Maandag 14/10/2019

Rockers aan de kook

Keuken, eten en catering steeds belangrijker voor muzikanten

'Ik denk dat wij de enige groep ooit zijn die de avond voor haar belangrijkste concert 2 kilogram foie gras stond te ontnerven', zegt Tom Vermeir van The Belgionites. Niet alleen meten jonge koks zich steeds vaker een rock-'n-rollimago aan, er is ook een omgekeerde beweging aan de gang: koken in plaats van coke. Seks, drugs en rock-'n-roll is goed op weg om seks, food en rock-'n-roll te worden.

Door Agnes Goyvaerts

Op de uitnodiging voor een optreden van The Belgionites in de Gentse Charlatan stond 'music and catering'. De vier muzikanten dragen lange witte schorten die enkele bloedsporen vertonen. Het is meer dan een grapje voor de flyer. De bassist verdient in de week zijn brood aan de pastamachine in een Italiaans restaurant, en twee bandleden werkten zich de dag nadien uit de naad voor de huwelijksreceptie van een vriendin aan de kust. Tussen de repetities door staan ze met mes en mixer in de aanslag. Dan pureren, mousseren, bakken en hakken ze dat het een lieve lust is.

Daarmee zijn The Belgionites geen uitzondering. Rockartiesten die zich vroeger op tournee tevreden stelden met een vette hamburger en tien flessen whisky, gaan nu op zoek naar goede restaurants of fatsoenlijke catering. Alex Callier van Hooverphonic staat bekend als een ware foodie, en een insider verzekert ons dat hij niet 'nee' zou zeggen mochten ze hem een kookshow op televisie aanbieden. Alex Kapranos, leadzanger van Franz Ferdinand, is zodanig met voedsel begaan dat hij een dagboek bijhoudt van de restaurants waar hij op tournee eet. Het resultaat werd een wekelijkse column in The Guardian en later ook een boek, Sound Bites.

Lut De Clercq, die jarenlang de backstagekeuken van de Brusselse AB leidde, kan ervan meespreken. In de rubriek 'Al Dente' in deze krant beschreef ze de culinaire voorkeuren van 'haar' muzikanten, en ook daar kwam een boek van. Op de site www.cookingwithrockstars.com geven muzikanten hun culinaire raad ('How to stay vegan on tour') en favoriete recepten weer. Rufus Wainwright kan zelf niet koken, maar hij raadt ons wel het recept voor 'overlevingsborsjtsj' van mama Kate McGarrigle aan.

Sommigen laten voor degelijk voedsel zelfs de muziek in de steek. Alex James van Blur (wat is dat toch met die Alexen? Zijn ze misschien voorbestemd?) is kaasmeester geworden en levert zijn product af onder de merknaam Cotswolds Farm. Daarnaast schrijft hij restaurantkritieken. Ian Anderson, fluitist van Jethro Tull, hing in 1998 zijn instrument al aan de wilgen om vis te gaan kweken. Zijn Strathaird Smoked Salmon behoort tot de bekendste van Schotland.

Maar het ene kan ook samen met het andere. We hadden ons ooit laten vertellen dat Luc De Vos niet alleen zijn stoverij laat proeven door al wie dat wil (of niet wil), maar dat hij ook bijzonder goed is in het bereiden van hazenrug met aardappelballetjes. Is dat zo? De Vos: "Dat koken heb ik van thuis meegekregen. Van mijn moeder, die inmiddels 91 jaar oud is, heb ik een twaalftal recepten gekregen, en de haas is daar een van. Niet moeilijk, hoor. In de oven, daarna een roomsausje erbij, wat gestoofd witlof en champignons. Ik lees graag over eten en over restaurants. Dat zet mijn fantasie aan het werk, maar zelf maak ik geen ingewikkelde dingen na. Ik kook zoals ik het thuis heb gezien. Die basis mist de jeugd tegenwoordig wel, vind ik."

Dat Arno als geen ander garnaalkroketten kan bakken, is al langer bekend dan vandaag. Rockchick Els Pynoo van Vive la Fête houdt ook van lekkers. Telkens als de muzikanten in de studio aan het werk zijn, zorgt zij ervoor dat hun innerlijke mens tussendoor op elegante wijze versterkt wordt. Antwerpenaar Dag Taeldeman, zanger en gitarist van A Brand, staat bekend als een grote kenner en beoefenaar van de Italiaanse keuken, net als Ken Meens van The Belgionites.

Zijn collega Tom Vermeir zegt: "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik ooit nog in een niet-culinaire groep zou spelen. Tussen de repetities en optredens door praten wij uitsluitend over eten. Toen er sprake van was dat Micha Vandendriessche bij de groep zou komen, en we vernamen dat hij vegetariër was, hebben we zelfs even getwijfeld of dat geen problemen zou geven. Maar hij heeft zich intussen goed aangepast." Het kan geen toeval zijn dat de groep bij haar eerste 'echte' optreden prompt de rockwedstrijd Verse Vis won.

Natuurlijk blijft de culinaire wereld niet ongevoelig voor die rockspirit. Jamie Oliver mag het bekendste voorbeeld worden genoemd van hoe de gesteven toque plaats moest ruimen voor een kuif in de gel. Met chef-koks als Jeroen Meus, Giovani Oosters en Kasper Kurdahl moeten we in ons land niet onderdoen.

De Deens-Belgische Kurdahl maakt deel uit van de groep Gelinaz!, drie jaar geleden mee opgericht door de Baskische Inaki Aizpitarte van Le Chateaubriand in Parijs en René Redzepi van Noma in Kopenhagen. Gelinaz! is geïnspireerd op de virtuele rockband Gorillaz, gesticht door de Britse muzikanten Damon Albarn en Jamie Hewlett. De topchefs noemen Gelinaz! 'de rockband van de keuken' en organiseren culinaire jamsessies waarbij ze à la minute bereidingen bedenken met een gegeven product.

Tot slot vernoemen we ook nog Sergio Herman van Oud Sluis (drie Michelinsterren), die voor zover we konden achterhalen geen muziek maakt, maar bij het koken wel graag een stevig stukje rock uit de boxen laat schallen. Op foto's lijkt hij wel de Nick Cave van het fornuis.

Tom Vermeir (The Belgionites):

Ik kan me zelfs niet voorstellen dat ik ooit

nog in een

niet-culinaire groep zou spelen.

Wij praten alleen maar over eten

Alex Kapranos (Franz Ferdinand)

Mosselen

Arno

GarnaalkrokettenLuc De Vos (Gorki)

HazenrugAlex Callier (Hooverphonic)

Pasta vongoleAlex James (Blur)

Cotswolds Farm CheeseEls Pynoo

(Vive la Fête)

BiogroentenIan Anderson

(Jethro Tull)

Gerookte zalm

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234