Vrijdag 30/07/2021

'Rock-'n-roll is mijn meditatie'

Thurston Moore, kersvers curator van Sonic City in Kortrijk (zie kader), beleeft zijn tweede jeugd. De losse band waarmee hij sinds 2014 speelt, is nu een hechte groep, zeg maar zijn nieuwe Sonic Youth. En op Rock N Roll Consciousness klinkt hij frisser dan ooit.

"Deze band is solide. Ik denk niet dat er iemand wegloopt." Thurston Moore oogt nog wat slaperig, maar reageert gretig als we suggereren dat hij het gelukkigst lijkt met zijn gitaar over de schouder, tekstvellen onder de arm, op weg van kleinschalige show naar experimentele collaboratie. Een paar dagen voordien zagen we hem zo aan het werk.

Maar Moore gelóóft in zijn nieuwe band met Sonic Youth-oudgediende Steve Shelley, My Bloody Valentine-bassiste Deb Googe en gitaarwonder James Sedwards: "Toen we pas begonnen, dacht niemand dat het serieus was. Maar plots kreeg ik door dat het een uitstekend kwartet was waar ik alles mee kon doen wat ik wilde. We zijn ook geen jonkies meer, we hebben al wat veldslagen meegemaakt."

Dat hoor je op Rock N Roll Consciousness, de plaat waaruit Moore en co. dit najaar op Sonic City - en straks al op Best Kept Secret en Rock Werchter - zullen putten. Het is een album met een lange incubatietijd, want Moore praatte er al over in de zomer van 2015. Hij zei toen schouderophalend: "Als die plaat ooit uitkomt."

Moore: "Ze is eind 2015 opgenomen en begin 2016 gemixt. Toen wilde ik ze al uitbrengen, maar ik wist nog niet welke songs ik er precies op wilde. Er was ook zoveel aan de gang in Amerika dat een plaat uitbrengen even wat minder belangrijk leek. Ik wilde de presidentsverkiezingen afwachten. Het resultaat was zo vreselijk dat mijn energie ging naar oppositie voeren."

Wie Moore via de sociale media volgt, kan het niet zijn ontgaan: weg waren de filmpjes van bands en dichters, in de plaats kwamen tirades tegen Trump en petities om extremist Steve Bannon uit het Witte Huis te houden. Toch hoor je daar weinig van terug op Rock N Roll Consciousness. Moore is in zijn songs nooit de man van de forse statements geweest, maar indirect beschouwt hij deze plaat toch als politiek geladen.

Tegenover het machogeweld van Trump en andere patsers plaatst hij een spirituele vrouwelijke kracht. Moore: "Nadat ik in Washington DC had deelgenomen aan de Women's March dacht ik: alles wat die lastercampagne tegen vrouwen door de 'leider van de vrije wereld' op een positieve manier kan counteren, is goed."

De wereld is al gewelddadig genoeg, dus houdt Moore zijn militante kant weg van zijn songs: "Onbehouwen agressieve muziek maken is vrij makkelijk. Al hou ik wel van een band als Ho99o9. Die gasten zijn hyperstrijdbaar: een dikke middelvinger in het gezicht van de fascistische white power-bende die de touwtjes in handjes heeft."

Onschadelijke schurk

Yep, als het over de VS gaat, wordt de activist zo weer wakker in minzame Moore. Hij heeft natuurlijk in New York gewoond toen delen van de stad nog een door God en politici verlaten wasteland vormden terwijl vastgoedbobo's als Trump schatrijk werden. En Sonic Youth groeide uit tot een undergroundicoon onder president Ronald Reagan, een Trump avant la lettre. Nu is het erger, zegt Moore: "Reagan had nog een gesofisticeerd Republikeins apparaat rond zich. Deze kerel is omringd door dieven zonder politiek vernuft. Zij willen alleen de superrijken paaien en de oppositie in diskrediet brengen."

De paden van Moore en Trump hebben elkaar destijds nooit gekruist: "Maar je wist natuurlijk wel dat hij als geprivilegieerde zoon van een vastgoedmakelaar grote sier maakte in de high society van Manhattan. Die tolereerde hem omdat hij geld had. Hij gold als een onschadelijke schurk."

Nu is Trump helaas niet meer die ongevaarlijke idioot, maar toch gelooft Moore dat de 'samenzwering van rechtse media en ideologen' een positief effect zal hebben op de progressieve krachten: "Zoals Neil Young zegt: ze besproeien de tuin. Mensen worden wakker."

Zelf lijkt Moore zijn inspiratie te halen uit mystiek en spiritualisme - zijn nieuwe plaat barst van de religieuze referenties. Moore: "Ik groeide op in een katholiek gezin. Mijn vader, van huis uit een atheïst, onderwees filosofie. En dat bracht hem bij het christendom. Daarin verdiepte hij zich zozeer dat hij de ultieme kerkganger werd. Toen zag ik het niet als iets uitzonderlijks, gewoon mijn vader die vroom deed. Maar later in New York schreef ik 'Catholic Block'. En de eerste Sonic Youth- song heette 'The Burning Spear'. Dat beeld uit de rastafilosofie sprak me aan."

De jongste jaren heeft Moore zich dan ook verdiept in boeddhisme en andere religies, en gaf hij zich over aan meditatie: "Ik deed dat in groepsverband, en dat was best oké. Maar mijn vorm van mediteren is in mijn eentje snuisteren in boekenwinkels en platenzaken, omringd door informatie."

En toch ook op het podium, wanneer hij met zijn gitaar wegzweeft in golven van geluid? Moore: "Yep, dát is Rock N Roll Consciousness."

Thurston Moore Group speelt op Best Kept Secret (17/6), Rock Werchter (2/7) en Sonic City (11 en 12/11). Rock N Roll Consciousness is uit bij Caroline.

Kabaal in Kortrijk

Op 11 en 12 november is Thurston Moore curator van de tiende editie van Sonic City, een Kortrijks festival voor muziek op het scherpst van de snee. "Twee jaar geleden hebben we hem al gevraagd, maar toen paste het niet in zijn agenda", zegt Tom Vangheluwe, artistiek directeur van concertorganisator Wilde Westen. "Hij heeft hier toen wel gespeeld. Een bijzondere avond, amper een week na de aanslag op de Bataclan. In zijn eindejaarslijst van 2015 noemde Moore Sonic City als een van de hoogtepunten." Op woensdag 7 juni kennen we de eerste namen voor de editie van dit jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234