Maart

In het voorjaar kwamen de biopics The Dirt en Rocketman uit, over Mötley Crüe en Elton John. Eind 2018 was er al Bohemian Rhapsody.

Paternoster: “Niets van gezien, ik ben pas onlangs voor het eerst naar Friends beginnen te kijken (lacht). Best goed, hoor. Ik zit nu aan het vierde seizoen, en Phoebe is zwanger van haar broer.”

Coorevits: “The Dirt vond ik verschrikkelijk. Bohemian Rhapsody: ook verschrikkelijk. Die van Elton John viel nog mee. Al liep ik bijna weg toen ik, veel te laat, doorhad dat het een musical was. Maar het liefst heb ik Rolling Thunder Revue gezien, de documentaire van Martin Scorsese over Bob Dylan, over de periode waarin hij het kleinschaliger wilde aanpakken en aan een circusachtige tournee begon. De film zit hem dicht op de huid, bij momenten bijna in zijn hoofd.”

Elton John. Beeld
Elton John.

Om zijn nieuwe autobiografie in de markt te zetten, verklapte Elton John onlangs dat hij ooit heeft opgetreden met een luier aan, omdat hij niet wist of hij het lang genoeg droog zou houden. Met welke trivia willen jullie over twintig jaar je autobiografie promoten?

Coorevits: “Kijk, dat vind ik cool aan Elton John: ‘Fuck it, ik vertel gewoon alles. Wat kan het mij schelen.’ Op Laundry Day 2012 zat ik opgesloten in een Dixi-kot. Vóór elke show doe ik nog snel een plasje, en die keer raakte ik er niet meer uit. De deur zat plots klemvast, alsof iemand ze van buitenaf op slot had gedaan. In de verte hoorde ik dat mijn broer intussen al aan de intro was begonnen, omdat hij ervan uitging dat ik wel ergens in de buurt van het podium zou staan. Ik stond te sterven in dat kot, maar uiteindelijk heeft onze roadie mij bevrijd.

(tegen Jan) Maar jullie kunnen met de David Letterman-anekdote uitpakken, nee?”

Paternoster: “Dries en ik hadden op een festival in Tennessee gespeeld en we namen het vliegtuig naar New York, maar we hadden te laat gezien dat we moesten overstappen in Charleston. Enfin, we hebben die vlucht nog net gehaald, maar ons materiaal was niet mee. Een nachtmerrie. Toen we bij de televisiestudio waren aangekomen, moesten we zeggen: ‘Euh, we hebben niets bij ons.’ Er heeft toen iemand voor ons aan de luchthaven staan wachten op dat materiaal, en ongeveer een uur voor de opnames kwam hij ermee aanzetten. Van de stress zijn we een jaar ouder geworden, maar die ervaring nemen ze ons niet meer af. We zijn ook de enige Belgen die ooit bij Letterman hebben gespeeld.”

Liepen jullie in maart net als de rest van de wereld een maand rond met ‘Old Town Road’ in jullie oren?

Coorevits: “Sowieso.”

Paternoster: “Dat hele verhaal van hoe die hit tot stand kwam, is grappig. En die onnozele discussie: ‘Is het country of niet?’”

Coorevits: “Je zag zo hoe al die racistische rednecks in Amerika van kwaadheid hun cowboyhoed opvraten omdat een jonge zwarte homo in de countryhitlijst stond. Waarna hun grote held Billy Ray Cyrus er zijn schouders onder zette en ze helemáál begonnen te flippen. (lacht)

Paternoster: “En dan is er nog de manier waarop de song boven water is gekomen, via TikTok. Alleen al op dat platform verschijnen er elke dag duizenden nieuwe filmpjes. Hoe kun je daar nog bovenuit steken? Het is Lil Nas X toch gelukt, alleen jammer dat het slechte muziek is. Ik noem dat babyhiphop. Past perfect in de draaimolen boven het kinderbedje.”

April

In Liefde voor muziek zit elk jaar minstens één naam die een mens verrast doet opkijken. In 2019 was dat Stef Kamil Carlens. Zijn jullie ooit gevraagd?

Coorevits: “Ik wel. Ik heb respect voor het format en ik kijk er niet op neer, maar eerlijk: ik zie mezelf geen Dana Winner-cover brengen zonder in de lach te schieten. Dat heb ik ook gezegd tegen Jeroen Swinnen, die de Liefde voor muziek-band leidt.”

Paternoster: “(denkt na) Ik wil niet gezegd hebben dat je alleen aan zo’n programma meedoet als je carrière in het slop zit, maar... eigenlijk heb ik het daar toch mee gezegd. (lacht) Nu ja, iedereen maakt zijn eigen keuzes.

“Ze hebben me wel een keer gevraagd voor de jury van The Voice. Ik heb geweigerd omdat het te veel tijd vroeg. Anders had ik er wel veel poen mee kunnen scheppen. (lacht)

Stef Kamil Carlens. Beeld
Stef Kamil Carlens.

Hoeveel poen, of heb je daarover een geheimhoudingscontract getekend?

Paternoster: “(grijnst) Ik heb helemaal niets getekend.”

Coorevits: “Als ik naar The Voice kijk, vind ik het soms erg voor de jongere deelnemers. Ze worden beoordeeld door mensen die vaak zelf niet kunnen zingen. Dave Grohl zei eens: ‘De normale gang van zaken voor een muzikant is: samen met je maten sucken in een repetitiekot, dat een paar jaar volhouden, en pas naar buiten komen als je niet meer suckt.’

Paternoster: “Mensen willen alles te snel.”

Coorevits: “Ik zat ooit in de jury van Kunstbende. Er werd verwacht dat ik over elke band iets zei, terwijl er vaak niets opbouwends te zeggen viel. Op de duur zei ik maar dingen als ‘Leuke kledij’, omdat alle bandleden een rode das aanhadden of zo.”

Paternoster: “‘Het is te vroeg’: dat had ook gekund.”

Coorevits: “Te vroeg voor wát? In het geval van The Voice: te vroeg om de finale te bereiken en een jaar later toch vergeten te worden?”

Mei

In mei programmeerde De Roma Conversations with Nick Cave, waarbij hij uitgebreid in gesprek gaat met zijn fans.

Coorevits: “Op zo’n avond kreeg hij eens de vraag: ‘Ik ben een enorme fan van The Smiths, maar ik sta niet achter wat Morrissey nu zegt en doet. Wat moet ik daarmee?’ Waarop Nick Cave: ‘Wat je voelde toen je die songs voor het eerst hoorde, neemt niemand je af. Ook Morrissey niet. Die ervaring is helemaal van jou.’ Een cool antwoord, en het sluit goed aan bij wat ik bij Kanye West voel. Ik heb zijn gekke gedrag lang kunnen verdragen, omdat hij goede muziek uitbracht. Maar sinds zijn laatste plaat, die ik níét goed vond, staat dat op de helling. Er moet een evenwicht zijn tussen de kwaliteit van de muziek en de gekkigheid. Maar ik kijk daarom niet anders naar zijn oudere werk.”

Aan welke muzikant zouden jullie een vraag willen stellen?

Coorevits: “Eén vraag vind ik niet de moeite. Ik ga liever een hele avond op café met bijvoorbeeld Thom Yorke.”

Billie Eilish. Beeld
Billie Eilish.

Paternoster: “Ik met Billie Eilish. Als ze 18 is geworden. (lacht) En anders met Rick Rubin, die volgens mij een interessante visie op muziek heeft. Op Instagram zet hij af en toe één van zijn eigen quotes en soms zit daar iets tussen waarvan ik onder de indruk ben. Dat een mens zich op een creatief moment nooit mag vastpinnen op details, bijvoorbeeld. Ik wist dat wel, maar nu let ik er nog meer op. Creativiteit is geen bron die blijft lopen, meer een vulkaan die maar af en toe uitbarst. Het komt erop aan de, euh, lava zo hard mogelijk te laten stromen.”

Jan, je bent dit jaar getrouwd met Eva De Roo. Was er een openingsdans?

Paternoster: “‘Let’s Stay Together’ van Al Green. (grijnst) Een tijdloos nummer, en heel romantisch. Behoorlijk compact ook: ideaal voor een openingsdans.”

Ook nog in mei: de release van Igor, de zesde van Tyler, the Creator.

Paternoster: “De beste plaat van het jaar. En op zijn manier ook de meest rock-’n-rolle. Dat klinkt misschien raar over een hiphopper die al een paar keer is verveld, maar de rock waar ik tien jaar geleden naar luisterde, volg ik nu totaal niet meer.»

Juni

De eerste zomermaand bracht nieuwe platen van Bruce Springsteen, Richard Hawley, The Raconteurs, Madonna en Black Midi.

Paternoster: “Black Midi heb ik in februari in Het Bos in Antwerpen gezien. Ze waren heel goed, ja. Het viel wel op dat ik daar ongeveer de jongste was, en ik ben 30! De jeugd en gitaren: dat is geen grote liefde meer. Maar ik wil niet aan de debiele discussie ‘Is rock dood?’ beginnen, want die van Black Midi zijn maar 17 of 18.”

Black Box Revelation heette ooit, gedurende één concert, Thickfreakness, naar een plaat van The Black Keys. Heb je hun jongste plaat Let’s Rock gehoord?

Paternoster: “Ja. Ik snap wel ongeveer wat ze op die plaat proberen te doen. Het is niet slecht, maar ik weet niet of die richting een artistieke keuze is, of een gevolg van hun succes. Wie van een groter publiek heeft geproefd, wil meestal niet terug naar de niche. Sommige nieuwe nummers zijn misschien iets té voor de hand liggend, bijna ZZ Top in een modern jasje.”

The Libertines. Beeld
The Libertines.

Onder meer The Black Crowes, Jonas Brothers, Bikini Kill, Pussycat Dolls, Supergrass en My Chemical Romance kwamen dit jaar opnieuw samen. Welke reünies maakten jullie blij?

Paternoster: “Ik kies The Libertines, ook al is dat een paar jaar geleden. Gevraagd of ze voor het geld waren samengekomen, antwoordden ze: ‘What are you talking about? We deden het vroeger óók voor het geld.’ (lacht) Dat is tenminste eerlijk. Waarom zou je anders een reünie overwegen?”

Coorevits: “Ik ben vooral dankbaar dat een Oasis-reünie ons vooralsnog bespaard is gebleven.”

Wie mag ook een reünie overwegen?

Coorevits: “Ik las laatst een artikel over Yes, en de verschillende samenstellingen die die groep al heeft gehad. Nu zit er niemand van de oorspronkelijke band meer in. Je kon zelfs een tijdlang naar twéé versies van Yes gaan kijken. In de ene zaten minder originele leden, maar live waren ze wel beter. Voer voor een interessante discussie: wat is het belangrijkst bij een reünie? Fleetwood Mac stond dit jaar op Werchter Boutique. Niemand maalde erom dat de allereerste bassist er niet bij was. De mensen willen Stevie Nicks zien, want die kennen ze.”

null Beeld

Juli en augustus

Wie zag dit jaar optredens die tegen de verwachtingen in meevielen? Het omgekeerde mag ook.

Paternoster: “Eerlijk: ik herinner me alleen de optredens van de voorbije maand, de rest is min of meer vervlogen. Maar ik woon op vijftien minuten van de Ancienne Belgique, ik ga er naar bijna elk optreden. Vampire Weekend vond ik tegenvallen. Misschien moet ik zwijgen: de rest van de zaal vond het geweldig. Het laatste halfuur speelden ze ook alleen verzoeknummers. De mensen vonden het super, maar ik hoorde een band die dacht: zeg het maar, ons kan het niets schelen. Ik vraag me dan af: dóé je het nog graag?”

Coorevits: “Ik heb van veel mensen gehoord dat Tame Impala tegenviel op Pukkelpop, maar ik vond het fucking fantastisch. Eén van de best klinkende optredens die ik ooit heb gehoord. Maar Kevin Parker is mijn held, de enige artiest van wie ik weet: straks koop ik zijn nieuwe plaat en ik zal die sowieso goed vinden.”

Heel wat muzikale helden hebben 2019 niet overleefd: Doris Day, Scott Walker, Keith Flint, Ric Ocasek, Willy Willy...

Paternoster: “Ik heb hem nooit ontmoet, maar ik hoor van iedereen dat Willy Willy een crème van een gast was.”

...Dr. John, David Berman, Juice Wrld, Marie Fredriksson van Roxette, Shawn Smith van Brad, Dick Dale...

Paternoster: “Dick Dale, was dat dit jaar? Tien jaar geleden hebben we eens vóór hem gespeeld, op het Roots & Roses-festival in Lessen. Zijn versterker lag plat op het podium, de luidsprekers waren naar boven gericht en de knop stond op elf. Sindsdien nooit meer gezien. Een unieke stijl.”

...Ginger Baker, Daniel Johnston, João Gilberto, Philippe Zdar en Mark Hollis.

Coorevits: “Vooral om die laatste was ik verdrietig. Ik ben een megafan van Talk Talk.”

Op Pukkelpop was hij headliner, drie weken later kwam zijn nieuwe plaat uit: wat vinden we van Post Malone en zijn crocs?

Coorevits: “Fuck, draagt hij crocs? Dat was me nog nooit opgevallen.”

Paternoster: “Ik vind zijn kostuums wel iets hebben. Gebaseerd op het klassieke cowboypak, maar met vlammen, tribals en coole letters erop. In mijn ogen het vestimentaire en hedendaagse equivalent van de gepimpte auto’s uit de Dr. Dre-clips.”

Coorevits: “De muziek van Post Malone vind ik wel onbeluisterbaar. Hij heeft welgeteld één goed nummer: ‘Congratulations’.”

Paternoster: “Ik tel toch vijf goede songs.”

Is jullie voorts iets bijgebleven van Pukkelpop, waar jullie dit jaar allebei hebben gespeeld?

Coorevits: “Ik vond het de max.”

Paternoster: “Ik ook. In 2018 gingen ze door een soort identiteitscrisis. Ik was in elk geval verbaasd hoe weinig volk er de eerste dagen was. Minder dan bij alle vorige edities die ik had meegemaakt, en ik ga al van toen ik 13 was. Dit jaar had ik het gevoel: ja, ze zijn terug. Het is moeilijk om de muzikale smaak van de jeugd te vatten, ik ben blij dat het gelukt is.”

De zomer van 2019 was ook de zomer van Tool.

Coorevits: “Ik heb naar hun nieuwe plaat geluisterd, maar die deed me niet veel.”

Paternoster: “Ik heb alleen die single van tien minuten gehoord. We zijn allebei te jong om Tool op hun hoogtepunt meegemaakt te hebben. Op één van onze concerten kwam ik een man met een Tool-shirt tegen: ‘Hun plaat is eindelijk uit! Dat moet een rocker als jou toch veel doen?’ Nee, sorry. Ik heb er geen dertien jaar op zitten wachten.”

Coorevits: “Ik vind het wél cool als je dat kunt: zo’n event maken van je terugkeer. Toen hun plaat net uit was, hebben ze in de charts Ariana Grande van de troon gestoten. Alle kinderen dachten: what the fuck gebeurt hier?”

Eind augustus dook Lana Del Rey weer op: haar zesde plaat heet Norman Fucking Rockwell!, nummer 7 in Humo’s jaarlijst.

Paternoster: “Terecht. Supergoede plaat. Eigenlijk is het qua opbouw redelijk moeilijke muziek. Ze springt van de ene versnelling in de andere. Eén van de producers is een jonge kerel, en dit is één van zijn eerste platen. Straf.”

September

Lennert, voor je ochtendrubriek bij Michèle Cuvelier op StuBru heb je een parodie gemaakt van de Cherry Moon-classic ‘The First Rebirth’ in de stijl van Tool. Veel reacties op gekregen?

Coorevits: “Vooral heel uiteenlopende reacties. Sommigen vonden het de max, zoals Franky Jones van Cherry Moon en redelijk wat Tool-fans. Anderen lieten weten dat die drumsound toch niet was zoals het moet. Dude, ik wéét het. Ik heb er ook geen dertien jaar aan gewerkt, maar twee nachten.”

De Compact Disk Dummies waren een klein jaar het huisorkest van De ideale wereld, maar jullie werden vervangen door Flip Kowlier.

Coorevits: “Het was leuk om mee te maken, maar ik mis het niet. Het nam veel van mijn tijd én mijn creativiteit in beslag. Twee dagen per week moest ik al om 8 uur ’s ochtends in Vilvoorde staan, en meestal was ik pas om middernacht terug thuis. Dat begon te wegen: ik word snel allergisch voor alles wat naar een gewone job neigt. Ik heb daar wel veel geleerd en het team is de max, maar ik vind het leuker om ernaar te kijken dan om het te maken. Achter de schermen wordt er eigenlijk niet zoveel gelachen, er wordt vooral hard gewerkt.”

Oktober

Wie heeft al geluisterd naar Radio Willy, de zender die op 11 oktober werd gelanceerd?

Paternoster: “Ik heb daar één ochtendinterview gedaan, maar ik begrijp het concept nog niet helemaal.”

Grosso modo: goede muziek, voornamelijk met gitaren, die elders weinig aan bod komt. Ik heb ook ‘oudere jongere’ horen vallen.

Paternoster: “‘Oudere jongere’? Wat is dát?”

Coorevits: “Zijn dat die zure mensen die op de Facebook-pagina van Studio Brussel altijd reageren met ‘Draai meer gitaarmuziek, losers’? (lacht) Ik weet dat Iwein Segers op vrijdag een paar uur bij Willy presenteert, en dat is een héél grappige kerel.”

Nog meer meningen over het radiolandschap anno 2019?

Coorevits: “Van mij mogen ze op de radio stoppen met luisteraars op te bellen en te vragen wat ze aan het doen zijn. ‘Wat ben je aan het doen, Dirk?’ – ‘Ik ben in de tuin aan het werken. En naar de radio aan het luisteren, hè.’ – ‘Super, Dirk!’ (zucht) Stop daarmee. Het kan niemand wat schelen. Ik weet dat die presentatoren ook maar doen wat van hen wordt gevraagd, maar ik kan er niet meer tegen.”

Paternoster: “Ik luister vooral naar Blonded Radio, met songs die door Frank Ocean persoonlijk worden gekozen. Op Spotify is het gewoon een playlist, maar als je via Apple luistert, wordt het een echt radioprogramma, met presentator en al. Echt een geweldige selectie. Iemands muziekkeuze zegt veel over hoe die mens in het leven staat. Ik denk dat steeds meer mensen elkaars playlists zullen volgen. Het is in elk geval stukken minder saai dan iemand op Instagram volgen.”

Voor The Desert Sessions, Vol. 11 & 12 verzamelde Josh Homme schoon en ander volk om in Joshua Tree samen muziek te maken. Black Box Revelation heeft in 2011 My Perception opgenomen met producer Alain Johannes, die in het verleden bij enkele desert sessions betrokken was. Heeft hij verteld over hoe het eraan toegaat?

Paternoster: “Nee. Alain is een enorm bescheiden man. Het laatste waarover hij zou beginnen, is dat hij gitarist is bij Them Crooked Vultures, dat hij soms op het podium staat met de Foo Fighters en met enkele van de grootsten der aarde heeft gewerkt. Dan vraag ik er ook niet naar.”

Coorevits: “Ik vond The Desert Sessions, Vol. 11 & 12 heel cool; de plaat die Queens of the Stone Age hadden moeten uitbrengen in plaats van wat ze vorig jaar met Mark Ronson hebben gedaan. Daarop zaten songs, sfeer noch sound goed.”

Homme heeft onder anderen Mike Kerr van Royal Blood, Billy Gibbons van ZZ Top en Jake Shears van Scissor Sisters uitgenodigd.

Coorevits: “En Matt Berry, die acteur uit The IT Crowd. Goede reeks, Jan. Een beetje zoals Friends, maar Britser en beter.”

Als jullie een eigen woestijnsessie zouden organiseren, wie mag er dan mee?

Paternoster: “Connan Mockasin. Zo’n rare, zalige kerel. Op Pukkelpop vroeg hij na elk nummer applaus door met zijn vingertje in de lucht te draaien. (lacht) Ik heb een Spotify-playlist die ik ‘Gitaarsolo’s’ genoemd heb. Daar staat welgeteld één nummer in: van hem.”

Coorevits: “Dan moet je ook Sam Dust vragen, Mockasins kameraad bij Soft Hair. Kevin Parker mag ook komen.”

Paternoster: “En Kanye West.”

Coorevits: “Oké, maar dan pas op het einde. Anders neemt hij het over. (lacht)

Paternoster: “(denkt na) Er is nog geen vrouw mee, ik wil daar in de woestijn niet met alleen maar mannen zitten.”

Nick Cave. Beeld
Nick Cave.

Coorevits: “Sheila E.? Charlotte Adigéry? Of breng gewoon uw vrouw mee.”

Paternoster: “Maar zij speelt geen muziek. Oké, wel een beetje viool.”

Nick Cave heeft Ghosteen uitgebracht, de langverwachte opvolger van Skeleton Tree.

Paternoster: “Vermoedelijk een goede plaat. Maar je moet wel in de juiste mood zijn om naar de Nick Cave van de laatste jaren te luisteren. Ik ben dit jaar gelukkig niet zo vaak in die mood geweest.”

November

In 2019 is Daan 50 geworden, Bart Peeters 60 en Arno 70.

Paternoster: “En Niels Destadsbader 30!”

31, geloof ik.

Paternoster: “Ik zat er toch niet ver naast. En wat een legende is Bart Peeters! Hoeveel keer speelt hij in de Lotto Arena? Veertien keer? Dat is gestoord! Bijna geen enkele andere artiest doet hem dat na.”

Coorevits: “Ik denk dat hij van alle Vlaamse singer-songwriters de grootste is. Zéker van de Nederlandstalige.”

Paternoster: “En hij gaat al mee sinds Dag Sinterklaas!”

Arno. Beeld
Arno.

Coorevits: “Dat Arno 70 is geworden, vind ik zot. Hij is de Iggy Pop van België. Vorig jaar heb ik met De ideale wereld aan een knotsgekke kerstshow in de AB gewerkt, voor De Warmste Week. Met Mario Goossens op drums en Cedric Maes van The Sore Losers op gitaar hebben we onder meer ‘Oh La La La’ van T.C. Matic in een herwerkte versie gespeeld. Bij de repetitie was Arno één minuut voor tijd opgedaagd. Hij zweeg, nam een biertje uit de koelkast en zei daarna: ‘We goan begunn’n.’ Toen iemand tijdens de eerste poging een maat te veel speelde, keek hij streng om: ‘Opnieuw!’ De tweede keer was het foutloos, waarna Arno: ‘’t Is goed. Salut!’ Dat was het. Vier minuten en in totaal acht woorden. Voor al wie erbij was, was het een redelijk historisch moment. (lacht)

Paternoster: “Wij hebben ooit meegewerkt aan een theaterstuk met Jan Decorte en die had dezelfde visie: zo weinig mogelijk op voorhand vastleggen. ‘Wie niets aan het toeval wil overlaten, neemt beter een verzekering.’”

December

Coldplay kondigt aan niet meer te toeren tot er een manier is gevonden om het duurzaam en klimaatneutraal te doen. Met andere woorden: nooit meer?

Paternoster: “Ik zou ook niet weten hoe een concert klimaatneutraal kan worden. Ik weet dat Radiohead het eens heeft geprobeerd. En als je met een concert de mensen bewust kunt maken van het klimaatprobleem – wat een grote groep als Coldplay toch kán – is dat dan niet belangrijker dan de vraag of het concert zelf CO2-neutraal is?”

Heeft een concert jullie ooit maatschappelijk bewuster gemaakt?

Paternoster: “De 0110-concerten. Het algemene gevoel was toen dat de maatschappij erg rechts aan het worden was. Maar ik weet niet of een 0110-editie dit jaar een impact op de verkiezingen gehad zou hebben. Het is bizar hoe rechts Vlaanderen nu is. Mensen zijn zo onverdraagzaam dat ze zelfs een concert tegen de onverdraagzaamheid zouden haten.”

In 2020 is er een nieuwe editie van Humo’s Rock Rally. Jarenlang gingen deelnemende bands bij een spoorweg staan voor de groepsfoto, maar dat cliché is de wereld uit: dit jaar was er nog maar één.

Coorevits: “Er zullen wel nieuwe clichés opduiken. Het kan niet anders of er zitten dit jaar veel foto’s tussen van een dude in zijn slaapkamer, aan een keyboard en met een koptelefoon op het hoofd.”

Hebben jullie advies voor de honderd bands die de demoselectie hebben overleefd?

Paternoster: “‘Het is te vroeg.’ (lacht) Dat geldt vermoedelijk voor de helft van hen. Voor de andere vijftig: grijp élke reden aan om harder voor je muziek te gaan. Niet twijfelen, keihard werken en dan raak je er wel. En wie tóch twijfelt, mag er gerust mee stoppen. Dan zal het niet lukken.”

Coorevits: “Volg je buikgevoel. Toen wij de halve finales van Humo’s Rock Rally hadden bereikt, kregen we het idee om een Britney Spears-cover te brengen. In onze omgeving zeiden de meesten: ‘Zou je dat wel doen? Is dat niet te onnozel?’ Maar het wérkte. Vertrouw je buikgevoel meer dan het advies van anderen.”

Articuleert dat buikgevoel altijd even duidelijk?

Coorevits: “Als het erom begint te spannen, voel ik toch altijd íéts.”

Tot slot: wat vragen jullie voor Kerstmis?

Paternoster: “Ik heb de Koran op mijn verlanglijstje gezet. Op school hebben we alleen geleerd hoe het christendom in elkaar zit. Met pakweg hindoes en boeddhisten komen we hier niet veel in contact, maar met moslims wél en dan wil ik die religie graag begrijpen. (denkt na) Misschien vraag ik beter een boek óver de Koran, want ik heb zo’n vermoeden dat het anders lang zou duren. Ik heb in geen tien jaar een boek uitgelezen. (lacht)

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234